Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο ΕΦΚΑ έχει βάλει «φέσι» 12,5 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ - Ποια υπουργεία άρχισαν να πληρώνουν

Ο ΕΦΚΑ έχει βάλει «φέσι» 12,5 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ - Ποια υπουργεία άρχισαν να πληρώνουν
Τα υπουργεία όπως το Δικαιοσύνης, το Οικονομικών της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναζητούν λύση μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού
Αποδίδουν καρπούς οι αγωγές της διοίκησης των ΕΛΤΑ κατά των υπουργείων που  έχουν  οφειλές εκατομμυρίων ευρώ αλλά δεν  … έβαζαν  το χέρι  στην τσέπη.  
Μετά  τις  δικαστικές αγωγές το ένα  μετά το άλλο  υπουργείο πληρώνει  με δόσεις τα χρέη του  προς τα ΕΛΤΑ τα οποία, να σημειωθεί συνεχίζουν να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί.
Τα υπουργεία όπως το Δικαιοσύνης, το Οικονομικών της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναζητούν λύση μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού καταθέτοντας πρόταση να πληρώνουν σε μηνιαίες δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης  εξόφλησε  το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής που  πλέον διαμορφώνεται σε 700.000  ευρώ  και  το αρχικό  χρέος έφθανε  τα 3 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε το ποσό του 1,6 εκατ ευρώ  μειώνοντας  τη συνολική οφειλή στα 8,4 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο  Διοικητικής  Μεταρρύθμισης σε εβδομαδιαία βάση καταβάλλει περίπου 250.000  ευρώ με το  αρχικό  ποσό  οφειλής  ξεπερνούσε  τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως ο ποιος σκληρός  παίχτης  του Δημοσίου είναι ο ΕΦΚΑ, ο οποίος αρνείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους στα ΕΛΤΑ  που ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ.
Η  διαδικασία της δικαστικής οδούς δεν πτοεί  τη  διοίκηση του ΕΦΚΑ που αρνείται πεισματικά να εξοφλήσει τα χρέη του και αφορούν την τριετία 2010  έως το 2013.
Η  τακτική των χρεών συνεχίζεται από τον ΕΦΚΑ , ο οποίος έχει  βεβαιωμένη οφειλή  2,5 εκατ. ευρώ  προς τα ΕΛΤΑ και πραγματοποιήθηκε από  τον  Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2018.
Παρά τα θηριώδη πλεονάσματα που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ και φθάνουν  τα 3 δισ  ευρώ, διατηρούνται καθώς δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Παρά τις ενέσεις  ρευστότητας που δέχονται τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού αφού οι αποπληρωμές δεν γίνονται με τους ρυθμούς που θα ήθελε η διοίκηση.
Την ίδια  στιγμή υψηλόβαθμο στέλεχος διατυπώνει την ανησυχία του για το 2019  αφού πρόκειται  για  εκλογικό έτος και επί της ουσίας «παγώνει  η πληρωμή οφειλών  του Δημοσίου προς τις κρατικές εταιρείες.
Από την καθολική υπηρεσία το Δημόσιο χρωστάει στα ΕΛΤΑ 85 εκατ. ευρώ για την τριετία 2013 έως το 2015 και  για το 2016 η οικονομική απαίτηση της εταιρείας ξεπερνά  τα 50 εκατ. ευρώ.
Σε ετήσια βάση τα  ΕΛΤΑ  πληρώνουν  πάνω  από 7 εκατ.   ευρώ σε τόκους με τις βασικές εργασίες αλληλογραφίας να πέφτουν χρόνο με τα χρόνο.
Η κόντρα  με τη ΔΕΗ   αναμένεται να  τις κοστίσει  περίπου 3 εκατ. ευρώ με τους  πελάτες να επιλέγουν  την εξόφληση  των  λογαριασμών  ρεύματος στα αυτόματα μηχανήματα  των τραπεζών.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης