Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macquarie: Η παγκόσμια οικονομία δεν αντέχει τη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve

tags :
Macquarie: Η παγκόσμια οικονομία δεν αντέχει τη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve
«Καμπανάκι» της Macquarie για τη νομισματική σύσφιξη της Fed
«Καμπανάκι» για την ταχεία αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ισολογισμού (ο οποίος διογκώθηκε τα περασμένα χρόνια από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών(Federal Reserve, Fed), έκρουσε η Macquarie.
Μιλώντας στο κανάλι «Bloomberg», ο αναλυτής της Macquarie Commodities and Global Markets, Viktor Shvets, υπογράμμισε πως οι αγορές «έχουν αποστείλει μηνύματα» προς τη Federal Reserve «πως η παγκόσμια οικονομία δεν αντέχει την ταχεία νομισματική σύσφιξη».
Ως αποτέλεσμα, εκτιμά ο οικονομολόγος της αυστραλιανής τράπεζας, η Fed ενδέχεται να προχωρήσει αναγκαστικά σε διακοπή της διαδικασίας συρρίκνωσης του υπέρογκου ισολογισμού της (άνω των 3 τρισ. δολαρίων), τους αμέσως επόμενους 3 με 6 μήνες.
«Το πρόβλημα είναι πως η Federal Reserve καταστρέφει αυτή τη στιγμή χρήματα, έχει καταστρέψει περίπου 50 δισ. δολάρια», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη μη επαναγορά χρεογράφων.
Επίσης, σημείωσε πως ενώ η Fed επικεντρώνεται στο κατάλληλο μέγεθος του ισολογισμού, οι επενδυτές ανησυχούν πολύ περισσότερο για την αυξανόμενη μεταβολή των νομισματικών ροών:
«Είναι σαφές ότι από την αγορά, η ροή είναι πολύ πιο σημαντική από το μέγεθος των συνολικών προγραμμάτων».
Ο κ. Shvets εκτιμά ότι χωρίς αύξηση δανείων, το σύστημα «θα αχρηστευθεί», καθώς ο δανεισμός έχει μετατραπεί σε ένα εγγενές κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα οι αγορές να μην μπορούν να αντέξουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Μέχρι στιγμής φέτος, η Τράπεζα έχει αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια, στο εύρος 1,75%-2%.

Διαβάστε: Οι Αμερικάνοι πλήρωσαν πάνω από 100 δισ. δολάρια σε τόκους, το 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης