Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ύφεση προσεχώς «δείχνουν» τα κρατικά ομόλογα Ηνωμένων Πολιτειών

tags :
Ύφεση προσεχώς «δείχνουν» τα κρατικά ομόλογα Ηνωμένων Πολιτειών
Προπομπός ύφεσης η πορεία των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ
Ως έναν προπομπό για ύφεση προσεχώς λαμβάνει υπόψη τις τιμές-αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων Ηνωμένων Πολιτειών (και) το Business Insider (επικαλούμενο και προηγούμενες αναφορές αναλυτές), υπενθυμίζοντας ότι, ιστορικά, οι κεφαλαιαγορές έχουν προειδοποιήσει για τις κρίσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Όπως σημειώνεται, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ, το οποίο καθορίζει κατά πολύ την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, υποχωρεί για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, όταν, παράλληλα, το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού (όπως αποτυπώνεται από το 2ετές ομόλογο) αυξάνεται.
Όπως επισημαίνει το Business Insider, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι επενδυτές θα έπρεπε να είναι πιο αβέβαιο σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα -αύξηση αποδόσεων και υποχώρηση των τιμών ομολόγων.

10 year vs 2 year treasury bond spread

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ότι η αβεβαιότητα έχει καθιερωθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ένα «σημάδι» που λαμβάνεται υπόψη ως προπομπός μίας ύφεσης.
Επί αυτού, να επισημανθεί ότι νωρίτερα σήμερα, 16 Ιουλίου 2018, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο 2,607%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, οπότε και ξέσπασε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Μάλιστα, νωρίτερα μέσα στον μήνα, το spread μεταξύ κρατικού 2ετούς και 10ετούς ομολόγου Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, κάτω από τις 30 μονάδες βάσης, ένα «σημάδι» που έχει ερμηνευτεί από ουκ ολίγους αναλυτές στο παρελθόν ως ο «προπομπός» μία ύφεσης -εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, απόρροια των πολιτικών προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump.



Οι αποδόσεις των ομολόγων, στις 17:30:




Διαβάστε: WSJ: Η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα καταφθάσει το 2020 – Τι εκτιμούν οι αναλυτές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης