Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σε κατάσταση πανικού οι Κινέζοι επενδυτές – Συνεχίζονται οι χρεοκοπίες εταιρειών

Goldman Sachs: Σε κατάσταση πανικού οι Κινέζοι επενδυτές – Συνεχίζονται οι χρεοκοπίες εταιρειών
Παρά τις καταρρεύσεις επιχειρήσεων η αγορά εταιρικών ομολόγων της Κίνας εξακολουθεί να παραμένει σταθερή
Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετοί επενδυτές στην Κίνα, σε Guangzhou και Shenzhen, τονίζει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, μετά από «περιοδεία» κορυφαίων αναλυτών της στον Ασιατικό Δράκο.
Βασικοί αιτία της αγωνίας των Κινέζων επενδυτών είναι οι συνεχιζόμενες χρεοκοπίες επιχειρήσεων, με τελευταία εταιρεία που «έσκασε» να είναι η Wintime Energy, η οποία δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει ομόλογο (συν επιτόκια) αξίας 1,6 δισ. γουάν.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/china%20bond%20woes%20bbg.jpg

Σύμφωνα με τον Kenneth Ho, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της Goldman Sachs, οι επενδυτές στην Κίνα αισθάνονται ότι έχουν χάσει την επαφή τους με την Κεντρική Τράπεζα και την πολιτική την οποία ακολουθεί.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θέλει να μειώσει τη μόχλευση και αποσύρει χρήματα από τις αγορές, με τον ρυθμό αύξησης των πιστώσεων να γίνεται όλο και πιο «σφιχτός», σε μία περίοδο που το γουάν ενισχύεται.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/china%20financial%20conditions.jpg.png?itok=S62itVYW

Παράλληλα η Goldman Sachs τονίζει ότι στις ανησυχίες των επενδυτών θα πρέπει να προστεθούν ο εμπορικός πόλεμος και η χαμηλή ρευστότητα σε κλάδους όπως αυτός ακίνητης περιουσίας.
Οι επενδυτές επιθυμούν να δουν περισσότερο απτά μέτρα από την Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει τις δανειακές ροές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μοιάζουν να εξαρτώνται αποκλειστικά από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότησή τους.
Αρκετοί επενδυτές υπογράμμισαν ότι επιθυμούν μία πιο επιθετική πολιτική στήριξης της ανάπτυξης, με χρήση δημοσιονομικών εργαλείων.
Η κορυφαία ανησυχία όπως προαναφέρθηκε, αφορά τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι θα συνεχιστούν ή ακόμη και θα αυξηθούν στο β’ εξάμηνο του 2018.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά αυτούς τους φόβους η αγορά ομολόγων της Κίνας παραμένει σταθερή και οι εκδόσεις ομολόγων «τρέχουν» με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν του 2017.
Στο α’ εξάμηνο του 2018 οι εκδόσεις ομολόγων έφθασαν στα 3,4 τρισ. γουάν, σημειώνοντας αύξηση 44% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/gs%20china%20bond%20issuance.jpg?itok=021u0gLy

Η Goldman Sachs τονίζει ότι αν και η αγορά εταιρικών ομολόγων της Κίνας εξακολουθεί να λειτουργεί καλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και κυρίως παράπλευρες απώλειες.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/china%20sprads.jpg?itok=YXvXMCFL

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης