Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επικεντρώνεται στο Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή - Μηδενική η κατασκευαστική δραστηριότητα

Επικεντρώνεται στο Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή - Μηδενική η κατασκευαστική δραστηριότητα
Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω επέκτασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος αλλά χρειάζονται κεφάλαια που δεν φαίνεται να υπάρχουν
Στο Πόρτο Καρράς και στην αξία που έχει φαίνεται πως επικεντρώνεται η Τεχνική Ολυμπιακή, αφήνοντας στην άκρη την κατασκευαστική δραστηριότητα και τις ζημιές που κατά συνέπεια επιβάρυναν τον ισολογισμό του ομίλου.
Για την τρέχουσα χρήση θα υπάρξουν ζημιές από ένα τελευταίο έργο στη Ρουμανία, αλλά το ξενοδοχειακό συγκρότημα πηγαίνει καλύτερα από πέρυσι και αναμένεται συνολικά να περιοριστούν σημαντικά οι ζημιές στην τελική γραμμή του ομίλου, με τις υψηλότατες αποσβέσεις να είναι αποκλειστικά υπεύθυνες.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, παρουσία και επενδυτών αλλοδαπής προέλευσης, η διοίκηση αναφέρθηκε στην αξία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και στις προοπτικές του, αφού εκτός από τις 526 βίλες, με βάση τους υφιστάμενους συντελεστές δόμησης υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανέγερσης και άλλων κτιριακών υποδομών.
Το μείζον ερώτημα βέβαια είναι πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το Πόρτο Καρράς και να γίνουν οι μεγάλες επενδύσεις, την ώρα που ο ισολογισμός δείχνει πως δεν υπάρχουν κεφάλαια.
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί σενάρια πώλησης του ξενοδοχείου, σε σημαντικά υψηλότερα τιμήματα, σε σχέση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ή ακόμα και προσφορές συνεργασίας με τις περισσότερες προτάσεις να απορρίπτονται από το βασικό μέτοχο.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος είχε αναθέσει στην Danos International Property Consultans & Valuers την αποτίμηση των ακινήτων για τις λογιστικές καταστάσεις του 2017.
Η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε αξία 467,4 εκατ. ευρώ την 31/12/2017, αυξημένη κατά 74,7 εκατ. Ευρώ, έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης της 31/12/2016.
Η αύξηση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στην οριστικοποίηση της υπ.αρ.199/2010 οικοδομικής άδειας για ανέγερση 526 κτιρίων με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, με την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κατά της απόφασης της 8ης Συνεδρίασης της 4ης/8/2015 του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Η διοίκηση κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης αναφέρθηκε και σε άλλα ακίνητα τα οποία διαθέτει ο όμιλος (Κτίριο διοίκησης, Βιομηχανικό ακίνητο στην Πάτρα, Μαρίνα Σάμου), τα οποία αποτιμώνται κοντά στα 12 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται πως η Τεχνική Ολυμπιακή διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα γύρω από τα 2 ευρώ που αντιστοιχούν σε αποτίμηση 81 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 9.000 ευρώ το στρέμμα που έχει ξενοδοχεία, καζίνο, γκολφ, μαρίνα κτλ.
Άλλες εισηγμένες πούλησαν το στρέμμα μόνο με οικοδομική άδεια και επιδότηση στις 100.000 ευρώ το στρέμμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης