Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο χρυσό περιέχει το τρόπαιο της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Πόσο χρυσό περιέχει το τρόπαιο της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο
Πόσο χρυσό περιέχει το τρόπαιο της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο


Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό και πολυπόθητο τρόπαιο στην ιστορία του αθλήματος, είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο λατέχει ένα μυθικό καθεστώς μεταξύ της ελίτ των ποδοσφαιριστών και των οπαδών και το σχήμα και η μορφή του είναι συνώνυμο με το τουρνουά ποδοσφαίρου του Παγκόσμιου Κυπέλλου που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια.
Για ένα τέτοιο θρυλικό τρόπαιο, είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσε να είναι φτιαγμένο από τίποτα άλλο εκτός από το χρυσό.
Σχεδιασμένο το 1970 από τον Ιταλό καλλιτέχνη Silvio Gazzaniga και την ιταλική εταιρία  Stabilimento Artistico Bertoni (γνωστή σήμερα ως GDE Bertoni), Το τρέχον Κύπελλο Trophy, ονομαζόμενο επίσημα το Trophy World Cup της FIFA, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στην πρώην Δυτική Γερμανία.

Ένα  παγκόσμιο σύμβολο

Έτσι, το 1970 η FIFA ξεκίνησε ένα διαγωνισμό σχεδίου για να βρει ένα τρόπαιο αντικατάστασης, λαμβάνοντας 53 υποβολές από γλύπτες σε όλο τον κόσμο.
Το όραμα της Gazzaniga για το τρόπαιο, είπε, ήταν να «αντικατοπτρίζει την ενθουσιασμό του νικητή ποδοσφαιριστή - ένας άνθρωπος που μεταμορφώνεται από τον τεράστιο όγκο της νίκης του - αλλά χωρίς το σούπερ ανθρώπινο εγώ, αυτός ο αθλητικός ήρωας που αγκαλιάζει τον κόσμο στην αγκαλιά του».
Από την πραγματική γλυπτική, η Gazzaniga εξήγησε ότι:
«Οι γραμμές ξεφυτρώνουν από τη βάση, ανεβαίνουν σπειροειδώς, απλώνεται για να πάρουν τον κόσμο.
Από τις αξιοσημείωτες δυναμικές εντάσεις του συμπαγούς σώματος του γλυπτού αυξάνονται οι φιγούρες των δύο αθλητών στην στιγμή της νίκης».



Αυτές οι σπειροειδείς γραμμές, είπε η Gazzaniga, θα ήταν «ένας άνθρωπος - ο ήρωας - αλλά όχι μόνος, επειδή το παιχνίδι και κάθε αγώνας γίνεται από δύο ομάδες».
«Ενέργεια, δύναμη, δυναμισμό, ευκινησία, ταχύτητα, επιτυχία, επίτευγμα, νίκη, θρίαμβος.
Με βάση το σχεδιασμό της Gazzaniga, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA Trophy κατασκευάστηκε από το σχεδιαστικό γραφείο Bertoni του Μιλάνου το 1973.
 

Αξίζει το βάρος του σε χρυσό

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει ύψος 36,8 εκατοστά, με διάμετρο στη βάση του 12,5 εκατοστά.
Συνολικά ζυγίζει 6175 γραμμάρια και έχει περιεκτικότητα σε χρυσό 4927 γραμμάρια 18 καρατίων.
Το τρόπαιο είναι κοίλο, διότι αλλιώς, από χρυσό, θα ήταν πολύ βαρύ για να σηκωθεί.
Η βάση του τρόπαιου περιέχει δύο στρώματα από τον σκοτεινό πράσινο μαλαχίτη από ημιπολύτιμους λίθους.
Δεδομένου ότι το χρυσό 18 καρατίων (που σημαίνει 18 μέρη χρυσού έως 6 μέρη άλλων μετάλλων, δηλαδή 75% χρυσό), υπάρχουν 3.695,25 γραμμάρια (118,8 ουγκιές) καθαρού χρυσού στο τρόπαιο.
Σε τρέχουσες τιμές έχει αξία περίπου 150.000 δολάρια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης