Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Λαβωμένη» η Merkel, παρά τη συμφωνία που απέτρεψε την κατάρρευση - Τα αδύναμα σημεία

«Λαβωμένη» η Merkel, παρά τη συμφωνία που απέτρεψε την κατάρρευση - Τα αδύναμα σημεία
Η καγκελάριος διανύει την τέταρτη θητεία της, ωστόσο το πλήγμα που δέχθηκε από τη μεταναστευτική κρίση ήταν καθοριστικό για το πολιτικό της μέλλον
«Λαβωμένη» εξέρχεται η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel από την πολιτική κρίση που λίγο έλλειψε να οδηγήσει στην κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Μολονότι επετεύχθη στο... και πέντε η συμφωνία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για το μεταναστευτικό, η Merkel παρακολουθεί το πολιτικό της άστρο να δύει.
Η καγκελάριος διανύει την τέταρτη θητεία της, ωστόσο το πλήγμα που δέχθηκε από τη μεταναστευτική κρίση ήταν καθοριστικό για το πολιτικό της μέλλον.
Η Angela Merkel «πήρε πάνω της» το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απόφαση η οποία της έδωσε «πόντους» ανθρωπιάς και υπευθυνότητας, ωστόσο προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στη Γερμανία και στο εσωτερικό του συντηρητικού μπλοκ.
Η Γερμανία υποδέχθηκε στο έδαφός της 1,6 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες, με τους πολιτικούς αντιπάλους της Merkel να της επιρρίπτουν ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης, η οποία εκτιμάται ότι οδήγησε στη θριαμβευτική είσοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

«Αδύναμη» η συμφωνία

Μολονότι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό «τα βρήκαν» για το μεταναστευτικό και απέτρεψαν πιθανή κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer,  η συμφωνία διακατέχεται από αδύναμα σημεία, τα οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν νέες συγκρούσεις το επόμενο διάστημα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα κόμματα συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία της επιστροφής μεταναστών που αιτήθηκαν άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, πίσω στις χώρες αυτές, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, μόνον εάν οι συμφωνίες είναι σε ισχύ με τη χώρα στην οποία έγινε η καταγραφή για πρώτη φορά.
Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή απαιτεί την υπογραφή συμφωνιών με την Ιταλία και άλλες χώρες, οι οποίες εμφανίζονται απρόθυμες να δεχθούν πίσω τους μετανάστες.
Η δύσκολη εξίσωση για την εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη, αναμένεται να προκαλέσει νέο «πονοκέφαλο» στη Γερμανίδα καγκελάριο το επόμενο διάστημα, δεδομένης της σκληρής στάσης στο μεταναστευτικό που τηρούν χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Αυστρία.

Kurz: Η Αυστρία δεν πρόκειται να δεχθεί επανεισδοχή μεταναστών

Την πάγια θέση τους ότι μετά τον ενδογερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου η Αυστρία δεν πρόκειται να δεχθεί την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Γερμανίας, διεμήνυσαν σήμερα, από τη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Sebastian Kurz και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Heinz Christian Strache.
Σε δηλώσεις του, ο Kurz παρέπεμψε στις σχετικές διαβεβαιώσεις που του έδωσε κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer, ότι το Βερολίνο δεν θα απωθήσει πρόσφυγες στην Αυστρία, για τους οποίους η ίδια δεν είναι αρμόδια και επιπλέον η αυστριακή κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Strache τόνισε πως στη συμφωνία των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων στη Γερμανία αναφέρεται με "πολλή σαφήνεια" ότι θα αναζητηθούν συμφωνίες με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και πως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με την Ελλάδα και την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης