Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Απαραίτητη η αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων για τη γερμανική οικονομία

ΔΝΤ: Απαραίτητη η αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων για τη γερμανική οικονομία
Το υψηλό πλεόνασμα προσφέρει τεράστιο «δημοσιονομικό χώρο» στη Γερμανία,  υπογράμμισε το Ταμείο στην έκθεσή του
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας συνεχίζει να έχει θετικό momentum αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με κινδύνους, όπως τονίζει το ΔΝΤ, στην έκθεσή του (Άρθρο 4) για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.
Η ενίσχυση του προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο επιστροφής της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν, εκ νέου, προβλήματα στις αγορές, να πλήξουν τις εξαγωγές και να μειώσουν τις επενδύσεις, υποστηρίζει το Ταμείο.


Παράλληλα, πάντα κατά το ΔΝΤ, ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμιος.
Επομένως, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη για να καταστήσει την οικονομία πιο παραγωγική και να την προετοιμάσει για το μέλλον.
«Οι καλές βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές δίνουν στη Γερμανία τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιο ενεργητικά τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

Επιπρόσθετα το ΔΝΤ, για μία ακόμη φορά, καλεί τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις της, χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμά της.
Κατά το ταμείο οι δημόσιες επενδύσεις δεν είναι τόσο υψηλές όσο θα έπρεπε, με τη Γερμανία να πρέπει να « επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών και ταυτόχρονα να μειώσει τους φόρους και τις εισφορές για τα άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να λάβει μέτρα για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο - αντί αυτού, επέτρεψε σε πολλούς υπαλλήλους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα μειώνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης σε 63 για εκείνους που έχουν πληρώσει στο σύστημα εισφορές 45 ετών.


Δεδομένης της δημογραφικής αλλαγής, η Γερμανία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας, για παράδειγμα ενθαρρύνοντας τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ανέφερε το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης