Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Σε πορεία επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής

Commerzbank: Σε πορεία επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής
Σύμφωνα με την Commerzbank, η επίτευξη του κατώτατου ορίου επενδυτικού βαθμού είναι ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνικές τράπεζες
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας σε BBB- από τον οίκο Standard & Poor’s, θέτει τους τίτλους σε τροχιά επιλεξιμότητας για τις νομισματικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτό αναφέρει η Commerzbank στην τελευταία 3σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "National Bank of Greece on its way towards ECB eligibility" (Η Εθνική Τράπεζα σε πορεία επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει ότι αυτή είναι η πρώτη βαθμολογία επενδυτικού βαθμού για ελληνικά καλλυμένα ομόλογα από την κρίση του δημόσιου χρέους.
Ο μόνος τίτλος που επηρεάζεται σήμερα είναι αυτός που λήγει τον Οκτώβριο του 2020, ο οποίος θα πρέπει να καταστεί επιλέξιμος για την ΕΚΤ.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους τίτλους πιο "ενδιάφεροντες" για τους επενδυτές των τραπεζών και, ως εκ τούτου, ωφελεί και τα spreads, επισημαίνει η Commerzbank.
Μέχρι στιγμής, οι ανώτατες οριακές τιμές των οργανισμών αξιολόγησης εμπόδισαν τα καλυμμένα ελληνικά ομόλογα να ταξινομηθούν στην κατηγορία επενδυτικού βαθμού.
Για τον S&P, ωστόσο, αυτό το όριο βαθμολόγησης ανέβηκε στο BBB- στα τέλη Ιουνίου εξαιτίας της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στο Β+.
Ο οργανισμός αύξησε επίσης τις αξιολογήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες.
Η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που θα επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία.
Κατά την άποψη της Commerzbank, η επίτευξη του κατώτατου ορίου επενδυτικού βαθμού είναι ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποές περίμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα να ενταχθούν στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Επομένως, η γερμανική τράπεζα υποθέτει ότι κάπως έτσι θα γίνει και για τις άλλες τράπεζες, οι οποίες εξετάζουν επίσης τις ευκαιρίες αξιολόγησης με τον S&P.
Ωστόσο, οι ρυθμιστικές συνέπειες της νέας διαβάθμισης θα πρέπει να περιοριστούν προς το παρόν.
Οι αξιολογήσεις από την Moody's και τη Fitch και οι χαμηλές αξιολογήσεις τραπεζών συνεχίζουν να παραμένουν σε πολλές κατηγορίες.
Ωστόσο, η νέα αξιολόγηση είναι θετική είδηση, διότι​ θα δώσει:
• Επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ (κριτήριο: καλύτερη βαθμολογία): Η νέα βαθμολογία BBB- θα πρέπει να προσθέσει σύντομα τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας στον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
• Επιλεξιμότητα CBPP3 (κριτήρια: καλύτερο καλυμμένο χαρτοφυλάκιο και αξιολόγηση εκδοτών): Αμετάβλητο - θα πρέπει να συνεχιστεί ο συνδυασμός της διάρθρωσης των CPT και της εκτίμησης του μη επενδυτικού βαθμού θα παρεμποδίζουν την επιλεξιμότητα του CBPP3 της Εθνικής Τράπεζας.
• iBoxx (κριτήριο: μέση βαθμολογία): Αμετάβλητο - για τις Moody's και Fitch's η μέση βαθμολογία αναφοράς της Εθνικής Τράπεζας παραμένει κάτω από το επενδυτικό όριο.
Συνεπώς, ο τίτλος θα παραμείνει μόνο στον Δείκτη Υψηλής Απόδοσης του iBoxx για τα καλυμμένα ομόλογα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης