Χρηματιστήριο

Στα Τάρταρα ο τζίρος στο ΧΑ – Βαρύ το πλήγμα για τη μετοχή της ΕΧΑΕ ο δραματικός περιορισμός των συναλλαγών

Στα Τάρταρα ο τζίρος στο ΧΑ – Βαρύ το πλήγμα για τη μετοχή της ΕΧΑΕ ο δραματικός περιορισμός των συναλλαγών
Σημαντικά χαμηλότερος είναι ο τζίρος έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών – Τα υψηλά κόστη επηρεάζουν την κερδοφορία
Κάτω από τα 27 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Ιούλιο στο ΧΑ, ενώ ο Ιούνιος ήταν επίσης χαμηλός, και είχε διαμορφωθεί στα 49 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος.
Τα νούμερα αυτά αναμένεται να αποτυπωθούν και στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύεται κοντά σε σημαντικές στηρίξεις με αποτίμηση κάτω από 280 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος από την αρχή του έτους είναι στα 64,3 εκατ. ευρώ και είναι κάπως υψηλότερος από τα 59 εκατ. ευρώ το 2017.
Όμως θα πρέπει να προσμετρηθεί πως φέτος είχαμε δύο μεγάλα πακέτα, ένα στον ΟΤΕ ύψους 251 εκατ. ευρώ καθώς το δημόσιο πούλησε το 5% στην Deutsche Telekom και επίσης πουλήθηκε το 67% του ΟΛΘ με την αξία της συναλλαγής να είναι στα 232 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον το τελευταίο διάστημα έχουμε μεγάλες συναλλαγές και πολλά πακέτα στην Ελλάκτωρ λόγω των αγορών που κάνει η πλευρά Καλλιτσάντση, έχοντας αγοράσει τις μετοχές της Amber Capital και του Horizon.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές λόγω της προσδοκίας της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης περίμεναν βελτίωση του τζίρου στο ΧΑ καθώς θα μειωνόταν το ρίσκο της χώρας.
Για παράδειγμα η Euroxx σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2017 εκτιμούσε μέση αξία συναλλαγών 85 εκατ. ευρώ, ενώ η IBG σε έκθεσή της στις αρχές Φεβρουαρίου λόγω του υψηλού τζίρου του ΧΑ τον Ιανουάριο είχε αναβαθμίσει την εκτίμησή της στα 80 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 έβλεπε τα 100 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Αξίζει ωστόσο να τονιστεί πως στο σύνολό τους οι αναλυτές τονίζουν την απαιτητική αποτίμηση λόγω υψηλού p/e.
Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν πως απόκλιση 10 εκατ. ευρώ στην εκτίμηση του τζίρου επηρεάζει 6-7% την τιμή στόχο.
Άρα σε μία αγορά με τζίρο 64 εκατ. ευρώ και εκτίμηση για 80-85 εκατ. ευρώ η απόκλιση είναι σημαντική.
Η Beta σε χθεσινή (18/7) της έκθεση της με τίτλο «ανεβάστε τον όγκο», σημειώνει την εξάρτηση της ΕΧΑΕ από τις συναλλαγές και τονίζει τα λειτουργικά κόστη καταλήγοντας πως επηρεάζουν την απόδοση της μετοχής στο ταμπλό.
Η μετοχή έχει χειρότερη απόδοση από τον γενικό δείκτη από την αρχή του έτους.
Διαγραμματικά ο τίτλος φλερτάρει με την περιοχή γύρω από τα 4,5 ευρώ, που όμως στο παρελθόν έχει αντιδράσει.
Αν δεν αντιδράσει, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 4,30 ευρώ, σημείο που είχε επιβεβαιώσει στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 και στα μέσα Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης