Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Στουρνάρας (ΤτΕ) έχει κάνει τόσα λάθη; - Μπερδεύει τα πολιτικά με νομισματικά θέματα - Δεν θα ανανεωθεί η θητεία του

Γιατί ο Στουρνάρας (ΤτΕ) έχει κάνει τόσα λάθη; - Μπερδεύει τα πολιτικά με νομισματικά θέματα  - Δεν θα ανανεωθεί η θητεία του
Η περίπτωση Στουρνάρα έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι δεν μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης να ασκεί αντιπολίτευση….
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα μείνει στην ιστορία ως ο κεντρικός τραπεζίτης που αντίο να ασκήσει νομισματική πολιτική επιχείρησε δια της θέσεως του να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία ενώ αρχικώς – πρώτη περίοδος 2015 – στην κυριολεξία τα έκανε μαντάρα – η δεύτερη περίοδος έως σήμερα διαπιστώθηκε μια οβιδιακή μεταμόρφωση της κυβέρνησης, ωστόσο ο Στουρνάρας δεν άλλαξε.
Ενώ στην αρχή ορθώς άσκησε κριτική, όταν άλλαξε στρατηγική η κυβέρνηση ο Στουρνάρας δεν άλλαξε και μπέρδευε σχεδόν μόνιμα τα πολιτικά με τα νομισματικά θέματα.
Έτσι η σύγκρουση γιγαντώθηκε και ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ εμφανίζεται παρωχημένος που δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αγορά.
Λόγω αυτής της εμμονικής του προδιάθεσης επέμεινε στην προληπτική πιστωτική γραμμή και στο τέλος εκτέθηκε και επέμεινε και στο waiver που επίσης εκτέθηκε.
Είχαμε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η προσπάθεια του Στουρνάρα να δώσει μάχη για το waiver δεν ήταν αθώα.
Εάν η ΕΚΤ διατηρούσε το waiver δηλαδή την δυνατότητα τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής, θα αναγνώριζε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην μεταμνημονιακή Ελλάδα….σε πρόγραμμα.
Δεν μπορεί οι δανειστές και το Eurogroup στις 21 Ιουνίου να επικαλούνται μια ιστορική συμφωνία που σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια και η ΕΚΤ να διατηρεί το waiver.
Το waiver ήταν η τελευταία προσπάθεια του Στουρνάρα να αποδείξει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδος λέει ψέματα, ότι παραπλανά.
Είναι 100% βέβαιο ότι ο Στουρνάρας γνωρίζει το καταστατικό της ΕΚΤ, waiver υφίσταται μόνο όταν τα ομόλογα μιας χώρας έχουν επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα ή όταν δεν υπάρχει επενδυτική βαθμίδα…να υπάρχει κάποιας μορφής πρόγραμμα π.χ. πιστωτική γραμμή.
Η περίπτωση της Κύπρου είναι απόλυτα ξεκάθαρη.
Ο Στουρνάρας προσπάθησε να μπλέξει σε ένα ύποπτο παιχνίδι την ΕΚΤ ερήμην του Draghi του επικεφαλής της ΕΚΤ.
Δεν ήταν αγνή η προσπάθεια Στουρνάρα είχε στόχο πολιτικό.
Το στρατηγικό λάθος του Στουρνάρα είναι ότι μπερδεύει τον ρόλο του ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος με την πολιτική νομίζοντας ότι βοηθάει την ΝΔ από την οποία και δεν προέρχεται.
Ο Στουρνάρας ως γνωστό προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πόνταρε αρχικά στον Στουρνάρα γιατί το είδε ως ένα θεσμικό παράγοντα που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.
Όταν όμως εκτέθηκε τόσες φορές η ΝΔ συρόμενη από την λανθασμένη γραμμή Στουρνάρα συνειδητοποίησε η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η σύμπλευση με τον Στουρνάρα είναι λάθος.
Η θητεία του Στουρνάρα σε περίπου 2 χρόνια λήγει και η ΝΔ δεν θα ανανεώσει την θητεία του.
Η περίπτωση Στουρνάρα έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι δεν μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης να ασκεί αντιπολίτευση….
Έχοντας ξεπεράσει τα όρια εδώ και καιρό…και ελλείψει σοβαρών επικοινωνιακών συμβούλων - δίπλα του έχει ορισμένους τενεκέδες για την επικοινωνία - υποπίπτει σε συνεχή λάθη, εκτίθεται και στο τέλος κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης