Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η αξιολόγηση της Ισπανίας - Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη Fitch Ratings
Σε «Α-» και «F1» επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης -αντίστοιχα- πιστοληπτικής ικανότητας για την Ισπανία η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από μια διαφοροποιημένη οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία, το χαμηλό κόστος δανεισμού, την ισχυρή και ευρεία οικονομική ανάκαμψη, τη συνεχιζόμενη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών, της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και της περαιτέρω βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, την πολιτική αβεβαιότητα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, υπογραμμίζεται.
Η Fitch δεν αναμένει σημαντική αλλαγή στην οικονομική ή φορολογική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση.
Το αν η κυβέρνηση εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας μέχρι τον Ιούλιο του 2020, κρίνεται ασαφές.
«Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει γενικά συγκρατημένη και φιλοευρωπαϊκή σύνθεση και έχει αναδείξει επιθυμία για συνέχεια της προηγούμενης μακροοικονομικής πολιτικής», σχολιάζεται.
Η ισπανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, που υποστηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης κοντά στο 2,5%, τις ευνοϊκές συνθήκες πίστωσης, το θετικό καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα και την ανάκαμψη των τιμών κατοικιών.
Η Fitch αναμένει αύξηση του ΑΕΠ, από 3,1% το 2017, σε 2,7% φέτος, 2,3% το 2019 και 1,9% το 2020.
Η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα συνεχίζεται, ενώ το χρέος νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών συρρικνώθηκε κατά 6,8% το 2017, στο 139,8% του ΑΕΠ, από 200% το 2010!
Ο οίκος αναμένει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2018, από 3,1% το 2017, και στο 2,2% και 1,8% τα έτη 2019 και 2020, αντίστοιχα.
Ο λόγος δημοσίου χρέους/ΑΕΠ μειώνεται σταδιακά, με τον οίκο να «βλέπει» επίδοση 95,2% το 2020, από 98,3% το 2017.
Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί περαιτέρω, σε 6,8% επί των ακαθάριστων δανείων τον Απρίλιο 2018, από 7,8% στο τέλος του 2017.
Τέλος, η Fitch εκτιμά πως οι εντάσεις με την Καταλονία έχουν υποχωρήσει, χωρίς, όμως, πρόοδο προς μία τελική λύση.
Ο οίκος χαρακτηρίζει ως «απίθανη» μία απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης