Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υπό αναθεώρηση για αναβάθμιση η Ελληνική Τράπεζα και η Συνεργατική Τράπεζα Κύπρου

Moody's: Υπό αναθεώρηση για αναβάθμιση η Ελληνική Τράπεζα και η Συνεργατική Τράπεζα Κύπρου
Moody's: Υπό αναθεώρηση για αναβάθμιση η Ελληνική Τράπεζα και η Συνεργατική Τράπεζα Κύπρου
O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε σε σημερινό του report ότι θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας (Caa1) και της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου (Caa2).
Οι αναθεωρήσεις για αναβάθμιση και των δύο τραπεζών οδηγούνται από την έγκριση που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση  για την εξαγορά από την Ελληνική Τράπεζα των υγιών περιουσιακών στοιχείων, όλων των καταθέσεων πελατών και κάποιες άλλες υποχρεώσεις και ίδια κεφάλαια της  Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου.
Μέσω της απόκτησης θα αποκτηθούν ισολογισμός μεγέθους 10,3 δισ. ευρώ.
Ο ισολογισμός αποτελείται από χαρτοφυλάκιο κυρίως εξυπηρετούμενων δανείων (καθαρά δάνεια 4,6δισ,), Ομόλογα της Κυπριακής Κυβέρνησης (4,1 δισ.), μετρητά ( 1,6 δισ.), καταθέσεις πελατών (9,7 δισ.) και ορισμένες άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία.
Οι υποχρεώσεις της ΣΚΤ κάτω από το ΣΠΠΣ, την ΣΜΕ και την μεταβατική συμφωνία υπηρεσιών μεταξύ της Εταιρείας και της ΣΚΤ, θα είναι εγγυημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει της συμφωνίας εγγύησης που θα συναφθεί πριν από την ολοκλήρωση της Απόκτησης Η Ελληνική συμφώνησε να καταβάλει στην ΣΚΤ το ποσό των 74 εκατ. σε μετρητά, ως αντίτιμο για την καθαρή αξία περιουσιακών στοιχείων της περιμέτρου της Απόκτησης, που είναι 247εκατ.
Η περίμετρος Απόκτησης περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο Κυπριακών Κυβερνητικών Ομολόγων αξίας 4,1 δισ. και μέση σταθμισμένη απόδοση 2,6%.
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο που θα αποκτηθεί ανέρχεται σε 4,1 δισ. καθαρών εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και 0,5 δισ καθαρών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Περίπου το 45% των καθαρών δανείων που θα αποκτηθεί αφορά δάνεια εξασφαλισμένα με υποθήκη, περίπου το 33% αφορά καταναλωτικά δάνεια, περίπου το 15% αφορά επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 7% αφορά κρατικά δάνεια.
Η Ελληνική Τράπεζα θα λάβει πιστωτική προστασία διαμέσου κάθετης κατανομής απώλειας ζημιών κατά 90% από την ΣΚΤ, της οποίας οι υποχρεώσεις θα εγγυηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η αναθεώρηση της Moody's θα εξετάσει επίσης τις σημαντικές προκλήσεις εφαρμογής που συνδέονται με την απόκτηση ενός τόσο συγκριτικά μεγάλου συνόλου περιουσιακών στοιχείων και του σχεδίου της Ελληνικής Τράπεζας να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις.
Η Ελληνική Τράπεζα θα πρέπει να ενσωματώσει με επιτυχία το νεοαποκτηθέν προσωπικό της ΣΚΤ, διατηρώντας παράλληλα τη νεοαποκτηθείσα πελατειακή του βάση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης