Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη συνάντηση Zaev με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών

tags :
Κρίσιμη συνάντηση Zaev με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών
Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 το απόγευμα
Κρίσιμη συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται με περισσότερους από έναν βουλευτή στη σκοπιανή Βουλή θα έχει σήμερα Τετάρτη 18 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev σε μια προσπάθεια να συζητηθούν οι διαφωνίες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η πρωτοφανής για τα πολιτικά δρώμενα της ΠΓΔΜ συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 το απόγευμα και αποσκοπεί στο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία, το ερώτημα και τη μορφή του δημοψηφίσματος.
Στο σχετικό ανακοινωθέν της κυβέρνησης για την εν λόγω συνάντηση αναφέρεται ότι δεδομένης «της ιδιαίτερης πολιτικής συγκυρίας απαιτείται η διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών πέραν του σχήματος του 1+1 (ο αρχηγός και ένας εκπρόσωπος του κόμματος) και για αυτό προσκαλούνται στη συνάντηση αυτή οι τα κόμματα με περισσότερους από έναν βουλευτή στο Κοινοβούλιο».
Όπως μεταδίδει το ΜΙΑ, παρών στη συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι και ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRO – DPMNE, Christian Mickoski, αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το κόμμα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Zaev προγραμμάτισε τη συνάντηση αυτή ύστερα από την απόφαση του VMRO – DPMNE να μπλοκάρει τη διαδικασία εκλογής των μελών της Επιτροπής που θα αναλάμβανε να οργανώσει το δημοψήφισμα.
Από την πλευρά του ο Zaev και κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Johannes Hahn στα Σκόπια, υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και οι διαφορές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την προετοιμασία του δημοψήφισματος.
«Όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε προσανατολισμένοι σε αυτή τη συγκυρία, να συνδράμουμε τη διαδικασία κυρίως για το όφελος των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και για αυτό συγκαλούμε τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που σχετίζονται με την προετοιμασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το επικείμενο δημοψήφισμα» είπε ο Zaev, επισημαίνοντας ότι ευελπιστεί να οριστεί η ημερομηνία, το ερώτημα και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος.
Όπως είπε ο Zaev αναμένεται τα ανοιχτά αυτά θέματα να έχουν ρυθμιστεί έως το τέλος της εβδομάδας σε συμφωνία με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς όπως υποστήριξε ο χρόνος πιέζει, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης