Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λάθος η Ελλάδα θα βγει στις αγορές βιαστικά, υπομονή έως τον Σεπτέμβριο 2018 - Τα spreads θα κρίνουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Λάθος η Ελλάδα θα βγει στις αγορές βιαστικά, υπομονή έως τον Σεπτέμβριο 2018 - Τα spreads θα κρίνουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου
Ο βασικός παράγοντας θα είναι το spread δηλαδή η διαφορά μεταξύ των ελληνικών ομολόγων με το αντίστοιχα – όχι Πορτογαλικά – αλλά Ιταλικά ομόλογα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ειδικά ο διεθνής τύπος, αναφέρεται συχνά πυκνά στα σχέδια της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Μάλιστα όλοι εστιάζονται στην έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς και μάλιστα συστήνουν η Ελλάδα να βγει άμεσα…για να μην χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας.
Είναι αληθές ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 3,85% με το αντίστοιχο Ιταλικό στο 2,57% και το Πορτογαλικό 1,76%.
Ποιος θα είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τελικά τον χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές;
Ο βασικός παράγοντας θα είναι το spread δηλαδή η διαφορά μεταξύ των ελληνικών ομολόγων με το αντίστοιχα – όχι Πορτογαλικά – αλλά Ιταλικά ομόλογα.
Η Πορτογαλία επισκιάστηκε στην σύγκριση από την Ιταλία λόγω της πρόσφατης κρίσης, οπότε οι αγορές συγκρίνουν την Ελλάδα με την Ιταλία στα ομόλογα.
Μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν τα Ιταλικά ομόλογα να ακολουθήσουν πορεία ελεγχόμενης βελτίωσης και το 10ετές να υποχωρήσει στο 2,20% με 2,30%.
Εάν αυτό συμβεί καθώς η νέα ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θέλει ρίξει με την Ευρώπη θα πρέπει αναλογικά να υπάρξει βελτίωση και στα ελληνικά ομόλογα με προοπτική το 10ετές να υποχωρήσει στο 3,50% με 3,60%.
Σε μια τέτοια περίπτωση το spread Ελλάδος – Ιταλίας στα 10 χρόνια διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης έναντι 128 μονάδες βάσης της τρέχουσας περιόδου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το spread δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά αλλά οι αποδόσεις θα έχουν υποχωρήσει στο 3,5%.
Περαιτέρω κλείσιμο των spreads θα διαμόρφωνε καλύτερες συνθήκες εξόδου στις αγορές για την Ελλάδα.
Πρόσφατα είχαμε αναλύσει γιατί οι συνθήκες για νέα έξοδο στις αγορές είναι καλές αλλά όχι οι καλύτερες.
Εάν σήμερα αποφάσισε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προβεί σε δημοπρασία ομολόγων εάν δημοπρατούσε 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 4,05% και εάν δημοπρατούσε 3ετές θα είχε επιτόκιο 2,80%.
Το 2,80% θα ήταν το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί σε 3ετές ομόλογο το ελληνικό κράτος εδώ και 12-13 χρόνια αλλά δεν θα ήταν το καλύτερο επιτόκιο καθώς το spread με την Ιταλία στα 3 χρόνια θα ανερχόταν στις 184 μονάδες βάσης.
Το τι θεωρείται καλό επιτόκιο και το τι θεωρείται καλύτερο επιτόκιο πλέον δεν εξαρτάται τόσο από την Ελλάδα όσο από τις άλλες – ξένες – αγορές.
Μετά τις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ είναι αληθές ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν με αντίστοιχη αύξηση τιμών αλλά ακόμη δεν έχουν φθάσει στα ιδεατά και ιδανικά επίπεδα.
Να τονιστεί ότι σε μια έκδοση θα πρέπει να υπολογίζεται έως 0,30% premium στο επιτόκιο επί της απόδοσης στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, ώστε να είναι ελκυστική για αγορά η έκδοση.
Υπό αυτές τις παραμέτρους η βιασύνη δεν θα ήταν ο καλύτερος σύμμαχος για την Ελλάδα.
Θεωρητικά θα μπορούσε να βγει και την άλλη εβδομάδα αλλά πρακτικά ο ιδανικός χρόνος θα ήταν Σεπτέμβριο 2018.
Στις αγορές ομολόγων υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις
1)Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο
2)Το καλύτερο είναι πάντα σχετικό.
Η Ελλάδα το μόνο πράγμα που δεν χρειάζεται είναι να βγει στις αγορές και να ξανακλείσει το παράθυρο ευκαιριών.
Η Ελλάδα χρειάζεται εκδόσεις ώστε τα επιτόκια να βαίνουν μειούμενα και να μην εμφανίζουν ακραίες διακυμάνσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης