Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Συνεχίζεται το σερί των καλών τριμήνων από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ

tags :
Συνεχίζεται το σερί των καλών τριμήνων από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ
Για τα επόμενα τρία χρόνια θα προκηρυχθούν άδειες 3.000 MW
Συνεχίζεται το σερί των καλών τριμήνων από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ

Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα πέρασε από πολλά στάδια πριν σταθεροποιηθεί ως μια επιχειρηματική δραστηριότητα με αξιόλογες προοπτικές. Στο ξεκίνημα του κύκλου παρατηρήθηκαν φαινόμενα μαζικής εισόδου από πιθανούς και απίθανους παίχτες που είχαν διαφορετικά κίνητρα ενασχόλησης με το αντικείμενο.
Οι καθυστερήσεις ήταν το βασικό σενάριο στην πορεία υλοποίησης των έργων –λόγω της πληθώρας ενστάσεων και προσφυγών- ενώ οι πληρωμές από τον εκκαθαριστή είχαν την συνήθη τύχη των πληρωμών του δημοσίου, κάποια στιγμή μάλιστα υπό το βάρος της δημοσιονομικής ασφυξίας της χώρας οι απαιτήσεις των ΑΠΕ κουρεύτηκαν προκειμένου να ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή τους.


Σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει. Οι πληρωμές έχουν ομαλοποιηθεί (με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει εξοφληθεί και ο Φεβρουάριος) και αναμένεται να επιταχυνθούν και άλλο στο κοντινό μέλλον ενώ οι τυχοδιώκτες του χώρου έχουν αποχωρήσει. Όσες εταιρίες πρόλαβαν και έστησαν δυναμικότητα σε δύσκολους καιρούς χρηματοδότησης με τις αυξημένες ταρίφες έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων αφού με την ρευστότητα τους μπορούν να χρηματοδοτούν την επόμενη φάση της ανάπτυξης τους.

Για τα επόμενα τρία χρόνια θα προκηρυχθούν άδειες 3.000
MW. Σε αυτή την φάση οι άδειες θα δοθούν με βάση προσφορές μειοδοσίας στην ταρίφα. Αυτό σημαίνει ότι όσες εταιρίες έχουν συμπιεσμένο κόστος θα πετύχουν καλύτερες τιμές. Αυτό σημαίνει ότι μετά το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα δημοπρατηθούν με το νέο καθεστώς αναμένεται να μπαίνουν στο σύστημα με όρους αγοράς και χωρίς προτεραιότητα. Ο πρώτος διαγωνισμός (300 MW αιολικής ενέργειας και των 300 MW φωτοβολταϊκών) για τις νέες άδειες των ΑΠΕ θα γίνει στις 2 Ιουλίου.


Οι θετικές προοπτικές των ΑΠΕ συνάδουν και με το ικανοποιητικό ξεκίνημα της χρονιάς. Το πρώτο τρίμηνο ήταν εξαιρετικό τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας και για τις δύο εισηγμένες του κλάδου (TEΡNA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΕΛΤΕΧ-Άνεμος) για τις οποίες υπήρξαν και οι σχετικές αναφορές.

http://www.bankingnews.gr/


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης