Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της για να δείξει ότι είναι ανεξάρτητη από τον Trump

CNBC: Η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της για να δείξει ότι είναι ανεξάρτητη από τον Trump
Οι ενδείξεις του Trump ότι επιθυμεί χαμηλότερα επιτόκια αψηφά την άποψη ότι η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής της Fed είναι απαραίτητη
Η Federal Reserve δεν έχει άλλη επιγολή από το να αυξήσει τα επιτόκιά της, παρά την κριτική του αμερικανού προέδρου Donald Trump για τη νομισματική της πολιτική, όπως τόνισε σήμερα Παρασκευή (20/7) ο διευθυντής του επενδυτικού Werthstein Institute, Giles Keating.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Donald Trump εξέφρασε τις ανησυχίες του για το σχέδιο του προέδρου της Fed, Jerome Powell, να αυξήσει τα επιτόκια ως «απάντηση» στους ισχυρούς οικονομικούς δείκτης στις ΗΠΑ, όπως είναι η αύξηση των μισθών και η χαμηλή ανεργία.
«Δε συμφωνώ απαραίτητα με αυτό, γιατί αυξάνει τα επιτοκία», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος για την πορεία των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι «δεν είμαι ενθουσιασμένος, επείδη ανεβαίνουμε και κάθε φορά που ανεβαίνουμε θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια ξανά».
Αυτό είναι ανησυχητικό γιατι σηματοδοτεί την επιθυμία του Donald Trump να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική και απειλή την αντίληψη ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτηση, υπογράμμισε ο Giles Keating, τονίζοντας εν συνεχεία ότι «τώρα, περισσότερο από πριν, η Fed πρέπει να αποδείξει την παρουσία της στις αγορές».
«Δεν πρέπει να φανεί ότι αναποκρίνονται σε αυτά που λέει ο πρόεδρος, οπότες πρέπει να προχωρήσουν», δήλωσε ο Keating στο CNBC, ενώ επανέλαβε ότι «η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια».
Οι ενδείξεις του Trump ότι επιθυμεί χαμηλότερα επιτόκια αψηφά την άποψη ότι η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής της Fed είναι απαραίτητη σε μία αναπτυσσόμενη οικονομία ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση και ο υπέρμετρος πληθωρισμός.
«Είναι αρκετά απλό, εάν υπάρχει δημσιονομική επέκτραση, μία κεντρική τράπεζα που κάνει τη δουλεία της θα θέσει τα επιτόκια σε ισορροπία όταν η οικονομία πλησιάζει σε πλήρη απασχόληση», υπογράμμισε ο Keating, ο οποίος διατέλεσε κατά το παρελθόν επκεφαλής οικονομολόγος στο επενδυτικό τμήμα της Credit Suisse.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, στη συναλλαγματική ισοτιμία θα ήταν «ιδιαίτερα ασυνήθηστη», διευκρινίζοντας ότι «αν και δεν μπορείς να το αποκλείσει κανείς, δεν θα προέβλεπα σίγουρα κάτι τέτοιο».
Ενώ ο διευθυντής του Werthstein Institute απέρριψε το ενδεχόμενη πιθανής παρέμβασης, τόνσε ότι μία περαιτέρω λεκτική επιρροή δε θα ήταν αδύνατο να συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης