Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Global: Παρακολουθούμε «στενά» την Τουρκία μετά το παιχνίδι εξουσίας του Erdogan

S&P Global: Παρακολουθούμε «στενά» την Τουρκία μετά το παιχνίδι εξουσίας του Erdogan
Η S&P Global παρακολουθεί στενά την Τουρκία, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης
Η S&P Global παρακολουθεί στενά την Τουρκία, ανέφερε σήμερα (10/7/2018) ο οίκος αξιολόγησης, προειδοποιώντας ότι η κίνηση του τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, να διορίσει τον γαμπρό του στη θέση του υπουργού Οικονομικών δείχνει ότι οι εξουσίες στη χώρα καθίστανται όλο και περισσότερο συγκεντρωμένες.
Η S&P αξιολογεί την Τουρκία με «BB-», χαμηλότερα από ό,τι η Moody's και η Fitch, μετά την υποβάθμιση της χώρας τον Μάιο, αλλά ένας από τους επικεφαλής αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, Frank Gill, δήλωσε στο «Reuters» ότι οι πολιτικές αλλαγές κρατούν τη χώρα στο επίκεντρο.
«Είναι λίγο πρόωρο να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά προφανώς η λήψη αποφάσεων είναι όλο και περισσότερο συγκεντρωμένη», δήλωσε ο Gill αφού ο Erdogan διόρισε τον γαμπρό του Berat Albayrak ως υπουργό Οικονομικών στο νέο του υπουργικό συμβούλιο.
Η προοπτική της S&P για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι αρνητική, με τον οίκο αξιολόγησης να έχει προειδοποιήσει ότι οι δημοσιονομικές της υπολογισμοί θα μπορούσαν να καταστούν γρήγορα άκυρες εάν συνεχιστεί η σημερινή πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.
Αυτό πιθανόν θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις του Erdogan και της κυβέρνησής του.
«Παρακολουθούμε με προσοχή ποια θα είναι η πολιτική για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια θα είναι η συνολική δημοσιονομική θέση», δήλωσε ο Gill.
«Θα υπάρξουν περαιτέρω επεκτάσεις του συστήματος εγγυήσεων πίστωσης;
Και από πού θα προέλθει η ανάπτυξη, δεδομένου ότι αισθανόμαστε ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών έχει σχεδόν εξαντληθεί;», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Gill αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για να καταπολεμήσει το αναμενόμενο πλήγμα στην ανάπτυξη από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.
Όπως δήλωσε, εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επίπεδα του χρέους της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης