Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Ρωσίας λόγω απέλασης - Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Ρωσίας λόγω απέλασης - Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα
Η Αθήνα δρομολογεί την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο
(upd2) Διπλωματικό επεισόδιο έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, μετά την απόφαση της Αθήνας να δρομολογήσει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο.
Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters, η Αθήνα έχει ενημερώσει από τις 6 Ιουλίου για την απέλαση των εν λόγω αξιωματούχων με αφορμή παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας με την πΓΔΜ.
«Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές για τη δράση των τεσσάρων διπλωματών και πολιτών και την Παρασκευή (6/7/2018) το θέσαμε και επισήμως, δίνοντας τους μια εύλογη περίοδο λίγων ημερών για να φύγουν από τη χώρα» δήλωσε στο Reuters ελληνική διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισχυρισμοί αυτοί αφορούσαν συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με την πΓΔΜ και προσπάθειες χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων.

Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία 

Εν τω μεταξύ, σήμερα (11/7/2018) το πρωί, το Reuters μετέδιδε -επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο IFAX- την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποιούσε για αντίποινα.
«Θα απαντήσουμε στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο» αναφερόταν σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εξάλλου, Ρώσος βουλευτής, ο Andrei Klimov, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA και αναδημοσιεύει το Reuters, τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, απελαύνοντας δύο Έλληνες διπλωμάτες.
Ο Klimov τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει θεωρήσει ποτέ την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη.
«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό από μόνο του είναι αρκετό» υποστήριξε ο ίδιος.

Διπλωματικές πηγές: Υπάρχουν στοιχεία...

Σε στοιχεία που αποδεικνύουν την παράνομη δράση των Ρώσων αξιωματούχων στην Ελλάδα αναφέρθηκαν διπλωματικές πηγές στο πλαίσιο δηλώσεων τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συγκεριμένα, δήλωσαν ότι η Ελλάδα -όταν είχε προκύψει η υπόθεση Skripal- δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα.

Τζανακόπουλος: Όλα τα κράτη οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημητρης Τζανακόπουλος.
«Η Ελλάδα -και το έχει αποδείξει- στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη.
Από εκεί και πέρα όλα τα κράτη οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος» δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι.
«Στο πλαίσιο αυτό και οπότε έχει χρειαστεί έχουν ληφθεί μέτρα.
Αυτό έχει γίνει κι αυτή τη φορά» πρόσθεσε και τόνισε «δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό Κράτος».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι έχουν υπάρξει τέτοιες συμπεριφορές και γι' αυτό θα ληφθούν όλα τα μέτρα.

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η απόφαση να δρομολογηθεί η απέλαση των Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο έρχεται ως απάντηση σε παράνομες ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί στην ελληνική επικράτεια, περιλαμβανομένης της απόπειρας αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και της προσπάθειας χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.
Ενδεικτικά αναφέρεται η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ.
Πάντως, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας.

(Αρχική δημοσίευση Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, ώρα 11:14)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης