Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι πλήρωσαν πάνω από 100 δισ. δολάρια σε τόκους, το 2017

tags :
Οι Αμερικάνοι πλήρωσαν πάνω από 100 δισ. δολάρια σε τόκους, το 2017
Ποσό-μαμούθ πλήρωσαν συνολικά σε τόκους οι Αμερικανοί καταναλωτές
Ποσό-μαμούθ πλήρωσαν συνολικά σε τόκους οι Αμερικανοί καταναλωτέςΤο ποσό είναι κατά 11% αυξημένο σε ετήσια σύγκριση, ενώ, σε επίπεδο πενταετίας, η διόγκωση φθάνει το 35%!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό εκτιμάται πως θα αυξηθεί περαιτέρω εντός του τρέχοντος έτους, με τη Federal Reserve να έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, με το εύρος να διαμορφώνεται πλέον σε 1,75%-2%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιστότοπου «CompareCards», το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 δισ. δολάρια το 2017.
Σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει σε τέσσερις (4) συνολικά αυξήσεις φέτος, ενδέχεται να εκτοξευθεί ακόμη και στα 110 δισ. δολάρια!

Περαιτέρω αύξηση του χρέους των νοικοκυριών, το α' 3μηνο 2018

Αύξηση ύψους 63 δισεκ. δολαρίων (0,5%) κατέγραψε το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με την επίδοση να ανέρχεται πλέον σε 13,21 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Νέας Υόρκης.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 57 δισεκ. σε τριμηνιαία βάση, στα 8,94 τρισεκ. δολάρια, ενώ το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ήτοι 8%.
Το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών έχει φθάσει πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά των Αμερικανών πολιτών κρίνονται σημαντικά βελτιωμένα.
Σε ό,τι αφορά στη μόχλευση, ο λόγος του χρέους προς το διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό του 127,9% το 2007, σε μόλις 99,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Έκτοτε, καταγράφηκε μέτρια αύξηση, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 101,1% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Το χρέος ενυπόθηκων δανείων ανέρχεται σε 10,1 τρισεκ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το 73% του συνολικού χρέους των νοικοκυριών, επίδοση μειωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Τα φοιτητικά δάνεια υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του συνολικού (μη ενυπόθηκου) χρέους των καταναλωτών, το 2017.
Βέβαια, περίπου το 93% των συνολικών φοιτητικών δανείων περιλαμβάνουν ομοσπονδιακά δάνεια φοιτητικής βοήθειας, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 35%) υπάγεται σε ειδικά προγράμματα αποπληρωμής, με βάση το εισόδημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης