Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πτώση διεθνώς και η λήξη παραγώγων παρέσυραν το ΧΑ -1,60% στις 754 μον. – Οι τράπεζες έως -4% είναι μη επενδύσιμες και οι ξένοι άφαντοι…

Η πτώση διεθνώς και η λήξη παραγώγων παρέσυραν το ΧΑ -1,60% στις 754 μον. – Οι τράπεζες έως -4% είναι μη επενδύσιμες και οι ξένοι άφαντοι…
Η λήξη των παραγώγων, η διεθνής πτώση και οι τράπεζες παρέσυραν την χρηματιστηριακή αγορά
(upd12)Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την λήξη των παραγώγων και συνεχίστηκαν με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ξένες αγορές και που είχαν ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει στη ζώνη των 750 μονάδων
Το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται την τελευταία ώρα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX στο -1,20% ήταν απόρροια των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου για χειραγώγηση συναλλαγματικών ισοτιμιών από την Κίνα και την ΕΕ 
Ειδικότερα το αρνητικό κλίμα συντηρηθηκε περισσότερο με την προβληματική εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη όπου έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας και λιγότερο με τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 καθώς σημειώθηκε η πλήρη επικράτηση των πωλητών  έναντι της απουσίας των αγοραστών.

Εν τω μεταξύ νευρικότητα κυριάρχησε και στην αγορά ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ειδικότερα στην Ιταλική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 2,58% από 2,49% χθές και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου όπου οι αρχικές απώλειες έφτασαν στο -1,20% λόγω κυβερνητικής κρίσης μετά την κόντρα που αρχικά ξέσπασε με αφορμή τους διορισμούς σε κρατικούς φορείς μεταξύ Luigi Di Maio και Giovanni Tria ενώ αργότερα διαψεύτηκαν τα σενάρια περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών G.Tria
Οριακή επιδείνωση καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,85% και το 25ετές στο 4,80%
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 754 μονάδες με ισχυρό σημείο αντίστασης τις 780 μονάδες και στήριξης τις 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 832 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας με ισχυρό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά στις 754 μονάδες με πτώση -1,60% έχοντας υψηλό στις 767,44 μονάδες και χαμηλό στις 753,42 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος σε χαμηλά επίπεδα χωρίς δυναμική
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ και ο όγκος 20 εκατ. εκ των οποίων τα 16 εκατ.  μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,45 εκατ. ευρώ και όγκου 766 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Alpha Bank

Εμφανής η απουσία καταλύτη

Γενικότερα απουσιάζει ο ισχυρός καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει μια ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη ενώ με την λήξη των παραγώγων φάνηκε ξεκάθαρα η προβληματική εικόνα των τραπεζών.
Ωστόσο όπως έχει αναφέρει το bankingnews η αγορά αργά θα μπορούσε να φθάσει έως τις 800 μονάδες δηλαδή 50 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Ορισμένα ξένα funds υποστηρίζουν τις δύο εκδοχές που πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν το προσεχές διάστημα είναι οι 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο και η υποχώρηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 3,60% από 3,85%
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -3,71% ενώ με πρόσημο άνω του -3% έκλεισαν Πειραιώς και Eurobank.
Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στην Εθνική -1,44%
Οι τράπεζες θα παραμείνουν μη επενδύσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς με τον νέο έλεγχο που διενεργεί στις ελληνικές τράπεζες ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών αυξάνεται ο προβληματισμός καθώς ενώ μετά το stress tests είχαν προβλέψει ότι θα ξεκινήσει μια σταδιακή αλλά σταθερή πορεία ανόδου…τελικά σημειώνεται κόπωση και η ορατότητα μειώνεται.
Βασική αιτία η επίλυση των προβληματικών δανείων όπου φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομος οι νέες ΑΜΚ οι οποίες  σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα θα επιτευχθούν περίπου σε 18 μήνες κρατώντας όμηρο τις τραπεζικές μετοχές
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι ΟΤΕ, Lamda, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Coca Cola.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το τέλος των μνημονίων και την εποπτεία κατά τη μεταμνημονιακή εποχή έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος των πολιτικών λιτότητας, η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι αφενός τίποτα δεν τελειώνει μετά την 20η Αυγούστου και αφετέρου ότι τα υψηλά πλεονάσματα είναι μονόδρομος για τη μείωση των επιπέδων του χρέους.
Σύμφωνα με την ανάλυση, της Credit Suisse με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2018, χωρίς waiver δεν υπάρχει QE σημειώνοντας ωστόσο ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μια θετική DSA για το ελληνικό χρέος, η οποία θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές. 
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Citigroup εκφράζουν  επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα, παρά τη πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης τουλάχιστον σε ορίζοντα 9 μηνών.
Ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για την συμφωνία των Πρεσπών δύσκολο αποδεικνύεται και το έργο του  πρωθυπουργού της FYROM Z. Zaev καθώς σε δημοσκόπηση αντίθετοι με τη συμφωνία με την Ελλάδα εμφανίζεται το 54,1% των ερωτηθέντων έναντι του 45,9% που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.
Η είδηση της αναβολής του προγραμματισμένου ταξιδιού του S. Lavrov στην Ελλάδα σφράγισε την κρίση των σχέσεων Αθήνας Μόσχας ενώ στην ελληνική πλευρά υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός από την τροπή που έχει πάρει η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Trump εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed μπορεί να φέρουν τις ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) διατηρούν χαλαρή τη νομισματική τους πολιτική.
Ο ίδιος τόνισε ότι και το ισχυρό δολάριο φέρνει τις ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση, την ώρα που «το κινεζικό νόμισμα πέφτει σαν βράχος».
Στην εκτίμηση ότι η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση θα κυριαρχήσει στην μάχη του Ελλάκτωρα καταλήγουν οι ελληνικές τράπεζες με ποσοστό 57%-58% στην ΓΣ στις 25 Ιουλίου ανώ σήμερα 20 Ιουλίου θα είναι γνωστές οι θέσεις των ξένων ή των περισσότερων ξένων για την υπόθεση Ελλάκτωρα.
Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί θα πρέπει η ομάδα των μετόχων που έχασε να αποδεχθεί ότι η εταιρία θα πρέπει να διοικηθεί από αυτόν που επέλεξε η Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα παραβρεθούν στην μάχη της ψηφοφορίας καθώς έχουν αποφασίσει άπαξ και δεν θα ψηφίσουν με το 4,65% που κατέχουν να συμβάλλουν στην λύση του προβλήματος και όχι να δημιουργήσουν εμπόδια.
Συνεχίζεται η προσπάθεια διάσωσης της Folli Follie καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές της Rothschild με κατόχους ομολογιών οι οποίοι εκπροσωπούνται από νομικό γραφείο του Λονδίνου στο οποίο έχουν ήδη προσφύγει.
Οι ομολογιούχοι  γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίπτωση κατάρρευσης και πτώχευσης της Folli Follie κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικότατο μέρος των κεφαλαίων τους.

Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές
    
Με έντονες πτωτικές τάσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει πτώση -1,20%, ο CAC 40 στο -0,50%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,31%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,12% ενώ ο FTSE 100 καταγράφει απωλειες -0,15%.
Στην Wall Street o Dow κινείται ανοδικά στο +0,07%, ο S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη +0,10% και το ETF GREC στο -1,29% ( 9,20 δολ.)

Η δυσκολία των τραπεζών να πείσουν τους επενδυτές για νέες ΑΜΚ

Όπως έγκαιρα είχε προβλέψει το bankingnews  οι τράπεζες μπορεί να πέρασαν τα stress tests όμως έκτοτε, ούτε οι μετοχές των τραπεζών ανέκαμψαν, ούτε οι επενδυτές πείστηκαν, ούτε άλλαξε κάτι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Ο νέος έλεγχος που διενεργεί στις ελληνικές τράπεζες ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών δεν ενθουσιάζει.
H βασική αιτία για την εικόνα των τραπεζών είναι η βαθειά ανησυχία των ξένων επενδυτών ότι οι τράπεζες στο β΄ 6μηνο του 2019 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια  περί τα 8 δισ. για να αντιμετωπίσουν τον πυρήνα των προβληματικών τους δανείων, για να μπορούν να πουλάνε τα δάνεια και να γράφουν ζημιές και γενικότερα να στηρίξουν την αναπτυξιακή τους πολιτική
Η δυσκολία για την επιτυχή έκβαση των νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίων έγκειται στο γεγονός ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει νέα κεφάλαια στις τράπεζες όταν δεν υπάρχει προοπτική και η ανησυχία αυξάνεται καθώς θα παραμείνουν καθηλωμένες πέριξ των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 άλλους 18 μήνες ή σωρευτικά από το 2015 περίπου 54-55 μήνες

Με αρνητικό πρόσημο οι τράπεζες που βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές χωρίς δυναμική
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,2600 ευρώ με πτώση -1,44% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS  ή 0,099 ευρώ μετά reverse split.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.  
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8950 ευρώ με πτώση -3,71% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01890 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6700 ευρώ με πτώση -3,33% με όγκο 582 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 1,34 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,0134 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 η οποία προσαρμόστηκε σε 0,067 ευρώ με το νέο reverse split που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 καθώς οι 20 παλαιές αντικαταστάθηκαν με 1 νέα μετοχή.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8330 ευρώ με πτώση -3,25% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,485 ευρώ με πτώση -0,20% και με κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2230 ευρώ με πτώση -2,62% με όγκο 91 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,60 ευρώ με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με αρνητικό πρόσημο κινείται η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΟΤΕ, Lamda, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Coca Cola. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές. 
Η Coca Cola έκλεισε στα 31,13 ευρώ με άνοδο +0,52% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,56 δισ. ευρώ παραμένει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,54 ευρώ με πτώση -3,21% και αποτίμηση 5,17 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,8510 ευρώ με πτώση -2,06% και αποτίμηση 429 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7100 ευρώ με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 397 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,5100 ευρώ με πτώση -2,21% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3,03 δισ. ευρώ
Η Folli Follie βρίσκεται  σε αναστολή διαπραγμάτευσης με αίτηση της ίδιας της εταιρείας. 
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,50 με πτώση -2,15% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,12 ευρώ με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 17,82 ευρώ με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,56 ευρώ με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 13,50 ευρώ με πτώση -2,03% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,75 ευρώ με πτώση -1,37% και με την κεφαλαιοποίηση στα 297 εκατ ευρώ. 
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1000 ευρώ με πτώση -3,47% με την αποτίμηση στα 94 εκατ. ευρώ


Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα στο 3,85% το 10ετές – Πιέσεις στην Ιταλία στο 2,57%  

Πιέσεις σημειώνεται σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ενώ το 7ετές λήξης 2025 παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό απόδοσης.  
Το βασικό ερώτημα είναι πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.
Δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη, ο καλύτερος χρόνος θα ήταν μάλλον Σεπτέμβριο του 2018.  
Εάν θεωρητικά έβγαινε σήμερα στις αγορές με 3ετές ομόλογο το επιτόκιο θα ήταν 2,80% και το 10ετές στο 4% με 4,05%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,84 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,84%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,81 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,83% με απόδοση αγοράς 2,85% και απόδοση πώλησης 2,81%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,30  μονάδες βάσης και απόδοση 2,95%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,68 μονάδες βάσης και απόδοση 3,43% βρίσκεται κοντά στο  ιστορικό χαμηλό.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,23 μονάδες βάσης και απόδοση 3,85% με απόδοση αγοράς 3,85% και απόδοση πώλησης 3,84%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,44%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,42 μονάδες βάσης και απόδοση 4,70%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,42 μονάδες βάσης και απόδοση 4,82%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 351 μονάδες βάσης από 348 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 379 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,75% ή 375 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στην Ιταλία το 10ετές στο 2,57%

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης.  
Η Ιταλία ειδικά σήμερα λόγω της κυβερνητικής κρίσης ασκούνται ελεγχόμενες πιέσεις.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/7/2018 στο 0,34% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,81% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,74% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,57% σε σχέση με το 2,49% στις 19/7 με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης