Διεθνή

Ήπια άνοδος 0,2% για τον χρυσό - Στα 1.246,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Ήπια άνοδος 0,2% για τον χρυσό - Στα 1.246,60 δολ. ανά ουγγιά
Με ήπια άνοδο 0,2% έκλεισε ο χρυσός, με τους επενδυτές να αφήνουν - προσωρινά τουλάχιστον - στην άκρη τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Με ήπια άνοδο έκλεισε σήμερα (12/7/2018) ο χρυσός, με τους επενδυτές να αφήνουν - προσωρινά τουλάχιστον - στην άκρη τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να αρχίσουν ξανά τις συνομιλίες για το εμπόριο, αλλά μόνο εάν το Πεκίνο είναι πρόθυμο να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές.
Ο χρυσός βρήκε στήριξη στις οριακές μεταβολές του δολαρίου μετά τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών σε ετήσια βάση, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να διατηρήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σε τροχιά σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.
Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% του Μαΐου, ενώ στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,9% - ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Φεβρουάριο του 2012 - μετά από αύξηση 2,8% τον Μάιο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,2%, όσο και τον Μάιο.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 2,3% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2017 - από 2,2% τον Μάιο.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα πτώση μεγαλύτερη των προσδοκιών, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό δύο μηνών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000, στις 214.000, την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου 2018, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Wall Street Jounral, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η χαμηλή ανεργία και ο σταθερός πληθωρισμός δικαιολογούν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018, εάν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός.
Όπως σημείωσε, εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον στόχο του 2%, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να δράσει με περισσότερες αυξήσεις.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, προς το παρόν υποστηρίζει τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για το 2018, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,2% ή 2,20 δολ. στα 1.246,60 δολ. ανά ουγγιά, ενώ χθες είχε διολισθήσει κατά 0,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιουλίου 2018.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν οριακά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,1674 δολ.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στράφηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου σήμανε ανακωχή μετά τις απειλές Trump, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες άνω του 2%.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν άμεσες εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις που εξασφάλισε ο Trump, ενώ ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, αμφισβήτησε αμέσως το επιχείρημα του αμερικανού προέδρου ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πέρα από το 2% του ΑΕΠ τους.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης