Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για γιορτές, πανηγύρια και προεκλογικές «παροχές»

Στο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για γιορτές, πανηγύρια και προεκλογικές «παροχές»
Σε χαλαρό κλίμα το Πολιτικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος που όλα δείχνουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές για την προεκλογική περίοδο που έχει ουσιαστικά αρχίσει αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα η διάρκειά της
Προεκλογικό άρωμα είχε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συζήτηση κινήθηκε ανάμεσα σε εορταστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αλλά και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ώστε να μην είναι άδειο το «καλάθι» που θα κρατά ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, η προτροπή του πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους, «κάντε κανένα μπάνιο, είστε πολύ άσπροι», έδωσε τροφή για σενάρια αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών.
Και η αίσθηση που αποκόμιζαν όλοι βγαίνοντας από τη συνεδρίαση οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο με άγνωστη διάρκεια.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο και συγκεκριμένα εξετάστηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα από τις 21 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία η χώρα αφήνει πίσω της και τυπικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με πυξίδα το φθινόπωρο του 2019, υποστηρίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, κυβέρνηση και κόμμα θα ακολουθήσουν πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο προκειμένου να χτίσουν την επόμενη μέρα της χώρας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.
«Επιδιώκουμε το τέλος της τετραετίας αλλά πιθανόν οι εκλογές να γίνουν το Μάιο», ανέφερε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ότι αφορά το Μακεδονικό η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπολογίζει μέχρι τον Μάρτιο του 2019 να έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
«Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε και χωρίς την στήριξη των ΑΝΕΛ» δήλωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κύρωση θα επιτευχθεί με τη συμβολή βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο συμβούλιο όπως λέγαν συμμετέχοντες, εξελίχθηκε «με χαλαρή διάθεση» εξετάστηκαν τα κατά την οπτική τους θετικά στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία αλλά και ο χώρος που θεωρούν ότι ανοίγεται μετά τις αποφάσεις του Eurogroup με στόχο τις παρεμβάσεις που θα αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και κυρίως τα μεσαία στρώματα καθώς και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα προκύψουν υποστηρίζουν, από την υπέρβαση των περίπου 750 εκατ. που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο.
Το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρις ότου καθοριστούν οι παροχές με τις οποίες αναμένεται να «γεμίσει το καλάθι» ο πρωθυπουργός και να τις εξαγγείλει στις αρχές Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ.
Ανάμεσα σε άλλα οι παροχές θα αφορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την Κουμουνδούρου, κάποια ανακοίνωση για τις συντάξεις, με το καλύτερο σενάριο να κάνει λόγο για αναστολή τους, μια υπόσχεση για 13η σύνταξη, ορισμένες φοροελαφρύνσεις, επανάληψη του μερισματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές ομάδες, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού και ακόμη, στήριξη του κοινωνικού κράτους και κυρίως στον τομέα της υγείας.
Άλλωστε, όλα πρέπει να είναι έτοιμα και μελετημένα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί και να εγκρίνει η Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης