Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο έβγαινε στις αγορές, θα δανειζόταν στο 3ετές 2,90%, 10ετές 4,20% - Όχι σπουδαίες επιδόσεις

Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο έβγαινε στις αγορές, θα δανειζόταν στο 3ετές 2,90%, 10ετές 4,20% - Όχι σπουδαίες επιδόσεις
Επιτόκια 4,20% στην 10ετία και 2,90% στην 3ετία δεν αποτελούν ελκυστικές επιδόσεις.
Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο έβγαινε στις αγορές για να δανειστεί μέσω δημοπρασίας ομολόγων που θα διαμορφώνονταν τα επιτόκια;
Με βάση 4 dealing rooms ελληνικών και ξένων τραπεζών, εάν το ελληνικό δημόσιο ανακοίνωνε σήμερα έκδοση 3ετούς ομολόγου θα είχε επιτόκιο 2,90% και εάν εξέδιδε 10ετές ομόλογο το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 4,20%.
Το ελληνικό δημόσιο την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει road show σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη ώστε να παρουσιαστεί η συμφωνία για χρέος και cash buffer.
Όμως για να πειστούν οι ξένοι επενδυτές να αγοράσουν τα νέα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα πειστικό story.
Η αναπτυξιακή προοπτική δεν πείθει και η διευθέτηση του χρέους είναι θολή άπαξ ΔΝΤ και ΕΚΤ θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα είναι μη βιώσιμο.
Οπότε χρειάζεται ένα πειστικό επιχείρημα στους ξένους επενδυτές.
Ένα πειστικό επιχείρημα θα ήταν να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει cash buffer δηλαδή απόθεμα ρευστότητας όχι μόνο τα 24,1 δισεκ. που ενέκρινε το Eurogroup στις 21 Ιουνίου αλλά….60 δισεκ. ευρώ.

Οι επιδόσεις αυτές δεν θεωρούνται σπουδαίες για 7 βασικούς λόγους

1)Υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας.
Η σωστή σύγκριση της Ελλάδος δεν είναι με την Ιταλία αλλά την Πορτογαλία.
Το Πορτογαλικό 10ετές έχει απόδοση 1,78% και το 3ετές ομόλογο έχει επιτόκιο 0,043%.
Είναι προφανές ότι οι επιδόσεις της Ελλάδος έναντι της Πορτογαλίας είναι χαοτικές.

2)Ένας βασικός λόγος που δεν επιτρέπει η Ελλάδα να συγκλίνει με την Πορτογαλία είναι η Ιταλία.
Το Ιταλικό 10ετές έχει απόδοση 2,68% και το 3ετές 1,13%.
Λόγω των ανησυχιών για την Ιταλία και την πολιτική της νέας κυβέρνησης έχει αυξηθεί το country risk και μια χώρα εύθραυστη όπως η Ελλάδα εύλογα επηρεάζεται από μεγάλες διακυμάνσεις στα ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος αναγνωρίζεται από όλους ότι δεν είναι βιώσιμο.

3)Οι διεθνείς επενδυτές δεν αισθάνονται τόσο ασφαλείς – όσο προσπαθούν πολλοί να πουν – λόγω του cash buffer 24,1 δισεκ. που διαθέτει η Ελλάδα.
Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι το cash buffer δεν φθάνει μέχρι το 2020 αλλά επιμηκύνεται έως το 2022…η ασφάλεια που παρέχουν τα ελληνικά ομόλογα φθάνει…έως το 2022 όχι έως το 2033 λόγω της 10ετούς επιμήκυνσης των δανείων του EFSF ύψους 96,6 δισεκ. ευρώ.

4)Η Ελλάδα διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα Β+, δηλαδή μια πολύ επιρρεπή σε κρίσεις βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης, προφανώς τα ομόλογα είναι junk υψηλού ρίσκου.
Η Πορτογαλία είναι investment grade διαθέτει επενδυτική βαθμίδα οπότε η διαφορά Ελλάδος και Πορτογαλίας είναι τουλάχιστον 4 βαθμίδες που είναι πολύ μεγάλη διαφορά.

5)Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πλην Κύπρου και Ελλάδος δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE και επίσης δεν θα έχουν waiver δηλαδή τα κρατικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα σε πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια χωρίς να έχει καμία θετική επίδραση από την ποσοτική χαλάρωση.

6)Επιτόκια 4,20% στην 10ετία και 2,90% στην 3ετία δεν αποτελούν ελκυστικές επιδόσεις.
Το 10ετές πρέπει να έχει απόδοση κάτω από 3,5% και το 3ετές να έχει επιτόκιο κάτω από 2%.
Και οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ – πολύ δύσκολες.
Να σημειωθεί ότι ενώ η Ελλάδα έχει μη βιώσιμο χρέος μακροπρόθεσμα και τα επιτόκια είναι ένας παράγοντας επιβαρυντικός, δεν μπορεί το ακριβό ΔΝΤ να δανείζει με 3,55% και η Ελλάδα να δανείζεται στα 10 χρόνια με επιτόκια 4,20%.

7)Ένα βασικό στοιχείο που σκοπίμως ή μη δεν αποτιμάται στην ορθή του διάσταση είναι ότι το 70% των αποκαλούμενων ξένων επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα είναι hedge funds.
Όχι ασφαλιστικά ταμεία pension fund ή real money fund αλλά hedge funds δηλαδή χαρτοφυλάκια κερδοσκοπικού προσανατολισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης