Τελευταία Νέα
Οικονομία

Citigroup: Η συμφωνία του Eurogroup δίνει την ευελιξία στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Citigroup: Η συμφωνία του Eurogroup δίνει την ευελιξία στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα
Απίθανη η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, σύμφωνα με τη Citigroup
Δεδομένης της συμφωνίας του Ιουνίου για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, η Citigroup αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζανα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση.
Το ίδιο δεν ισχύει με πιθανή απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριληφθούν στο QE μπορεί να είναι πιο προβληματική, λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος (οι καθαρές αγορές πρόκειται να λήξουν τον προσεχή Δεκέμβριο) και επειδή τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν πολύ χαμηλότερα στην πιστοληπτική διαβάθμιση, ξεκαθαρίζει η Citigroup.
Η αμερικανική τράπεζα υπενθυμίζει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο μήνα να χορηγήσει νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωσε ότι, πέραν της βελτιωμένης μεσοπρόθεσμης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, τα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν άμεσα οφέλη, διότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει τη διακριτική της ευχέρεια για να επεκτείνει το waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (να διατηρήσει δηλαδή την επιλεξιμότητά τους ως εξασφάλιση στις πράξεις του Ευρωσυστήματος και να επιτρέψει την ένταξή τους στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού).
Η «ενισχυμένη εποπτεία» κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα και ένας ορισμένος βαθμός «συνάφειας» που συνδέεται με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι βασικά στοιχεία της συμφωνίας που θα ευνοούσαν μια τέτοια απόφαση από την ΕΚΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε συστήσει τη χρήση προληπτικής πίστωσης μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, προκειμένου να διατηρηθεί το waiver της ΕΚΤ και να αποφευχθεί η δημιουργία ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος (15 δισ. Ευρώ), το οποίο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο χρέος και το κόστος χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης