Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βρετανία: Η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς Tempest, το οποίο θα αντικαταστήσει το Typhoon

Βρετανία: Η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς Tempest, το οποίο θα αντικαταστήσει το Typhoon
Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει συνολικά 2 δισ. στερλίνες για την ανάπτυξη των νέων αεροσκαφών κατά τα επόμενα 7 χρόνια
Το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας αποκάλυψε χθες (16/7) το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, το οποία αναμένεται να αντιακταστήσει το Eurofighter Typhoon.
Συγκεκριμέντα, το αεροσκάφος έκτης γεννιάς Tempest, αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής του βρετανικού ΥΠΑΜ, και αναμένεται να διατηρήσει το status του Ηνωμένου Βασιλείου ως «στρατιωτική δύναμη πρώτης γραμμής» ακόμα και μετά το Brexit.
«Πρόκειται για μία στρατηγική που έχει ως στόσο να διατηρηθεί ο εναέριος έλεγχος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ώστε να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα», σχολίασε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Gavin Williamson, προσθέτοντας ότι «είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της αεροδιαστημικής εδώ και έναν αιώνα, με μία αξιοζήλευτη σειρά δεξιοτήτων και τεχνολογίας, και αυτή η στρατηγική καθιστά σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι θα μείνει έτσι».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι στόχο είναι το Tempest να έχει ξεκινήσει κοινές πτήσεις μαζί με τα υπάρχοντα αεροσκάφη Typhoon και τα F-35 μέχρι το 2035, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανύσει 2 δισ. στερλίνες για την ανάπτυξη των νέων αεροσκαφών κατά τα επόμενα επτά χρόνια.
Όπως αποκάλυψαν τα σχέδια του βρετανικού ΥΠΑΜ, το νέο αεροσκάφος έκτης γεννιάς θα έχει τη δυνατότητα να είναι μη επανδωμένο, ενώ θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία ώστε να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές.
Στα παρπάνω χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται η τεχνολογία "swarming" που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, καθώς και κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα.
Το Tempest θα κατασκευαστεί από μία κοινοπραξία της οποίας επικεφαλής θα είναι η βρετανική εταιρεία άμυνας BAE Systems, η εταιρεία κατασκευής κινητήρων Rolls-Royce, η ιταλική αεροδιαστημική εταιρεία Leonardo και ο πανευρωπαϊκός κατασκευαστής πυραύλων MBDA.
Σύμφωνα με τον Gavin Williamson, το σχέδιο της κυβέρνησης θα διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της μαχητικής αεροπορίας, ενώ αναμένεται να στηρίξει 18 χιλ. θέσεις εργασίας.
«Η βρετανική βιομηχανία άμυνας είναι ένας τεράστιος συντελεστής στην ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ένα προηγμένο μεταποιητικό τομέα και να δημιουργηθεί μία βρετανική κυριαρχία η οποία θα είναι η καλύτερη παγκοσμίως», υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.
Ενώ το Tempest αναμένεται να αντικατασήσει το Typhoon, το οποίο προγραμματίζεται να αποσυρθεί το 2040, τα δύο αεροσκάφη θα πραγματοποιούν κοινές πτήσεις και μέτα το 2035.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης