Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου φτάνει στα όριά της - Η αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί

IEA: Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου φτάνει στα όριά της - Η αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σημάδια αύξησης της παραγωγής τα οποία θα μετριάσουν τις ανησυχίες της αγοράς»
Την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πετρελαίου θα μπορούσε να «φτάσει στα όριά της» εξέφρασε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), μέσω της τελευταίας μηνιαίας του έκθεσης, επικαλούμενος την αυξημένη ζήτηση προς τον μαύρο χρυσό.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε ότι η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να «δαμάσει» τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να εξαντλήσει σύντομα το μαξιλάρι πλεονάζουσας χωρητικότητας, μία μόλις μέρα μετά από την ισχυρή πτώση που έφεραν στις τιμές οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Ο μεγάλος αριθμός διαταραχών στον τομέα του εφοδιασμού μας θυμίζει την πίεση στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου», αναφέρει ο ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα, καθώς η αύξηση της παραγωγής από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία, αν και είναι ευπρόσδεκτη, έρχεται εις βάρος της μαζικής πλεονάζουσας δυναμικής του κόσμου, η οποία ενδέχεται να φτάσει στα όριά της».
Παράλληλα, ο Οργανισμός τόνισε ότι «αυτή η αστάθεια αποτελεί επί του παρόντος στήριγμα για τις τιμές του πετρελαίου και φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί».
Σημειώνεται πως όταν η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι υψηλή, ενεργεί ως απορροφητής κραδασμών στην αγοριά ενέργειας, ωστόσο αυτό το «μαξιλάρι» έχει συρρικνωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω των διακοπών στην παραγωγής της Βενεζουέλας, της Λιβύης και του Καναδά.
Ο IEA εκιτμά ότι «δεν υπάρχουν σημάδια αύξησης της παραγωγής από αλλού τα οποία θα μπορούσαν να μετριάσουν τις ανησυχίες της αγοράς για μεγαλύτερη σύσφιγξη», ενώ ακόμα και μία μικρή διακοπή στην παραγωγή χωρών-κλειδιά θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών.
Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή αργού πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία αυξήθηκε σε υψηλά τεσσάρων μηνών τον Ιούνιο 2018, και συγκεκριμένα στα 31,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Επιπλέον, ο ΔΟΕ αναθέωρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις τουτ για τη ζήτηση προς τον μαύρο χρυσό, και συγκεκριμένα κατά 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2018, στα 32 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά, και κατά 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2019, στα 31,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σε ότι αφορά την παραγωγή χωρών εκτός ΟΠΕΚ, ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα σημειωθεί πτώση της τάξεως των 70 χιλ. βαρελιών ημερησίως για το 2018, στα 60,2 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της Τεχεράνης κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον IEA, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Donald Trump να αποσύρει την Ουάσιγκτον από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης