Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall Street μετά την κατάθεση Powell και εν μέσω πολιτικής αναταραχής - Στο +0,22% ο Dow, ρεκόρ για Nasdaq

Οριακά κέρδη στη Wall Street μετά την κατάθεση Powell και εν μέσω πολιτικής αναταραχής - Στο +0,22% ο Dow, ρεκόρ για Nasdaq
Ο διοικητής της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κινηθεί πολύ γρήγορα στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και ότι θα είναι ευέλικτη απέναντι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες
Με άνοδο έκλεισε σήμερα (17/7/2018) η Wall Street, καθώς ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κινηθεί πολύ γρήγορα στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και ότι θα είναι ευέλικτη απέναντι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Ωστόσο, τα κέρδη για τους αμερικανικούς δείκτες ήταν περιορισμένα, εν μέσω πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Trump - Putin, με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τον αμερικανό πρόεδρο ακόμη και για εσχάτη προδοσία.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,22% και έκλεισε στις 25.119,89 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,40% στις 2.809,55 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,63% υψηλότερα στις 7.855,12 μονάδες, τερματίζοντας σε ιστορικά υψηλά, καθώς η μετοχή της Netflix περιόρισε τις βαριές απώλειες που κατέγραφε στο άνοιγμα.




Σημαντική ώθηση στον Nasdaq προσέφερε η μετοχή της Amazon, η οποία σημείωσε άνοδο 1,2% και ανήλθε επίσης σε ιστορικά υψηλά.
Στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Powell ανέφερε πως η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με έναν αρκετά ταχύ ρυθμό για να δικαιολογηθούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.
«Συνολικά, βλέπουμε κάπως ισορροπημένο τον κίνδυνο μιας απροσδόκητης αποδυνάμωσης της οικονομίας, ενώ είναι εφικτή η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι αναμένουμε σήμερα», δήλωσε ο Powell.
Ο διοικητής της Fed πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στο πρώτο», ενώ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές εντός του 2018 και αναμένεται να εγκρίνει δύο ακόμη αυξήσεις πριν από το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η χθεσινή συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο ομόλογό του, ο Trump άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Putin όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.
Ο πρώην διευθυντής της CIA, John Brenan, ζήτησε την παραπομπή του αμερικανού προέδρου για εσχάτη προδοσία, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John McCain, έκανε λόγο για μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές αμερικάνου προέδρου στην ιστορία, υποστηρίζοντας πως η συνάντηση στο Ελσίνκι ήταν ένα «τραγικό λάθος».
Ο Trump προσπάθησε σήμερα να τα «μαζέψει», παραδεχόμενος ότι υπήρξε όντως ανάμειξη της Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο, τονίζοντας όμως ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είχαν καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ επεσήμανε ότι εμπιστεύεται και στηρίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της Netflix να σημειώνει στο άνοιγμα «βουτιά» άνω του 12%, στον απόηχο των χθεσινών της αποτελεσμάτων, καθώς ανέφερε μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των συνδρομητών της, ενώ αργότερα άρχισε να ανακάμπτει, με την πτώση της να περιορίζεται τελικά στο -5,24%.
Σημειώνεται ότι η τεχνολογία - ο μεγαλύτερος κλάδος στον δείκτη S&P 500 - σημειώνει άνοδο 15% από την αρχή του 2018, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση.
Η μετοχή της Goldman Sachs κατέγραψε απώλειες 0,2%, παρά το «άλμα» 44% που εμφάνισαν τα κέρδη της για το β’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, τα κέρδη της αμερικανικής τράπεζας ενισχύθηκαν σε 2,35 δισ. δολ. ή 5,98 δολ. ανά μετοχή, από 1,63 δισ. δολ. ή 3,95 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 4,66 δολ. ανά μετοχή.
Τα συνολικά έσοδα της Goldman Sachs ενισχύθηκαν στα 9,4 δισ. δολ., από 7,10 δισ. δολ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται επίσης καλύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών, στα 8,7 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως την 1η Οκτωβρίου 2018 ο Lloyd Blankfein θα παραδώσει τα «κλειδιά» στον David Solomon.
Από την θέση του προέδρου, ο Blankfein θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους, όταν ο Solomon θα αναλάβει επίσης αυτόν τον ρόλο.
Οι Johnson & Johnson και UnitedHealth επίσης ανέφεραν κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, με τις μετοχές της πρώτης να ενισχύονται κατά 3,6%, ενώ της δεύτερης σημείωσαν απώλειες 2,6%, λόγω απογοητευτικών ιατρικών ασφαλίστρων.
Ειδικότερα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 3,95 δισ. δολ. ή 1,45 δολ. ανά μετοχή, από 3,83 δισ. δολ. ή 1,40 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Εξαιρουμένων εκτάκτων στοιχείων, η εταιρεία κέρδισε 2,10 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 2,07 δολ.
Από την πλευρά της, η UnitedHealth ανέφερε μια αύξηση κερδών κατά 28%, στα 2,92 δισ. δολ., ενώ εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων, η εταιρεία κέρδισε 3,14 δολ. ανά μετοχή, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 3,04 δολάρια.
Η εταιρεία ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι ο δείκτης ιατρικών ζημιών ή το ποσοστό των ασφαλίστρων που καταβλήθηκαν για ιατρικές υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 81,9%, ποσοστό που εάν και ήταν καλύτερο από το 82,2% του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, ήταν κατώτερο των προσδοκιών των αναλυτών.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ανέκαμψε τον Ιούνιο του 2018 η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, σε μια περαιτέρω ένδειξη της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά το β’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Fed, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας μια πτώση κατά 0,5%, αντί της πτώσης 0,1% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,6%.
Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6% στο β’ τρίμηνο, σε ετήσια βάση, ταχύτερα της αύξησης 2,4% που είχε σημειωθεί στο α’ τρίμηνο.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης