Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ακριβές πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης - Με υψηλό εκτιμώμενο p/e συνολικά η αγορά

tags :
Ακριβές πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης - Με υψηλό εκτιμώμενο p/e συνολικά η αγορά
Η δραστική βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα μπορούσε να βελτιώσει τα κέρδη και επομένως τις αποτιμήσεις των εισηγμένων
Κάτι παραπάνω από απαιτητικές είναι οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Παρά την υποχώρηση των τιμών, πολλές μετοχές, που παρακολουθούν οι αναλυτές, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με υψηλούς πολλαπλασιαστές.
Αλλά και συνολικά η αγορά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών έχει υψηλούς δείκτες, εξέλιξη που στέκεται τροχοπέδη στην προσέλκυση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τη Eurobank το p/e των εταιρειών που παρακολουθεί και οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, ανέρχεται στις 24,7 φορές για το 2018 και στις 21,1 φορές για το 2019.
Ακόμη και με τις εκτιμήσεις του 2020 η αγορά είναι στο 19,7.
Η μερισματική απόδοση πάντως είναι καλή αφού για το 2019 εκτιμάται στο 3,5%.
Η αγορά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τραπεζικής χρηματιστηριακής παίζει για το 2018 λίγο πάνω από την καθαρή θέση των εταιρειών και συγκεκριμένα στις 1,3 φορές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της IBG ο FTSE 25 έχει εκτιμώμενο για το 2018 p/e 18,2 φορές το οποίο υποχωρεί στις 14,5 φορές για το 2019.
Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών της Beta το p/e για το 2018 διαμορφώνεται στις 18,9 φορές και για το 2019 στις 15 φορές.
Σε ό,τι αφορά τις ίδιες της μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αναλυτές δεν δημοσιεύουν διθυραμβικές εκθέσεις όπου να συστήνουν αγορά, πλην κάποιες εκθέσεις για τις τράπεζες, οι οποίες όμως έχουν ακόμη αρκετό δύσκολο δρόμο μπροστά τους.
Η Coca Cola με την αποτίμηση στα 11,5 δισ. ευρώ έχει κάνει πολλούς αναλυτές επιφυλακτικούς όπως της IBG, οι οποίοι συστήνουν ουδετερότητα και βλέπουν ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 22 φορές για το 2018.
Οι ίδιοι αναλυτές είναι ουδέτεροι και για τον Σαράντη, ο οποίος παίζει με p/e15,7 φορές για το 2018, ενώ πρόσφατα υποβάθμισαν τη Fourlis, η οποία διαπραγματεύεται με p/e για το 2018 21,1 φορές.
Η Beta για τη Σαράντης δίνει σύσταση ίσης απόδοσης αφού  η μετοχή είναι περίπου στην τιμή στόχο, ενώ το p/e του 2020 είναι στις 13,3 φορές.
Τα ίδια ισχύουν για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.α.
Ειδικά για την ΕΧΑΕ η δραματική υποχώρηση του τζίρου κάνει ακόμα πιο ακριβή τη μετοχή, ενώ σημειώνεται πως οι γενναίες επιστροφές στους μετόχους τα προηγούμενα χρόνια μείωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και η διοίκηση έχει αναφέρει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτικά για χρόνια.
Αυτό που θα μπορούσε να δώσει ανοδικό tempo θα ήταν η αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών, αλλά χρειάζεται μία καλή αφορμή.
Τέτοια θα μπορούσε να ήταν μία θετική έκπληξη από την πορεία του ΑΕΠ, ή η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.
Όμως στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές και γενικότερα τέτοια φορολογία και γραφειοκρατία δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία βελτίωση στα οικονομικά που θα εξέπληττε και θα βελτίωνε την κερδοφορία των εταιρειών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης