Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιες οι 3 συνέπειες από το «σιβηρικό χειμώνα» που έπληξε τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδος με την Ρωσία

Ποιες οι 3 συνέπειες από το «σιβηρικό χειμώνα» που έπληξε τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδος με την Ρωσία
Ποιες είναι οι συνέπειες που φοβίζουν την Αθήνα από το «σιβηρικό χειμώνα» στη σχέση με τη Μόσχα
«Σιβηρικός χειμώνας» επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας  καθώς αγριεύει η διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τις ρουκέτες της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zacharova και τη σκληρή απάντηση του Νίκου Κοτζιά.
Λίγες ώρες μετά την αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών η είδηση της αναβολής του προγραμματισμένου ταξιδιού του S. Lavrov στην Ελλάδα σφράγισε την κρίση των σχέσεων Αθήνας Μόσχας. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν ότι ο Ρώσος πρέσβης δε μίλησε για ακύρωση αλλά για μη κατάλληλη στιγμή όσον αφορά την επίσκεψη του S. Lavrov, ωστόσο, όλα δείχνουν πως η υπόθεση με τη Ρωσία δεν έχει πάρει καλή τροπή.
Η πληροφορία ότι ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν θα έρθει στη χώρα μας όπως ήταν προγραμματισμένο έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του V. Putin σε Ρώσους πρέσβεις και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών.
Η σκληρή γλώσσα της Maria Zacharova την Τετάρτη που τόνισε πως η Αθήνα σύρθηκε από μια βρώμικη προβοκάτσια σε βάρος της Μόσχας χαρακτηρίζοντας παράλληλα ανοησίες πως ο S. Lavrov απείλησε το Νίκο Κοτζιά ήταν ενδεικτικές του κακού κλίματος που έχει προκληθεί ενώ ακολούθησε απάντηση σε υψηλούς τόνους από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ελληνική πλευρά υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός από την τροπή που έχει πάρει η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μάλιστα αυτός ήταν ο λόγος της έκτακτης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη (19/7) το απόγευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, Τσίπρας και Κοτζιάς κατά την συνάντησή τους η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα θα απαντά πάντα αποφασιστικά όποτε θίγεται θέμα εθνικής κυριαρχίας και θα κάνει οτιδήποτε για να προάγει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ωστόσο, ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι είναι έκδηλος στην Αθήνα  και αφορά σε τρία καίρια ζητήματα.
1) Αν θα προχωρήσει η Μόσχα σε απέλαση Ελλήνων διπλωματών όπως προανήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα. Κίνηση που δηλώνει ότι η Ρωσία ακολουθεί γραμμή κλιμακούμενης έντασης ως προς την Αθήνα την οποία στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία αν θα γίνει πράξη.
2) Ανησυχία για ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες που πιθανόν προκύψουν με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές αλλά και στον τουρισμό, καθώς υπήρξε αναφορά από την κ. Zacharova ή ακόμα και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
3) Το ζήτημα που παραμένει έωλο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα μέχρι τα τέλη του 2018.
Ο V. Putin έχει προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για δεύτερη φορά στη ρωσική πρωτεύουσα ενώ η παρουσία του S. Lavrov στην Αθήνα, σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες, ήταν προπομπός αυτής της επίσκεψης.
Το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας έχει προκαλέσει νέα κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης στην Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα από την Κρήτη προς την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση ενώ επισήμανε ότι αν υπήρξε παρέμβαση από τη Μόσχα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά.
Ενδεικτικό της γενικότερης αναταραχής που προκαλούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι και το χθεσινό έντονο επεισόδιο ανάμεσα στο Νίκο Κοτζιά και τον Κώστα Ζουράρη κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας Ενημέρωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο οποίος δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει, πήρε το λόγο με το έτσι θέλω, δηλώνοντας «έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής».
Ο Νίκος Κοτζιάς αντέδρασε έντονα λέγοντας, μεταξύ άλλων, «δεν είναι Βουλή εδώ» και στη συνέχεια έκλεισε τη συζήτηση.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης