Η κυβέρνηση ή ο Στουρνάρας σκόπιμα παραπληροφορούν; – Η ΕΚΤ στις 26/7 ξεκαθαρίζει ότι χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει waiver

Η κυβέρνηση ή ο Στουρνάρας σκόπιμα παραπληροφορούν; – Η ΕΚΤ στις 26/7 ξεκαθαρίζει ότι χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει waiver
Άρα ή η κυβέρνηση μαζί με το Eurogroup παραπληροφορούν ή η ΤτΕ δίνει μια μάχη εντυπώσεων για να αποδείξει ότι υπάρχει κρυφό πρόγραμμα.
Το waiver δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα για να είναι επιλέξιμα σε πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ άπαξ και η Ελλάδα δεν διαθέτει βαθμολογία investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα από ΒΒΒ- και υψηλότερα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα δηλαδή μνημόνιο ή προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL.
Όμως όπως ανέφερε το Eurogroup στις 21 Ιουνίου και ο Επίτροπος Moscovici στις 3 Ιουλίου η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 θα τεθεί εκτός μνημονίων.
Δεν υπάρχει πρόγραμμα αλλά ακόμη και εάν θεωρείται υβριδική λύση το μοντέλο που προτάθηκε στην Ελλάδα με cash buffer 24,1 δισεκ. ευρώ δεν αποτελεί επίσημο πρόγραμμα ή προληπτική πιστωτική γραμμή.
Το καταστατικό και το νομικό πλαίσιο που διέπει την ΕΚΤ είναι ξεκάθαρο, δεν μπορεί να δεχθεί για πράξεις νομισματικής πολιτικής ομόλογα χώρας που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα ή κάποιο αναγνωρισμένο πρόγραμμα.
Ως εκ τούτου το waiver παύει να ισχύει για την Ελλάδα.
Η ΕΚΤ στην κρίσιμη συνεδρίαση της στις 26 Ιουλίου 2018 αυτό θα αναφέρει ότι χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει και waiver.   
Όμως η κυβέρνηση, το Eurogroup και ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων και ο Στουρνάρας της ΤτΕ υποστηρίζει ότι θα κάνει ότι είναι εφικτό για να δοθεί το waiver.
Άρα ή η κυβέρνηση μαζί με το Eurogroup παραπληροφορούν ή η ΤτΕ δίνει μια μάχη εντυπώσεων για να αποδείξει ότι υπάρχει κρυφό πρόγραμμα.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Με όρους ΕΚΤ η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος στήριξης από τις 27 Αυγούστου 2018 και χωρίς να διαθέτει βαθμολογία investment grade δηλαδή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒΒ- και υψηλότερα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στις τράπεζες.
Ο Στουρνάρας προσπάθησε να διασώσει το waiver όχι τόσο για να στηρίξει τις τράπεζες – ή ακόμη και εάν το ήθελε δεν ήταν η πρώτιστη προτεραιότητα - αλλά κυρίως για να χρησιμοποιήσει την απόφαση της ΕΚΤ ότι η συμφωνία τις 21ης Ιουνίου στο Eurogroup για χρέος και cash buffer 24,1 δισεκ. είναι υβριδική λύση ή καλυμμένη πιστωτική γραμμή.
Η ΕΚΤ είναι σαφής, δεν υπάρχει πρόγραμμα άρα δεν υπάρχει και waiver.
Εάν η ΕΚΤ κρατούσε το waiver αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι υπάρχει υβριδική πιστωτική γραμμή…..  
Η βασική επίπτωση είναι ότι οι τράπεζες θα χάσουν το waiver δηλαδή ομόλογα που κατέχουν δεν θα είναι επιλέξιμα σε πράξεις αναχρηματοδότησης, κοινώς η ΕΚΤ δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα.
Η αρνητική επίδραση αφορά assets 4,5 δισεκ. και θα οδηγήσει τις τράπεζες προσωρινά σε οριακή αύξηση του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Η μόνη ουσιαστική επίδραση θα είναι ότι οι τράπεζες θα δουν αντί να μειώνουν να αυξάνουν προσωρινά το ELA και αυτό θα σημάνει αύξηση του κόστους κατά 60 εκατ ευρώ ετησίως.
Αν δούμε όμως το παράδειγμα της Κύπρου όπου οι τράπεζες δεν έχουν waiver ουσιαστικά η αρνητική επίδραση απορροφήθηκε και οι τράπεζες μηδένισαν το ELA.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τις ελληνικές τράπεζες.
Η απώλεια του waiver είναι μια αρνητική εξέλιξη, αλλά δεν σηματοδοτεί και την καταστροφή.
Τα 4,5 δισεκ. δεν είναι κάποιο ποσό που οι τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν.
Προφανώς και θα ήταν σκόπιμο αυτό να μην συμβεί αλλά άπαξ και η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα το waiver θα χαθεί.
Να σημειωθεί ότι η αυξημένη εποπτεία δεν θεωρείται πρόγραμμα, ούτε το cash buffer οπότε με αυστηρούς τεχνικούς όρους η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να καταργήσει το waiver.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS