Τελευταία Νέα
Οικονομία

Spiegel: Σχεδόν ανέφικτος ο ελληνικός στόχος για έσοδα 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις

Spiegel: Σχεδόν ανέφικτος ο ελληνικός στόχος για έσοδα 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις
Βάσει της μέχρι τώρα πορείας των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για άντληση 50 δισ. ευρώ, υποστηρίζει το Spiegel
Ως εξαιρετικά δύσκολο, ίσως και ανέφικτο, θεωρεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel τον στόχο που έχει τεθεί για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, με δεδομένη και την πορεία τους έως και σήμερα.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, μετά από οκτώ χρόνια στήριξης από τους Ευρωπαίους, η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να σταθεί στα δικά της πόδια.
Σε αντάλλαγμα για τα δισεκατομμύρια των πιστώσεων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις - συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας.
Αλλά η Ελλάδα παραμένει μακριά από τους αρχικούς της στόχους αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Για τα έτη 2011 έως 2017, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έφθασαν στα 5,1 δισ. ευρώ.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα πρέπει να πάρει δέκα φορές περισσότερα χρήματα. Ο στόχος 50 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το 2015 ως μέρος του τρίτου προγράμματος βοήθειας, εξ αρχής θεωρήθηκε μη ρεαλιστικός.
Τελικώς το 2015, έναντι στόχου για 15 δισ. ευρώ, τελικά εισπράχθηκαν 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένονται έσοδα περίπου 14 δισ. ευρώ από το 2018 έως το 2060.
Υπήρξαν «καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε γερμανική κοινοπραξία και της συνεχιζόμενης ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, τα έσοδα ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ.
Ένας από τους λόγους για την αργή πρόοδο των πωλήσεων είναι η πολιτική αντίσταση.
Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι στην πραγματικότητα αντίθετη με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σήμερα υπάρχει ένα Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλά και αυτό λειτουργεί με αργούς ρυθμούς.
Η επικεφαλής του Ταμείου Ράνια Αικατερινάρη δεσμεύτηκε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.
 θα πρέπει να συνεχιστεί μετά το τέλος του προγράμματος ανακούφισης.
Ένα από τα προβλήματα για την Ελλάδα έγκειται και στο γεγονός ότι υπάρχει σημαντική πτώση των τιμών και ως εκ τούτου αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη υπόθεση.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο ΔΝΤ, για το οποίο τονίζεται ότι αξιολογεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πιο «σφιχτά» από τις αντίστοιχες αξιολογήσεις των Ευρωπαίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη δηλώσει ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει λήξει με την ευκαιρία του προσεχούς τερματισμού του τρίτου προγράμματος. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκαν την αύξηση της ανάπτυξης και την πτώση της ανεργίας.
Το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από την άποψη των καθαρών επενδύσεων ιδιωτικών εταιρειών.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης