Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Γερμανικό μήνυμα στην Ελλάδα: Η «έξοδος» από τα Μνημόνια δεν συνεπάγεται χαλάρωση των μέτρων της ενισχυμένης εποπτείας

Το Γερμανικό μήνυμα στην Ελλάδα: Η «έξοδος» από τα Μνημόνια δεν συνεπάγεται χαλάρωση των μέτρων της ενισχυμένης εποπτείας
Με περικοπές 28 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα 5 νησιά
Μήνυμα στην Ελλάδα ότι η «έξοδος» από τα Μνημόνια δεν συνεπάγεται χαλάρωση των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας έστειλε χθες 12 Ιουλίου η Γερμανία βάζοντας εμπόδια στην εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισ. ευρώ.
Και αυτό  επειδή η Ελλάδα δεν αύξησε τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μονομερής ενέργεια παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη ότι φόρος θα παραμείνει μειωμένος για ένα εξάμηνο ακόμη (ως 31 Δεκεμβρίου του 2018).  
Έτσι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η εκταμίευση της υπερδόσης των 15 δισ. ευρώ αναβλήθηκε για τις αρχές Αυγούστου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καλύψει με αντισταθμιστικά μέτρα τη μη αύξηση του ΦΠΑ, μέτρο που θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 28 εκατ. ευρώ.
Πάντως, η τροπή που πήραν τα πράγματα με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δεν αιφνιδίασε τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κατέθεσε αναλυτικό πίνακα με τα «ισοδύναμα» μέτρα που θα καλύψουν τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε ακριτικά νησιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 28 εκατομμύρια -που θεωρείται αμελητέο ποσό μπροστά στα δεκάδες δισεκατομμύρια που πλήρωσε ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια- θα προκύψουν από περικοπές στα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας.
Συγκεκριμένα, 5 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, 4 εκατ. ευρώ από τη συντήρηση αεροσκαφών κ.ά., 9 εκατ. ευρώ από υγειονομικές, φαρμακευτικές και ταξιδιωτικές δαπάνες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 εκατ. ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα.
Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποσχέθηκε στους εταίρους να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά από τον Ιανουάριο του 2019. Τα πέντε νησιά που πλήττονται έντονα από την προσφυγική κρίση είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος, η Χίος και η Λέρος.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο προσπάθησε να υποβαθμίσει την όλη εξέλιξη, διευκρινίζοντας ότι ναι μεν η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς, αλλά πρόκειται για αναβολή και όχι για «απόσυρση της δέσμευσης» από ελληνικής πλευράς.
Επιβεβαίωσε, όμως, ότι η τελική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών στη Γερμανία, στις αρχές Αυγούστου.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος των «19» βρήκε την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (βλέπε μείωση συντάξεων) στη μεταμνημονιακή εποχή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Και «πιστεύουμε ότι θα το κάνει» είπε.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης