Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αυτές τις μάχες χαίρεσαι να τις παρακολουθείς

tags :
Αυτές τις μάχες χαίρεσαι να τις παρακολουθείς
Σε πολλές εισηγμένες οι διαφωνίες των μετόχων έχουν βγει στο προσκήνιο και έχουν γίνει γνωστές, κυρίως μέσα από τις γενικές συνελεύσεις
Είναι από τις λίγες φορές που οι «κόντρες» μεταξύ των βασικών μετόχων επηρεάζουν θετικά τους επενδυτές και δημιουργούν προσδοκίες.
Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως σε πολλές εισηγμένες οι βασικοί μέτοχοι είναι στα «μαχαίρια».
Σε πολλές εισηγμένες οι διαφωνίες των μετόχων έχουν βγει στο προσκήνιο και έχουν γίνει γνωστές, κυρίως μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, ενώ εσχάτως υπάρχουν και άλλες διοικήσεις όπου οι βασικοί μέτοχοι «τρώγονται».
Το παράξενο δεν είναι βέβαια να τσακώνονται σε εταιρείες με υψηλό δανεισμό, αφού «η φτώχεια φέρνει γκρίνια».
Το παράξενο είναι πως μαλώνουν συγγενείς πρώτου βαθμού σε εισηγμένες με εξαιρετική διάρθρωση ισολογισμού.
Όπως και να έχει τη «μάχη» στην Ελλάκτωρ χαίρεσαι να την παρακολουθείς.
Αρχικά, υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι γιατί τα «στενά οικονομικά περιθώρια» δεν επιτρέπουν στους νυν βασικούς μετόχους να ενισχύσουν τη θέση τους.
Όμως η πλευρά Καλλιτσάντση έδειξε ότι κατάφερε βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη να βρει χρήματα και να αγοράσει εκατομμύρια μετοχές από μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού αλλά και απευθείας από το ταμπλό.
Παράλληλα, κέρδισε και επικοινωνιακά τις εντυπώσεις με την πρότασή της, τον τρόπο που την προέβαλε αλλά και λόγω των παρουσιάσεων σε ξένους και εγχώριους θεσμικούς
Στο ίδιο διάστημα η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα έχει κάνει πενιχρές αγορές μετοχών και φαίνεται πως βρίσκεται τουλάχιστον μερικά βήματα πίσω από την άλλη πλευρά.  
Σχέδια για το μέλλον που επί σειρά ετών δεν προχωρούσαν, ίσως αν αποχωρήσει η μία πλευρά να μπορέσει ο μεγάλος αυτός όμιλος να μπει ξανά στον ίσιο δρόμο.
Βέβαια, θα είναι μία επίπονη διαδικασία και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν άμεσα οφέλη.
Αυτό έγινε σαφές και στην παρουσίαση που έγινε από τους αδελφούς Καλλιτσάντση την περασμένη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε από αναλυτή αν θα μπορέσει να δώσει μέρισμα η εισηγμένη σε εύλογο χρόνο, ήτοι σε δύο χρόνια.
Από την απάντηση έγινε κατανοητό ότι θα πάει πιο μετά η προοπτική διανομής μερίσματος.
Αυτό δεν είναι αρνητικό, αν στο ίδιο διάστημα φανεί σημαντική απομόχλευση του ισολογισμού και βελτίωση μεγεθών.
Όπως και να έχει, η μάχη στο ταμπλό, συγκεντρώνει τα βλέμματα επενδυτών και έχει οδηγήσει τη μετοχή σε υψηλά 3 ετών, ειδικά σε μία περίοδο που ο τζίρος είναι εξαιρετικά χαμηλός, απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις και γενικότερα το ΧΑ βρίσκεται και πάλι μέσα στη ζώνη της απαξίωσης και της αδιαφορίας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης