Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα χαμηλά έτους ο χρυσός - Πτώση 0,1% στα 1.239,70 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε νέα χαμηλά έτους ο χρυσός - Πτώση 0,1% στα 1.239,70 δολ. ανά ουγγιά
Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου δέχτηκαν πιέσεις από ορισμένα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed
Με απώλειες έκλεισε και σήμερα (16/7/2018) ο χρυσός, «σβήνοντας» τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα και υποχωρώντας σε νέο χαμηλό έτους, παρά τη σημερινή αποδυνάμωση του δολαρίου.
Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου δέχτηκαν πιέσεις από ορισμένα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) κατά τους ερχόμενους μήνες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν νέα αύξηση τον Ιούνιο του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης στις πωλήσεις οχημάτων, σε μία ακόμη ένδειξη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Ιούνιο, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Η αύξηση του Ιουνίου ακολούθησε το «άλμα» 1,3% του Μαΐου, αντί της αύξησης 0,8% που είχε αναφερθεί αρχικά, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,6% τον περασμένο μήνα.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών ήταν στραμμένα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Η συνάντηση έγινε μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ότι κατηγορούνται δώδεκα Ρώσοι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών για παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ.
Trump και Putin εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, παρά τα προβλήματα που παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.
Ο Trump δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του ήταν το ξεκίνημα μιας µμακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία.
Από την πλευρά του, ο Putin τόνισε ότι η Ρωσία δεν αναμείχθηκε ποτέ στις εκλογές των ΗΠΑ, αν και παραδέχτηκε ότι στις εκλογές του 2016 ήθελε να κερδίσει ο Trump.
Τη διστακτικότητα των επενδυτών ενέτειναν και ορισμένα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα, στην οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος ο γερμανικός δείκτης DAX.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,7% στο β’ τρίμηνο του 2018 - ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2016.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,1% ή 1,50 δολ. στα 1.239,70 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,171 δολ.
Στήριξη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα προσέφεραν και δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, ο οποίος τόνισε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε υπό πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έστρεψαν τους επενδυτές προς το δολάριο, οι κινήσεις του οποίου είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογες με εκείνες του χρυσού.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στο εμπόριο, καθώς και τα θετικά στοιχεία των ΗΠΑ για τον πληθωρισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στο δολάριο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές του χρυσού.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο χρυσός κατέγραψε συνολικές απώλειες 1,2%.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται τώρα στις καταθέσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, την Τρίτη και την Τετάρτη (17-18/7), όπου θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν νέες ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης