Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν τρία πρόσωπα που έταζαν λογαριασμούς στην Ελβετία σε Έλληνες

tags :
Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν τρία πρόσωπα που έταζαν λογαριασμούς στην Ελβετία σε Έλληνες
«Καμπάνες» σε τρία πρόσωπα που έταζαν σε Έλληνες το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία
Σε φυλάκιση καταδίκασε η ελληνική δικαιοσύνη τρία πρόσωπα που έταζαν λογαριασμούς στην Ελβετία σε Έλληνες πολίτες.
Τα εν λόγω πρόσωπα αποσπούσαν από τους καταθέτες μεγάλα χρηματικά ποσά με την υπόσχεση ότι θα τους άνοιγαν λογαριασμούς στην τράπεζα Julius Bär στη Ζυρίχη!
Ίσως πρόκειται για την πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που διευθυντικό στέλεχος μιας από τις πιο γνωστές ελβετικές τράπεζες καταδικάζεται από την ελληνική δικαιοσύνη για συνέργεια σε υπόθεση μεγάλης απάτης εις βάρος Ελλήνων πελατών.
Ειδικότερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, καταδίκασε ομόφωνα σε φυλάκιση τριών ετών τον Ελβετό διευθυντής τη ελβετικής τράπεζας και υπεύθυνο για τους Έλληνες πελάτες της, Manuel Sovilla, σε κάθειρξη 17 ετών ένα ακόμη πρόσωπο Έλληνα, τον Θωμά Καρύδα, που εμφανιζόταν ως επίσημος αντιπρόσωπος της Τράπεζας στην χώρα μας και σε φυλάκιση τριών ετών την σύζυγό του.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Δεκέμβριο του 2009 όταν Έλληνες πολίτες που δήθεν είχαν ανοίξει λογαριασμό με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα ζήτησαν τα χρήματά τους, χωρίς όμως ποτέ να τα λάβουν.
Ακολούθησε έρευνα από την οποία προέκυψε πως οι καταθέσεις που επί χρόνια νόμιζαν ότι είχαν στην ελβετική τράπεζα δεν υπήρχαν.
Όσο για τα παραστατικά που λάμβαναν από τη Julius Bär, αυτά ήταν στο σύνολό τους πλαστά!
Τι είχε συμβεί;
Ο Θ. Καρύδας (ο οποίος εκτίει ποινή και για άλλη απάτη) εμφανιζόταν στην Αθήνα από το 2005 ως δήθεν επίσημος αντιπρόσωπος της Julius Bär στην Ελλάδα.
Η σύμβασή του, ωστόσο, προέβλεπε τη προσέλκυση νέων πελατών έναντι αμοιβής.
Ο Καρύδας με τη βοήθεια του Sovilla, που γνώριζε την πραγματική του ιδιότητα και ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τους Έλληνες πελάτες της ελβετικής τράπεζας, έπειθαν τους ενδιαφερόμενους καταθέτες να ανοίξουν λογαριασμούς στο κατάστημα της Ζυρίχης με την υπόσχεση μεγάλων αποδόσεων.
Τους έδιναν μάλιστα και αποδεικτικά στη συνέχεια προκειμένου να πειστούν ότι οι λογαριασμοί άνοιξαν.
Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν τα χρήματα σε λογαριασμούς του δήθεν επίσημου αντιπροσώπου της ελβετικής τράπεζας.
Στη συνέχεια, εκείνος τους υπόσχονταν ότι θα τα μεταφέρει στους δικούς τους στην ελβετική τράπεζα.
Ωστόσο, ουδέποτε μεταφέρθηκαν, υπεξαιρέθηκαν τα χρήματα χάθηκαν.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως η ελβετική τράπεζα αν και ενημερώθηκε επισήμως από τα ίδια τα θύματα το Δεκέμβριο του 2009 για την απάτη, ουδέποτε κινήθηκε νομικά εναντίον των καταδικασθέντων ούτε και αποζημίωσε τα θύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης