Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive το πλαίσιο της ΕΚΤ για την μείωση των NPLs

tags :
Moody's: Credit positive το πλαίσιο της ΕΚΤ για την μείωση των NPLs
Moody's: Credit positive το πλαίσιο της ΕΚΤ για την μείωση των NPLs
Την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε δελτίο Tύπου για λογαριασμό του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με τo οποίο ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου της για την αντιμετώπιση των NPLs στη ζώνη του ευρώ.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι το υψηλό επίπεδο των NPLs απαιτεί τη συνέχιση της εποπτικής δράσης, δεδομένου ότι οι ίδιες οι τράπεζες ενδέχεται να μην αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα εντός εύλογου χρονικού πλαισίου για να επιτύχουν την μείωση τους.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody's αυτό είναι credit positive παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ παρείχε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τους ποσοτικούς στόχους και το χρονοδιάγραμμά της.
Τον Μάρτιο του 2018, η ΕΚΤ δημοσίευσε τις κατευθυντήριες γραμμές της (αυτό που αποκαλούσε «προσθήκη») για τα NPLs, μία ημέρα μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) για διάφορα μέτρα που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση των μελλοντικών NPLs.
Σύμφωνα με την Moody's οι προτάσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των NPLs είναι credit positive, διότι θα στηρίξουν τις πιο συνετές πρακτικές προβλέψεων των τραπεζών σε μια μελλοντική κάμψη της οικονομίας.
Ωστόσο, ούτε η ΕΚΤ ούτε η πρόταση της Επιτροπής εξέτασαν το υφιστάμενο απόθεμα των NPLs.
Οι προτάσεις τους αφορούν νέα δάνεια, ενώ η προσθήκη της ΕΚΤ ισχύει για τα νέα NPLs.
Η Moody's εκφράζει την άποψη ότι τυχόν πρότυπα που θα ισχύσουν για τα νέα NPLs θα ισχύουν τελικά και για το υφιστάμενο απόθεμα των NPLs.
Η ΕΚΤ τώρα υποδεικνύει ότι θα επιδιώξει να έχουν οι τράπεζες το ίδιο επίπεδο κάλυψης για τα υπάρχοντα αλλά και για τα καινούργια NPLs, αλλά δεν παρείχε ακριβή χρονικά πλαίσια για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η ΕΚΤ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι προσδοκίες της για την μείωση των NPLs θα καθοριστούν κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το σημείο εκκίνησης της κάθε τράπεζας.
Η ΕΚΤ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίζονται δίκαια και για το σκοπό αυτό θα εξετάζει όχι μόνο το σημερινό επίπεδο των NPLs, αλλά και τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε αγορά.
Το γεγονός ότι πολλές ιταλικές τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν σημαντικά το μέγεθος των NPLs που κατέχουν μέσω πωλήσεων, τιτλοποιήσεων και να επιτύχουν οι δείκτες των NPLs να διαμορφωθούν κάτω από το 10% στο προσεχές μέλλον είναι πολύ πιθανό να οδηγούνται από συζητήσεις με τον SSM.
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης