Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο «χαστούκι» της Fitch στην Τουρκία – Υποβαθμίζονται 24 εγχώριες τράπεζες

tags :
Νέο «χαστούκι» της Fitch στην Τουρκία – Υποβαθμίζονται 24 εγχώριες τράπεζες
Υποβαθμίσεων συνέχεια στην πιστοληπτική ικανότητα των τουρκικών τραπεζών 
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για 24 τουρκικές τράπεζες προχώρησε σήμερα (20 Ιουλίου 2018) η Fitch Ratings, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά δύο βαθμίδες.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, με το μέσο ποσοστό επί των ακαθάριστων δανείων να διαμορφώνεται στο 3%, στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2018, με συνολική κάλυψη αποθεματικών 122%.
Η Fitch αναμένει η κερδοφορία του κλάδου θα εξασθενίσει μετρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αλλά και το 2019, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.
Ο μέσος δείκτης Core Tier 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,9% στα τέλη Μαΐου 2018, επισημαίνεται, από 16,9% στο τέλος του 2017.
Ο δείκτης δανείων/καταθέσεων για τον κλάδο έφθασε το 127% στο τέλος του περασμένου μήνα, ενώ το εξωτερικό χρέος των τραπεζών ανερχόταν σε 186 δισ. δολάρια, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2018, εκ των οποίων τα 103 δισ. δολάρια λήγουν εντός 12 μηνών.
Οι αξιολογήσεις των τουρκικών τραπεζών:

Ak Finansal Kiralama (LTFC IDR 'BB-' /Negative)
Ak Yatirim (LTFC IDR 'BB-' /Negative)
Akbank AG (LTFC IDR 'BB-'/Negative)
Akbank TAS (LTFC IDR 'BB-'/Negative)
Alternatif Finansal Kiralama AS (LTFC IDR 'BB-'/Negative)
Alternatifbank A.S. (Alternatifbank; LTFC IDR 'BB'/Negative)
BankPozitif Kredi ve Kalkinma Bankasi (LTFC IDR 'BB'/Negative)
Burgan Bank A.S. (Burgan Bank Turkey; LTFC IDR 'BB'/Negative)
Deniz Finansal Kiralama (LTFC IDR 'BB'/Negative)
Denizbank A.S. (LTFC IDR 'BB'/Negative)
Garanti Faktoring (LTFC IDR 'BB'/Negative)
Garanti Finansal Kiralama (LTFC IDR 'BB'/Negative)
ICBC Turkey Bank A.S. (LTFC IDR 'BB'/Negative)
ING Bank A.S. (LTFC IDR 'BB'/Negative)
Is Faktoring (LTFC IDR 'BB-'/Negative)
Is Finansal Kiralama (LTFC IDR 'BB-'/Negative)
Is Yatirim Menkul Degerler (National Long-Term 'AA(tur)'/Stable)
Joint-Stock Company Denizbank Moscow (LTFC IDR 'BB'/Negative)
Kuveyt Turk Katilim Bankasi (Kuveyt Turk; LTFC IDR 'BB'/Negative)
QNB Finans Finansal Kiralama A.S. (LTFC IDR 'BB'/ Negative)
QNB Finansbank A.S. (LTFC IDR 'BB' /Negative)
T.C. Ziraat Bankasi A.S. (Ziraat; LTFC IDR 'BB-'/Negative)
Turk Ekonomi Bankasi (TEB; LTFC IDR 'BB'/Negative)
Turkiye Finans Katilim Bankasi (TFKB; LTFC IDR 'BB'/Negative)
Turkiye Garanti Bankasi A.S. (Garanti; LTFC IDR 'BB'/Negative)
Turkiye Halk Bankasi A.S. (Halk; LTFC IDR 'BB-' /Negative)
Turkiye Ihracat Kredi Bankasi A.S. (Turk Eximbank; LTFC IDR 'BB-' /Negative)
Turkiye Is Bankasi (LTFC IDR 'BB-'/Negative)
Turkiye Kalkinma Bankasi A.S. (TKB; LTFC IDR 'BB'/Negative)
Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S. (TSKB; LTFC IDR 'BB-'/Negative)
Turkiye Vakiflar Bankasi A.S. (Vakifbank; LTFC IDR 'BB-' /Negative)
Vakif Katilim Bankasi A.S. (Vakif Katilim; LTFC IDR BB-/Negative)
Yapi Kredi Faktoring (LTFC IDR 'BB'/ Negative)
Yapi Kredi Finansal Kiralama (LTFC IDR 'BB'/ Negative)
Yapi Kredi Yatirim Menkul Degerler (LTFC IDR 'BB'/Negative)
Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (YKB; LTFC IDR 'BB'/Negative)
Ziraat Katilim (LTFC IDR 'BB-' /Negative)

Εχθές, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση των υπολοίπων αμερικανικών οίκων, η Fitch Ratings προχώρησε σε μπαράζ υποβαθμίσεων τουρκικών εταιρειών, λίγες ημέρες αφότου υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της γειτονικής μας χώρας.
Ειδικότερα, υποβαθμίστηκαν έντεκα εταιρείες, οι Coca-Cola Icecek, Emlak Konut Gayrimenkul Yatirim Ortakligi, Baskent Elektrik Dagitim, Enerjisa Enerji, Arcelik, Migros Ticaret, Ronesans Gayrimenkul Yatirim, Turk Telekomunikasyon, Turkcell Iletisim Hizmetleri, Turkcell Finansman και Turkiye Petrol Rafinerileri.
Την περασμένη Παρασκευή, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από ΒΒ+, διατηρώντας αρνητικό το outlook.
Η Fitch εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), του μεγαλύτερου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος στον πληθωρισμό και του αντίκτυπου της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ιδιωτικό τομέα και του χρέους σε ξένο νόμισμα.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενέργειες μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας.
Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.
Η πτώση της λίρας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Fitch για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουρισμού θα οδηγήσουν το έλλειμμα να μειωθεί στο 4,1% το 2019.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) προβλέπεται να παραμείνουν γύρω στο 1% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι το έλλειμμα θα είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενο από την έκδοση χρέους.
Η Fitch προβλέπει ότι το καθαρό εξωτερικό χρέος θα ανέλθει στο 35% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το σημερινό μέσο όρο της κλίμακας «BB» 8%.
Η μεγάλη ακαθάριστη απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας την αφήνει ευάλωτη σε κραδασμούς.
Για το 2018, η Fitch την εκτιμά στα 229 δισ. δολάρια.
Η Fitch υποθέτει ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά θα μειωθούν στα 96 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το ποσοστό ρευστότητας της Τουρκίας στο 70%.
Ο πρωτογενής πληθωρισμός σημείωσε άνοδο σε υψηλά 15 ετών, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,4% (αύξηση 2,6%), τον Ιούνιο, μετά την απότομη υποτίμηση της λίρας (κατά 27% μέχρι σήμερα).
Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός θα υπερβεί το διπλάσιο του μέσου όρου της τρέχουσας «ΒΒ», στο 13% 10,8% το 2019.
Σύμφωνα με την Fitch, η συνεχής μείωση του πληθωρισμού θα απαιτούσε αύξηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής και ανεκτικότητα σε μια περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.
Οι προοπτικές τόσο για τη διαρθρωτική όσο και για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι αβέβαιες.
Βασικά στοιχεία από την προηγούμενη διοίκηση με τα μεταρρυθμιστικά διαπιστευτήρια αποκλείστηκαν από ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διορίστηκε στις 9 Ιουλίου, ενώ ο γαμπρός του προέδρου διορίστηκε υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών.
Η σημαντική συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα προκαλέσει επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ.
Μετά από μια πτωτική πορεία 2% το πρώτο τρίμηνο (7,4% σε ετήσια βάση) και τον λογικό Απρίλιο, είναι πιθανό ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί και η Fitch αναμένει να συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι το 4ο τρίμηνο.
Το βασικό σενάριο της Fitch είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2018 και το 3,6% το 2019.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης για την οικονομία έχει αυξηθεί.
Η αδυναμία της τουρκικής λίρας αποτελεί τεστ για τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένων των δανείων που έχει σε δολάρια που ανέρχονται στα 221 δισ. δολάρια στο τέλος Απριλίου 2018, ενώ οι αυστηρότεροι χρηματοπιστωτικοί όροι δοκιμάζουν τη μεγάλη απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης.
Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης και η ασθενέστερη οικονομία θα επηρεάσουν πιθανώς τις επιδόσεις του τραπεζικού τομέα, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση και τη ρευστότητα.
Τα ποσοστά του εξωτερικού χρέους για τις τράπεζες έχουν συγκρατηθεί και οι τράπεζες έχουν γενικά επαρκή ρευστότητα σε ξένο νόμισμα για να καλύψουν χρεωστικές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα που λήγουν εντός του 2018.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σταθερά γύρω στο 3%, αλλά ο όγκος των αναδιαρθρωμένων δανείων και των δανειακών χαρτοφυλακίων σε κίνδυνο εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και η μετάβαση στα IFRS 9 περιπλέκει την αξιολόγηση.
Οι τράπεζες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να μεταβιβάσουν πλήρως τα υψηλότερα επιτόκια και ο υψηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις (127%, 152% TRY) και η ασθενέστερη ζήτηση δανείων σε ξένο νόμισμα θα περιορίσουν πιθανώς την πιστωτική επέκταση.
Οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Τουρκίας και οι δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν υποχωρήσει κάτω από το μέσο όρο της αξιολόγησης «ΒΒ».
Η ανεκτικότητα των αντίθετων πολιτικών απόψεων μειώνεται κατά τη γνώμη ανεξάρτητων παρατηρητών.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αρθεί τον Ιούλιο, αλλά ο Erdogan έχει σημαντική ικανότητα να κυβερνάει με διατάγματα βάσει του νέου συντάγματος και εκκαθάριση των οπαδών της ομάδας που η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Υπάρχει ένας αριθμός ενεργών σημείων πίεσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Η καταδίκη ενός υπαλλήλου μιας κρατικής τράπεζας για παράκαμψη των ιρανικών κυρώσεων τον Ιανουάριο του 2018 φέρνει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων στα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην εξωτερική χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η Τουρκία εξακολουθεί να εμπλέκεται σε ενεργές συγκρούσεις στη γειτονική Συρία.
Η σύνθεση του κυβερνώντος συνασπισμού δείχνει ότι η πρόοδος προς την επίλυση της σύγκρουσης στα νοτιοανατολικά είναι απίθανη.

Διαβάστε: Moody's: Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση 11 μεγάλες τουρκικές εταιρείες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης