Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Νέες εμπορικές συνεργασίες με την Ανατολική Ευρώπη προωθεί η Κίνα εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Reuters: Νέες εμπορικές συνεργασίες με την Ανατολική Ευρώπη προωθεί η Κίνα εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ
Ο κινέζος πρωθυπουργός  σε ομιλία του στη σύνοδο των 16+1 τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ανοίγει τις αγορές της 
«Η Κίνα παραμένει ανοιχτή για νέες εμπορικές συμφωνίες με ξένους εταίρους καθώς μόνο να επωφεληθεί μπορεί από μια οικονομικά ισχυρή Ευρώπη», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός έχοντας στραμμένο το βλέμμα προς την Ανατολική Ευρώπη εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Li Keqiang σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής με ηγέτες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τόνισε ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να ανοίγει τις αγορές της και να εφαρμόζει άλλες μεταρρυθμίσεις που τροφοδότησαν την οικονομία της, προσφέροντας ευκαιρίες στα μέλη της ΕΕ που ανήκουν στην πιο φτωχή πλευρά της Ευρώπης».
Η Κίνα προσπαθεί να βρει νέους εμπορικούς δρόμους προς την ΕΕ ώτσε να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησης του Πεκίνου με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά για ξένους επενδυτές.
Η παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού στην 7η σύνοδο κορυφής "16 + 1" στη Σόφια της Βουλγαρίας συνέπεσε με τον σκληρό εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μετά τους αλλεπάλληλους δασμούς σε προϊόντα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η στροφή ωστόσο της Κίνας προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες με το Πεκίνο να προσπαθεί να δείξει ότι η συνεργασία του με χώρες της Βαλτικής και των Βαλκανίων δεν θα βλάψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
«Εάν η Ευρώπη αποδυναμωθεί, θα είναι μόνο κακά νέα για την Κίνα, όχι το αντίστροφο», δήλωσε ο Li υπογραμμίζοντας ότι «η πλατφόρμα (16 + 1) πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και διαφανής».
Στη σύνοδο παραβρέθηκαν αξιωματούχοι από την ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ενώ ο Li δήλωσε ότι οι οργανώσεις αυτές ήταν ευπρόσδεκτες για την από κοινού χρηματοδότηση σχεδίων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης