Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μπρα ντε φερ Erdogan - Putin με φόντο Ιράν και Ρωσία

Μπρα ντε φερ Erdogan - Putin με φόντο Ιράν και Ρωσία
Μπρα ντε φερ Erdogan - Putin με φόντο Ιράν και Ρωσία
H Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα αψηφήσει το αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ D. Trump να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο μόλις η Ουάσιγκτον εφαρμόσει εκ νέου τις κυρώσεις τον Νοέμβριο του 2018.
Η Τουρκία είχε αμφισβητήσει και την κυβέρνηση του B. Obama το 2012, αν και με διαφορετικό τρόπο.
Η Τουρκία άλλαξε τους τραπεζικούς κανόνες της για να δημιουργήσει έσοδα από το χρυσό και χρησιμοποίησε τα αποθέματα χρυσού της για πληρωμές για αγορά ιρανικού πετρελαίου μέσω του τραπεζικού της συστήματος.
Σήμερα, ωστόσο, το γεωπολιτικό υπόβαθρο είναι πολύ διαφορετικό.
Σήμερα, το Ιράν μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιό του στην προθεσμιακή αγορά της Σαγκάης πληρωτέο σε κινεζικό γουάν.
Η Τουρκία μπορεί να ανακυκλώσει τα γουάν που λαμβάνει από το μεγάλο εμπορικό της έλλειμμα με την Κίνα για να αυξήσει τις αγορές του ιρανικού πετρελαίου εάν χρειαστεί.
Αλλά, το πιο σημαντικό, τόσο η Ινδία όσο και η Τουρκία έχουν γεωπολιτικές ελευθερίες που δεν είχαν το 2012.

Το Ιράν έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Τουρκίας

Η Τουρκία, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου για όλες σχεδόν τις ενεργειακές της ανάγκες.
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, η Τουρκία αγόρασε 3,077 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από το Ιράν, σχεδόν το 55% των συνολικών προμηθειών αργού πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία του ρυθμιστικού οργανισμού της Τουρκίας για την ενεργειακή αγορά (EPDK).
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan δήλωσε το 2017 ότι η Τουρκία επιθυμεί να αυξήσει τον όγκο των ετήσιων συναλλαγών της με το Ιράν στα 30 δισ. δολάρια από τα 10 δισ. δολάρια.
Με την επανεκλογή του, o πρόεδρος Erdogan πηγαίνει τώρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου με πολλούς άσσους στο μανίκι του.
Παράλληλα ο Erdogan «φλερτάρει» ανοιχτά με τη Ρωσία για την παροχή ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
Επίσης μόλις άρχισε να κατασκευάζεται ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία από τη Ρωσία, ο οποίος πρόκειται να αρχίσει να παράγει ενέργεια μέχρι το 2023.
Βραχυπρόθεσμα, η Τουρκία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Gazprom, για τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος είναι έτοιμος για να ξεκινήσει η κατασκευή του στο ηπειρωτικό τμήμα της Τουρκίας.
Ωστόσο, οι άδειες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.
Η Τουρκία καθυστερεί, καθώς ο Erdogan γνωρίζει ότι o αγωγός Turkish Stream αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις του με τον Trump στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η κατάσταση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία καθίσταται προβληματική και γι 'αυτό δεν αναμένω πραγματικά ότι το Trump θα βγάλει τις ΗΠΑ από την οργάνωση των συνθηκών μόλις τώρα. Θέλει να μειώσει τη συμμετοχή μας και μπορεί πολύ καλά να ανακοινώσει μια σημαντική περικοπή χρηματοδότησης στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά εάν το καθεστώς του αλλάζει στρατηγική για το Ιράν (και τη Γερμανία) είναι να πετύχει, δεν μπορεί να αποξενώσει πλήρως τον Erdogan ακόμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης