Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια - Ισχυρή η οικονομία των ΗΠΑ

Powell (Fed): Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια - Ισχυρή η οικονομία των ΗΠΑ
Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με έναν αρκετά ταχύ ρυθμό για να δικαιολογηθούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε ο διοικητής της Fed, στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου
(upd) Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με έναν αρκετά ταχύ ρυθμό για να δικαιολογηθούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα (17/7/2018) ο διοικητής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στην προετοιμασμένη του κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου, πριν δεχτεί ερωτήσεις από τους αμερικανούς βουλευτές.
Στην κατάθεσή του, ο Powell σκιαγραφεί μια θετική εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία, όπως αναφέρει, αναπτύσσεται με αυξανόμενο ρυθμό και δέχεται ώθηση από την επιθετική δημοσιονομική πολιτική.
«Συνολικά, βλέπουμε κάπως ισορροπημένο τον κίνδυνο μιας απροσδόκητης αποδυνάμωσης της οικονομίας, ενώ είναι εφικτή η ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι αναμένουμε σήμερα», δήλωσε ο Powell.
«Το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλό και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές εντός του 2018 και αναμένεται να εγκρίνει δύο ακόμη αυξήσεις πριν από το τέλος του έτους.
Αν και η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 2% στο πρώτο τρίμηνο, ο Powell ανέφερε ότι η ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στο πρώτο», ενώ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικά. 
«Η ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας, η άνοδος των εισοδημάτων και η αισιοδοξία μεταξύ των νοικοκυριών έχουν άρει τις καταναλωτικές δαπάνες τους τελευταίους μήνες.
Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων συνέχισαν να αυξάνονται με υγιή ρυθμό», ανέφερε ο διοικητής της Fed.
«Οι καλές οικονομικές επιδόσεις σε άλλες χώρες έχουν υποστηρίξει τις εξαγωγές και τη βιομηχανία των ΗΠΑ.
Και ενώ η κατασκευή κατοικιών δεν έχει αυξηθεί φέτος, είναι αισθητά υψηλότερη από εκεί που βρισκόταν πριν από λίγα χρόνια», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Powell είπε ακόμη ότι οι μισθοί αυξάνονται γρηγορότερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν αρκεί για να πυροδοτήσει φόβους για τον πληθωρισμό.
Ο Powell έκανε και μια σύντομη αναφορά στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των παγκόσμιων ανταγωνιστών τους, λέγοντας μόνο ότι είναι «δύσκολο να προβλεφθεί» ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία.
Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις, ο Powell δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές, το ανοικτό εμπόριο επιτρέπει στις χώρες να αναπτύσσονται ταχύτερα, ενώ οι πολιτικές προστατευτισμού οδηγούν σε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα.
Αναφερθείς στις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, που είχε συμπεριλάβει την ΕΕ στους «εχθρούς» της Αμερικής, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, o Powell τόνισε ότι «η ΕΕ δεν είναι εχθρός των ΗΠΑ».
Ο διοικητής της Fed δήλωσε ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση του Trump θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των ΗΠΑ για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Ο Powell τόνισε, παράλληλα, ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είναι ένας τρόπος περαιτέρω διεύρυνσης της οικονομικής επέκτασης των ΗΠΑ.

Πρώτη ενημέρωση 17:04:37 Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης