Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Αποφασίσαμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο - Putin: Η Ρωσία δεν είχε καμία ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ

Trump: Αποφασίσαμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο - Putin: Η Ρωσία δεν είχε καμία ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ
Trump και Putin εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις σχέσειος ΗΠΑ - Ρωσίας, παρά τα προβλήματα που παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν
(upd7) Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ V. Putin Πούτιν και D. Trump, συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Οι συνομιλίες τετ-α-τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου D. Pescov, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Y. Usakov.
Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo, ο σύμβουλος επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου J. Bolton.
Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.
Donald Trump και Vladimir Putin εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις σχέσειος ΗΠΑ - Ρωσίας, παρά τα προβλήματα που παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.
Ο πρόεδρος D. Trump  δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του V. Putin ήταν το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία.
Όπως είπε «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Putin και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.
«Ο κόσμος άλλαξε πριν από τέσσερις ώρες.
Αποφασίσαμε να ανοιξουμε νέους δρόμους για να καλλιεργήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο
Αποφασίσαμε με τον Putin να ανοίξουμε νέους δρόμους για να ευνοήσουμε τη σταθερότητα και την Ειρήνη στον κόσμο», ανέφερε χαρακητριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.  
«Ο Putin είναι καλός ανταγωνιστής… Η λέξη "ανταγωνιστής" είναι φιλοφρόνηση.
Θα ανταγωνιστούμε τη Ρωσία με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου» τόνισε.
Οι διαφωνίες των δυο χωρών, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος είναι γνώστες, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασία, τόνισε ο Trump, επιμένοντας στη διαδικασία του διαλόγου όπως έκαναν οι δυο χώρες στον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του την εμπλοκή ρώσων πρακτόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
«Θεώρησα ότι αυτό πρέπει να γίνει κατ’ ιδίαν» επισήμανε μάλιστα.
«H έρευνα για τις αμερικανικές εκλογές ήταν καταστροφική για τη χώρα μας, δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές με τη Ρωσία, επικράτησα εύκολα.
Δεν υπήρχε δυνατότητα συμπαιγνίας, δεν τον γνώριζα τον Puton» ανέφερε χαρακτηριστικά.
O αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «πολύ εποικοδομητική, με πολύ εποικοδομητικές ώρες μεταξύ μας».
«Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε ξανά στο μέλλον, ότι θα συναντιόμαστε συχνά» σχολίασε ο D. Trump.
Είμαστε ικανοποιημένοι με τις συνομιλίες που είχαμε, είπε ο ο V. Putin κατά τη διάρκειας της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων, επιβεβαίωσε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Ελπίζω, είπε ο ίδιος, ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.
Σύμφωνα με τον V. Putin, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα.
Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.
Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του D. Trump.
Ο V. Putin είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.
Σχετικά με το Ιράν, ο V. Putin σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.
Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν και το θέμα της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε ποτέ.

ΗΠΑ: Πολιτική θύελλα από τις δηλώσεις Trump στη σύνοδο κορυφής - Την παραπομπή του για εσχάτη προδοσία ζητά πρώην διευθυντής της CIA

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών D. Trump άφησε σήμερα (16/7) να εννοηθεί, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον V. Putin όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.
Μολονότι δεχόταν πιέσεις από τους επικριτές του, από τις σύμμαχες χώρες, ακόμη και από τους δικούς του συμβούλους, να τηρήσει σκληρή γραμμή, ο Trump δεν είπε ούτε μία επικριτική λέξη για τη Μόσχα ή για κάποιο από τα ζητήματα που έχουν φέρει τις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων στο χαμηλότερο σημείο τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Αντιθέτως, κατήγγειλε την "ηλιθιότητα" της δικής του χώρας και ιδίως την απόφαση να διενεργηθεί έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές.
Η στάση του Trump εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ, όπου ο Λευκός Οίκος προσπαθεί επί μήνες να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ότι ο Trump είναι απρόθυμος να υψώσει το ανάστημά του στον Putin.
Οι δηλώσεις του χαρακτηρίστηκαν "προδοτικές" από έναν πρώην διευθυντή της CIA και καταδικάστηκαν ως "επαίσχυντες" από έναν Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, αν και άλλοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί ήταν πιο επιφυλακτικοί στις αντιδράσεις τους.
Η σύνοδος κορυφής με τον Πούτιν έγινε λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ παρέπεμψε 12 Ρώσους πράκτορες με την κατηγορία της κυβερνοεπίθεσης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος και την κλοπή χιλιάδων εγγράφων.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 για να τον βοηθήσει να κερδίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών X. Clinton, ο Trump είπε ότι δεν έχει πειστεί.
"Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί θα έπρεπε να είναι" η Ρωσία, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Putin αρνήθηκε κατηγορηματικά, για άλλη μία φορά, σήμερα.
Πριν καν ξεκινήσει η σύνοδος, ο Trump επέρριψε ευθύνες στη χώρα του για την επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών.
 "Η σχέση μας με τη Ρωσία ΠΟΤΕ δεν ήταν τόσο άσχημη, χάρη στα πολλά χρόνια της αμερικανικής ανοησίας και ηλιθιότητας και τώρα, του Κυνηγιού Μαγισσών", έγραψε στο Twitter.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών του απάντησε, επίσης στο Twitter: "Συμφωνούμε".
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δημοσιογράφοι πίεσαν τον Trump να επικρίνει τη Ρωσία αλλά εκείνος το απέφυγε.
Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για τις κακές σχέσεις, απάντησε: "Θεωρώ υπεύθυνες και τις δύο χώρες.
Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν ανόητες.
 Όλοι μας ήμασταν ανόητοι" είπε, προτού στρέψει τη συζήτηση στη νίκη του στις εκλογές.
"Νίκησα εύκολα τη X. Clinton και ειλικρινά, τη νικήσαμε...
Κερδίσαμε εκείνη την κούρσα και είναι ντροπή να υπάρχει έστω και ένα συννεφάκι στο θέμα αυτό", είπε.
Οι θερμές δηλώσεις του για τη Ρωσία προκάλεσαν επίσης εντύπωση δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα επέπληξε κατ' επανάληψη τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία.
Όταν ρωτήθηκε αν ο Putin είναι εχθρός, είπε: "Στην πραγματικότητα τον αποκάλεσα ανταγωνιστή και είναι καλός ανταγωνιστής και πιστεύω ότι η λέξη ανταγωνιστής είναι κοπλιμέντο".
Ο Putin επισήμανε πόσο σημαντικό είναι οι δύο χώρες να συνεργάζονται και επαίνεσε τον Trump.
Κάποια στιγμή διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου για να του δωρίσει μια μπάλα ποδοσφαίρου.
Όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές του 2016 και αν είχε δώσει οδηγίες σε Ρώσους αξιωματούχους να τον βοηθήσουν, απάντησε ότι επιθυμούσε μια νίκη του Τραμπ αλλά χαρακτήρισε "ανοησίες" τους ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμιξης.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής L. Greyam προειδοποίησε ότι η στάση του Trump στέλνει μήνυμα "αδυναμίας" στη Μόσχα.
"Χαμένη ευκαιρία από τον πρόεδρο Trump " χαρακτήρισε ο Greyam, με ανάρτησή του στο Twitter, το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την ανάμιξή της στις εκλογές του 2016 και δεν έστειλε μια "ισχυρή προειδοποίηση" προς τη Μόσχα για τη στάση της σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες.
"Αυτή η απάντηση από τον πρόεδρο Trump θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως ένδειξη αδυναμίας και θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ' όσα επιλύει", πρόσθεσε.
Ο J. Fleik, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα, γνωστός για την κριτική που ασκεί στον Trump, χαρακτήρισε "επαίσχυντες" τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump στο Ελσίνκι.
"Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα.
Αυτό είναι αισχρό" έγραψε ο Fleik στο Twitter.
Ο πρώην διευθυντής της CIA επί Β. Obama, J. Brenan έκανε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Trump θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του γιατί διέπραξε "προδοσία".
"Η απόδοση του D. Trump στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της Παράβασης Καθήκοντος.
Αγγίζει την προδοσία.
Όχι μόνο ήταν ηλίθια τα σχόλιά του, αλλά τον έχει στο τσεπάκι του ο Putin.
Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;" έγραψε ο Μπρέναν στο Twitter.
Πολλοί Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν επίσης μύδρους εναντίον του Trump.
"Ο D. Trump είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Putin.
Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή 12 νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί... τις δύο χώρες", σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων N. Pelozy.
"Ο Trump εξακολουθεί να πουλάει τις ΗΠΑ στον Putin και τη Ρωσία" και "η αποτυχία υπεράσπισης των Ηνωμένων Πολιτειών αγγίζει την προδοσία", τόνισε ο βουλευτής J. Gomez.
Και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, T. Summer, είπε ότι οι ενέργειες του Trump "ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας".
"Το να συντάσσεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρόεδρο Putin ενάντια στις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τους Αμερικανούς αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο.
Ο πρόεδρος θέτει τον εαυτό του πάνω από τη χώρα", τόνισε.
Ακόμη πιο σκληρή ήταν η δήλωση του Δημοκρατικού βουλευτή A. Sif, που έγραψε στο Twitter: "Ο πρόεδρος Trump μόλις επιτέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου επειδή έκαναν τη δουλειά τους, ενώ στεκόταν δίπλα σε έναν δικτάτορα που παρενέβη στις εκλογές μας για να βοηθήσει να εκλεγεί ο Trump".
 Και συνέχισε: "Ο Putin θα το εκλάβει ως πράσινο φως για να παρέμβει (στις εκλογές) το 2018".

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Trump - Putin

Ως μια «καλή αρχή» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στο Ελσίνκι, όπως μεταδίδει ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου.

«Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή.
Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους στο τέλος αυτής της ιστορικής κατ' ιδίαν συνάντησης που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες μέσα σε ένα σαλόνι του προεδρικού μεγάρου στη φινλανδική πρωτεύουσα.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι επιδιώκει «ξεχωριστή» σχέδη με τον Putin.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια της συνάντησης ξεπέρασε τις δύο ώρες.
Στα πρώτα λεπτά το κλίμα ήταν βαρύ, ενώ επικράτησε αμηχανία μεταξύ των δύο ηγετών, όπως φάνησε στα πλάνα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή της αμερικανικής και της ρωσικής αποστολής, ενώ στη συνέχεια  Trump και Putin θα παραχωρήσουν  κοινή συνέντευξη τύπου, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.



Πριν τη συνάντηση μάλιστα, δεν έλειψαν και τα...ψυχροπολεμικά παιχνίδια, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος «έστησε» τον Αμερικανό ομόλογό του, φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας με καθυστέρηση μιας ώρας.
Με τη σειρά του ο Trump καθυστέρησε λίγα λεπτά, πριν εισέλθει στη συνάντηση.

Μολονότι η ατζέντα είναι πλούσια, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης είναι χαμηλές.
«Έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε .
Θα έχουμε επαφές για μια σειρά θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι στρατιωτικά θέματα», δήλωσε ο Trump.
«Θεωρώ πραγματικά ότι ο πλανήτης επιθυμεί να μας δει να προχωράμε μαζί.
Είμαστε δύο σπουδαίες πυρηνικές δυνάμεις», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία να προκύψει μια «ξεχωριστή» σχέση με τον Putin.
O Ρώσος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε με ουσιαστικό τρόπο».
«Έχουμε συνεχή επαφή με τον Donald Trump.
 Θα το έκανε αυτό ο καθένας με τον ανταγωνιστή του;», διερωτήθηκε ο Vladimir Putin.








Πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστρεψε τα πυρά του κατά της διακυβέρνησης Obama για τις κακές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.
Ενδεικτικό είναι το tweet του Αμερικανικού προέδρου λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Putin.
«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, γεγονός που οφείλεται σε πολλά χρόνια ηλιθιότητας από την πλευρά των ΗΠΑ και τώρα, λόγω ενός απαράδεκτου κυνηγιού μαγισσών», έγραψε ο Trump, ασκώντας σφοδρή κριτική στον προκάτοχό του Barack Obama.



Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Hillary Clinton, η οποία και με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που έγινε στη Ρωσία, ρώτησε τον Trump αν ξέρει με "ποια ομάδα παίζει".
Πάντως και ο ίδιος ο Trump φρόντισε σε χθεσινή συνέντευξη του στο δίκτυο CBS να αναφέρει ότι έχει χαμηλές προσδοκίες από τη σημερινή, απογευματινή συνάντηση με τον Putin.
«Πηγαίνω με χαμηλές προσδοκίες.
Δεν πηγαίνω με μεγάλες προσδοκίες.
Θα σας ενημερώσω μετά τη συνάντηση», είπε ο Trump.
Νομίζω ότι είναι καλό να συναντηθούμε.
Πιστεύω στις συναντήσεις....
Τίποτα κακό δεν πρόκειται να βγει από αυτό και ίσως κάποιο καλό θα βγει" είπε ο Trump.
Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ υπογράμμισε πως δεν αναμένει να προκύψει κάτι ιδιαίτερο από αυτή τη συνάντηση.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι δύο πρόεδροι μπορεί να μιλήσουν με θερμά λόγια ο ένας για τον άλλο, να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια άλλη σημαντική εξέλιξη στα μεγάλα θέματα που κεντρίζουν το διεθνές ενδιαφέρον.

Οι δύο ηγέτες θα κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να συζητήσουν θέματα όπως η σχέση τους απέναντι στην ΕΕ και ιδιαίτερα σε σχέση με την Γερμανία και την Βρετανία, τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας και του Ιράν, η τρομοκρατία, το Συριακό αλλά και το Ουκρανικό ζήτημα.
Ο αμερικανός πρόεδρος, φτάνει στη Φινλανδία από ένα δύσκολο ταξίδι στην Ευρώπη και δη μετά την επίσκεψή του στη Βρετανία όπου αντί να επιβεβαιώσει τις καλές σχέσεις των δύο στενών συμμάχων, μάλλον τις διατάραξε στρέφοντας τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May εναντίον του μετά την καθαρή παρέμβαση του στα εσωτερικά, ακανθώδη ζητήματα του Brexit που απειλούν την κυβέρνηση της.
Η May, μετά την αποχώρηση Trump κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη εμφανίστηκε, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της για το Brexit, εκφράζοντας ανοικτά και δημόσια τη στήριξη του στον πρώην υπουργό Εξωτερικό και σκληρό υποστηρικτή του Brexit, Borris Johnson.
Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, άνοιξε μέτωπο και με τη Γερμανία καθώς ερχόμενος στην Ευρώπη, κατηγόρησε το Βερολίνο ότι «είναι αιχμάλωτο της Ρωσίας γιατί εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα» αναφερόμενος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τη Γερμανία με Ρωσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin φτάνει στο Ελσίνκι μετά από μια επιτυχημένη διοργάνωση του Μουντιάλ στη Ρωσία, η οποία τον έφερε στο προσκήνιο αλλά και κοντά σε πολλούς ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν εκεί, ενώ παράλληλα κατάφερε να κερδίσει τον πολιτικό χρόνο που χρειαζόταν για να προωθήσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις του στο συνταξιοδοτικό τις οποίες έχει προγραμματίσει για τον Αυγουστο.

TS Lombard: Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης Trump με Putin 

Καταλυτικό ρόλο για σημαντική διπλωματική πρόοδο στη Συρία μπορεί να παίξει η συνάντηση του Donald Trump με τον Vladimir Putin, σήμερα (16/7/2018) στο Ελσίνκι.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που εκτός των άλλων σηματοδοτεί και το τέλος στις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον 2014.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Trump και ο Putin απλά θα ανταλλάξουν θερμά λόγια, πριν -ενδεχομένως- συμφωνήσουν σε μια δοκιμαστική συμφωνία για την έναρξη συνομιλιών σε θέματα όπως ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων και η Συρία.
«Πιστεύω ότι μαζί με τον διμερή έλεγχο των όπλων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, η Συρία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης» δήλωσε στο CNBC ο Christopher Granville της TS Lombard.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την εκλογή του Trump, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνεργάζονται πολύ στενά στη Συρία, σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση ό,τι συνέβαινε επί προεδρίας Obama.
«Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα περιθώρια για μια σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε ο Granville.

CNBC: Τι θα ζητήσει ο Putin από τον Trump κατά τη συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι

Τι θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin από τον Αμερικανό ομόλογο του Donald Trump κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Ελσίνκι της Φινλανδίας αποκαλύπτει το CNBC επικαλούμενο έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση αυτή υπογραμμίζει στον Trump τα σημεία στα οποία ΗΠΑ και Ρωσία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και που ενδεχομένως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος.
Βάσει της έκθεσης αυτής, ο Putin είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από τον Trump να μην εμπλακεί στο θέμα των συρράξεων στην Ουκρανία, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την ανατολική Συρία και να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της.
Η συνάντηση Putin – Trump έρχεται λίγες ημέρες μετά την τεταμένη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την οποία ο Trump με ανάρτηση του στο twitter την χαρακτήρισε πολύ καλή, αλλά και της απόφασης του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία κατηγορούνται 12 Ρώσοι για «χακάρισμα» των λογαριασμών Δημοκρατικών σε μια προσπάθεια τους να παρέμβουν στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως σε συνέντευξη του στο CBS ο Trump υπογράμμισε πως θα θέσει το θέμα του hacking, το οποίο όπως είπε, έγινε την περίοδο της διακυβέρνησης του Obama, ενώ σε γενικές γραμμές κράτησε χαμηλές τις προσδοκίες του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Putin.
Χαμηλές προσδοκίες τηρεί και η ρωσική πλευρά, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov να εκφράζει την ελπίδα πως η συνάντηση αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.
«Πολλά από αυτά στα οποία μπορεί να θέλουν να συμφωνήσουν δεν είναι πράγματα στα οποία μπορούν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία να συμφωνήσουν εκ μέρους άλλων.
Ο Donald Trump μπορεί να θελήσει να δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν εκτός Ουκρανίας, όμως υπάρχουν νόμοι που έχει περάσει το Κογκρέσο και που έχει υπογράψει ο ίδιος.
Oι Συμφωνίες του Μινσκ, που υπεγράφησαν από τη Ρωσία και τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις το 2014 και 2015, ζητούν από τη Ρωσία να αλλάξει την πορεία της στην Ουκρανία αν θέλει να μπει τέλος στις κυρώσεις εναντίον της.
Άρα, ο Trump δεν μπορεί να το κάνει αυτό μονομερώς.
Ούτε μπορεί να δεσμευτεί εκ μέρους του ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπάρξει διεύρυνση για να περιλαμβάνεται η Ουκρανία διότι υπάρχουν πολλά άλλα μέλη σε αυτή τη συμμαχία που ψηφίζουν για όλα αυτά.
Για να μην πούμε για τους ίδιους τους Ουκρανούς, που ψηφίζουν και ο Trump δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους τους» υποστήριξε μιλώντας στο CNBC η Olga Oliker, διευθύντρια του Ρωσικού και Ευρασιατικού Προγράμματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Peskov: Πρώτο βήμα η συνάντηση Putin – Trump για να ξεπεραστεί η κρίση

Την ελπίδα η σημερινή συνάντηση των Putin – Trump να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov.
«Οι πρόεδροι Trump και Putin σέβονται ο ένας τον άλλον και τα πηγαίνουν αρκετά καλά.
Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη ατζέντα.
Θα αποφασιστεί από τους ηγέτες των κρατών καθώς θα προχωρούν οι συνομιλίες τους» υπογράμμισε ο Peskov, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί το θέμα της Συρίας και πως σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες.
Όπως δύσκολες θα είναι και οι συνομιλίες για το Ιράν.
«Όλοι ξέρουμε τι πιστεύει η Ουάσινγκτον για τον Ιράν.
Αλλά την ίδια στιγμή το Ιράν είναι ένας καλός εταίρος για εμάς σε όρους εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας αλλά και στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.
Συνεπώς δεν θα είναι μια εύκολη ανταλλαγή απόψεων» είπε ο Peskov.

Maas προς Trump: Μην υπογράψεις μονομερείς συμφωνίες με τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, μήνυμα στον Trump στέλνει και η Γερμανία με τον υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas να προειδοποιεί τον Αμερικανό πρόεδρο  να μην υπογράψει μονομερείς συμφωνίες με τη Ρωσία γιατί θα διαταράξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική Bild am Sonntag, ο Γερμανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «ο διάλογος με τη Ρωσία είναι πάντα χρήσιμος», τονίζοντας αναφερόμενος στον Trump ότι «αυτός που προσβάλλει τους συμμάχους του, κινδυνεύει να χάσει στο τέλος. Οι μονομερείς συμφωνίες εις βάρος των ίδιων των εταίρων μας θα βλάψουν και τις ΗΠΑ στο τέλος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης