Διεθνή

Σε νέο χαμηλό ενός έτους ο χρυσός - «Βουτιά» 1% στα 1.227,30 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε νέο χαμηλό ενός έτους ο χρυσός - «Βουτιά» 1% στα 1.227,30 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες 1% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό έτους, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου
Με απώλειες έκλεισε και σήμερα (17/7/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό έτους, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου.
Ώθηση στο δολάριο προσέφερε η κατάθεση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στο Κογκρέσο.
Ο Powell ανέφερε πως η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με έναν αρκετά ταχύ ρυθμό για να δικαιολογηθούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.
«Συνολικά, βλέπουμε κάπως ισορροπημένο τον κίνδυνο μιας απροσδόκητης αποδυνάμωσης της οικονομίας, ενώ είναι εφικτή η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι αναμένουμε σήμερα», δήλωσε.
Ο διοικητής της Fed πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στο πρώτο», ενώ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές εντός του 2018 και αναμένεται να εγκρίνει δύο ακόμη αυξήσεις πριν από το τέλος του έτους.
Μάλιστα, σημερινά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, στοιχεία της Fed έδειξαν ότι ανέκαμψε τον Ιούνιο του 2018 η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, σε μια περαιτέρω ένδειξη της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά το β’ τρίμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας μια πτώση κατά 0,5%, αντί της πτώσης 0,1% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,6%.
Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6% στο β’ τρίμηνο, σε ετήσια βάση, ταχύτερα της αύξησης 2,4% που είχε σημειωθεί στο α’ τρίμηνο.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε σήμερα με σημαντική πτώση 1% ή 12,40 δολ. στα 1.227,30 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιουλίου του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,166 δολ.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στο εμπόριο, καθώς και τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ για τον πληθωρισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στο δολάριο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές του χρυσού.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης