Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Η μείωση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 είναι δέσμευση της Ελλάδας

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Η μείωση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 είναι δέσμευση της Ελλάδας
Ο μειωμένος ΦΠΑ για ορισμένα νησιά του Αιγαίου θα ισχύσει έως και τον Δεκέμβριο 2018
«Πάγο» σε μία ακόμη πτυχή του success story της ελληνικής κυβέρνησης έβαλε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Όπως υποστήριξε η εξαίρεση για την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (τα οποία δέχονται τις ισχυρότερες ροές προσφύγων και μεταναστών) δεν θα διαρκέσει για πάντα αλλά έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα εφαρμοστεί κανονικά, παρά το ότι υπάρχει κάποια ευελιξία στο πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα η εν λόγω κίνηση αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ερωτηθείς σχετικά με τον ΦΠΑ στη νησιά και την παράταση του μέτρου μέχρι το τέλος του έτους, ο αξιωματούχος απάντησε ότι τα αρμόδια όργανα του Εurogroup δεν είχαν ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει, ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του προγράμματος.
Πρόσθεσε ότι το μέτρο ισχύει για έξι μήνες και θα πρέπει να καταργηθεί στο τέλος του έτους.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη μείωση των συντάξεων και την «ευελιξία» στην οποία είχε αναφερθεί ο επίτροπος Moscovic στην Αθήνα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης, ο αξιωματούχος είπε ότι το μέτρο έχει αποφασιστεί και είναι δέσμευση του προγράμματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, αλλά συνέστησε στην κυβέρνηση ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μη συζητά αλλαγές.

Οι 13 ημερομηνίες - σταθμοί στον μεταμνημονιακό «χάρτη» της Ελλάδας – Στις 11 Ιουλίου το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας

Δεκατρείς  ημερομηνίες – ορόσημα έχουν σημαδευτεί στο ημερολόγιο της κυβέρνησης, από τώρα μέχρι και το Δεκέμβριο, που θεωρητικά θα λάβει χώρα ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος και η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα ANFAs και SMPs με βάση τις μεταρρυθμίσεις που θα έχει παραδώσει η Αθήνα.
Η αρχή γίνεται από αύριο 11 Ιουλίου με την ανακοίνωση από την Κομισιόν του Προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας το οποίο θα είναι πιο ασφυχτικό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια ενώ ρόλο κλειδί θα έχει σε αυτό και το ΔΝΤ το οποίο τέλος του μήνα με αρχές Αυγούστου ανακοινώνει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Στην έκθεση αυτή αλλά και στα καλά νέα που θα υπάρξουν από τις αναβαθμίσεις από τις διεθνείς οίκους αξιολόγησης έχει επενδύσει η κυβέρνηση για να κάνει μια πετυχημένη έκδοση στις αγορές.
Μητέρα όλων των γεγονότων αποτελεί η 20η Αυγούστου όπου η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης του  ESM με τη χώρα να αλλάζει σελίδα και την κυβέρνηση να προετοιμάζεται να το γιορτάσει δεόντως.
Πριν προλάβουν να τελειώσουν οι πανηγυρισμοί το κουαρτέτο θα ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι ξεκινά ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος που θα είναι καθοριστικός για την τύχη των συντάξεων και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θέλει να μοιράσει η κυβέρνηση το 2019 που ήδη βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

11 Ιουλίου: Η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα.

12 Ιουλίου: Στη συνεδρίαση του Eurogroup εγκρίνεται το μεταμνημονιακό πλαίσιο και δίνεται το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος εκ των οποίων τα 9,5 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν στο μαξιλάρι ασφαλείας που συνολικά θα ανέλθει στα 24,1  δις. ευρώ.

13 Ιουλίου: Συνεδριάζει το Δ.Σ. του ESM που θα δώσει την έγκριση για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ.

20 Ιουλίου: Το οικονομικό επιτελείο αναμένει άλλη μια αξιολόγηση  από τον οίκο Standard and Poor’s .

5 Αυγούστου: Το ΔΝΤ θα δώσε στη δημοσιότητα την νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει το χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα δηλαδή έως το 2032 από «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που το είχε χαρακτηρίσει πριν από ένα χρόνο  και με αστερίσκους έως το 2060.

10 Αυγούστου: Θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

20 Αυγούστου: Ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα.  Η ελληνική οικονομία από τις 21 Αυγούστου και μετά  εισέρχεται στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας το οποίο συνοδεύεται με όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

3 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώνονται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3 % του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα για τοποθετήσεις από τις αγορές

21 Σεπτεμβρίου: Περιμένει την αξιολόγηση από την Moody’s.
 Αν βοηθήσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη τότε πιθανό να δούμε διπλή αναβάθμιση από το μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.

24 Σεπτεμβρίου: Αναμένεται ο πρώτο μεταμνημονιακός έλεγχος από το κουαρτέτο (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα εξετασθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προς τη Eurostat για τα δημοσιονομικά και το χρέος του 2018 και το προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2019.

1 Οκτωβρίου: Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στο οποίο αναμένεται να αποκαλυφθούν οι φοροελαφρύνσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ ενώ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις περικοπές στις συντάξεις.

21 Νοεμβρίου: Κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού.

10 Δεκεμβρίου: Δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος από τους θεσμούς και ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις θα εκταμιευθούν τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ που συνολικά ανέρχονται σε 4,8 δις. δις. ή 1,2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης