Πολιτική

Το Ποτάμι αποφάσισε την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ - Θεοδωράκης: Αναγκαία επιλογή η απεμπλοκή μας - Τι απαντά το Κίνημα Αλλαγής

Το Ποτάμι αποφάσισε την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ - Θεοδωράκης: Αναγκαία επιλογή η απεμπλοκή μας - Τι απαντά το Κίνημα Αλλαγής
Αυτόνομη πλέον η πορεία του Ποταμιού μετά την αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής
(upd 6) Αποχωρεί το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής καθώς έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία η σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη κατά τη συνεδρίαση της 8ης Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ).
Όπως έγινε γνωστό, η πρόταση εγκρίθηκε με 97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά επί των παρόντων μελών της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων που απαριθμεί 250 μέλη, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης στην κεντρική του ομιλία αμέσως μετά ανέφερε ότι η απόφαση απεμπλοκής του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή η αναγκαία επιλογή, αλλά και ότι «η μεταρρυθμιστική άπνοια  δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής».
Πάντως, η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού προβλέπει συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.
Η απόφαση αυτή του Ποταμιού πυροδοτεί εξελίξεις και θέτει υπό διάλυση το Κίνημα Αλλαγής,  το οποίο όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σήμερα στην εισήγησή του «θυμίζει πολύ ΠΑΣΟΚ».

Θεοδωράκης: Συνταγή αποτυχίας η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο ΚΙΝΑΛ
 
«Η μεταρρυθμιστική άπνοια  δεν ταιριάζει σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στην κεντρική του πολιτική ομιλία στη Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), που ακολούθησε της απόφασης αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής.
Τόνισε ότι «το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτικού Κινήματος.
Ζει  μέσα στην πραγματικότητα, είναι ανθεκτικό στις πιέσεις συμφερόντων και συντεχνιών, δεν έχει γραφειοκρατικοποιηθεί, δεν κρύβεται πίσω από στερεότυπα.
Στη σύντομη ιστορία μας δοκιμάσαμε και τις δύο επιλογές που έχει κάποιος στην πολιτική.
Και μόνοι και με άλλους.
Μόνοι γιατί έπρεπε να πούμε καθαρά στον κόσμο τις απόψεις μας, χωρίς εκπτώσεις και προσμίξεις και με άλλους γιατί θέλαμε να ενώσουμε παράλληλες δυνάμεις σε ένα μεγαλύτερο σχήμα.
Και κάναμε θυσίες για να υπερασπιστούμε αυτή την ένωση!  
Όμως, κάτι δεν πάει καλά.
Αν και ο χώρος που δημιουργήσαμε, διαθέτει δυνάμεις που προτείνουν καινοτόμες λύσεις, εντούτοις  η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος».
Όπως είπε, «η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο Κίνημα Αλλαγής είναι συνταγή αποτυχίας.
Πρέπει, λοιπόν, να σκεφθούμε ξανά έντονα το μέλλον. Εμείς οι Ποταμίσιοι έχουμε ένα στόχο. Να επικρατήσουν οι προοδευτικές πολιτικές.
Και πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή, είναι να σώσουμε τον προοδευτισμό».
«Δεν υπάρχει ασφαλέστερο καταφύγιο για τον προοδευτισμό από το Ποτάμι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές, αλλά το κυρίαρχο μοντέλο είναι το κομματικό – ψηφοθηρικό και «όσοι κινούμαστε εκτός αυτού του μοντέλου, έχουμε μπροστά μας μόνο ανηφόρες».
Αφού υπενθύμισε ότι πέρυσι το καλοκαίρι λήφθηκε η απόφαση να συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός νέου φορέα από τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων μετά από δική του πρόταση, τόνισε «έίχα στο μυαλό μου ένα νέο χώρο που θα είχε τα καλά όλων των δυνάμεων. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Μεταρρυθμιστές, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, κινήσεις πολιτών, οικολόγοι…Σε μια θετική πρόσθεση.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «οι τελευταίες μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας», ενώ χαρακτήρισε λάθος αυτό που κάποιοι θεωρούν ότι τα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής δημιουργούνται από τις διαφορετικές φωνές.
«Αποφάσισαν εντελώς ξαφνικά και έξω από αυτά που είχαν συμφωνηθεί να μετατρέψουν το Πολιτικό Συμβούλιο σε συμβουλευτικό όργανο.
Και καλούν την Κοινοβουλευτική μας ομάδα να ταυτιστεί απολύτως με την ΚΟ της ΔΗΣΥ.
Αν δεχθούμε αυτά τα τελεσίγραφα, αυτό θα σημάνει την εγκατάλειψη των ριζοσπαστικών θέσεων του Ποταμιού, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στα δικαιώματα, στην οικονομία».
Υπογράμμισε ότι η απόφαση απεμπλοκής του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτή τη στιγμή η αναγκαία επιλογή, για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι και να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες το Κίνημα Αλλαγής.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα του Ποταμιού τους επόμενους μήνες, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε τα εξής:
-Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής.
-Οργανωτική ανασυγκρότηση, σε συμμαχία και συνεχή συνεργασία, με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.
-Κάλεσμα επιστροφής σε όσους απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν.
- Συνέδριο τον Οκτώβριο με όλους αυτούς που έχουν παράλληλες σκέψεις με εμάς.
- Συγκρότηση - μέσα στον Ιούλιο - ομάδων εργασίας για αποσαφήνιση πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων.
 Μάλιστα, όπως είπε, το Συνέδριο του Οκτωβρίου θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο όπου θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα: πολιτικές προτεραιότητες, κανόνες λειτουργίας, ηγεσία, ενώ θα αποφασιστεί με ποια ηγεσία θα συνεχιστεί αυτή η πορεία.
«Δεν αγκιστρώνομαι σε καμία καρέκλα και νομίζω ότι το έχω αποδείξει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν με δελεάζει να είμαι βουλευτής Επικρατείας κάποιου άλλου κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος, δεξιά ή αριστερά.
 Θέλαμε και θέλουμε ένα Ποτάμι με φιλελεύθερες αρχές, με μεταρρυθμιστική ορμή, με σύγχρονες αντιλήψεις».
Περαιτέρω, χαρακτήρισε κατασκευασμένα τα σενάρια που τον φέρνουν τον Μάρτιο σε συμφωνία με τον Μητσοτάκη και τον Ιούνιο σε συμφωνία με τον Τσίπρα.
Ξεκαθάρισε δε, πως  «Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ».
«Το Ποτάμι είναι Ποτάμι, καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο», σημείωσε και τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη πολιτικούς που δεν ταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό.
Υπογράμμισε ότι η αδυναμία των κλασικών πολιτικών να προσαρμοστούν στη νέα κοινωνική πραγματικότητα έχει πολλαπλασιάσει  τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ψηφοφόροι που αρνούνται να ψηφίσουν και άλλοι που δεν έχουν τι να ψηφίσουν, μεταξύ των οποίων και  οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι του Ποταμιού.
Δήλωσε αισιόδοξος  για το μέλλον και τόνισε ότι «Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το Ποτάμι είναι εδώ».
Περαιτέρω, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για ένα ατελείωτο κατάλογο από μικρά και μεγάλα προβλήματα σε μια χώρα που έχει χάσει την αυτοπεποίθησης της,  ο οποίος αιτιολογώντας γιατί η Ελλάδα παραμένει η εξαίρεση του κανόνα, που θέλει τις ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν σε 3 - 4 χρόνια τους λογαριασμούς τους με την κρίση και να προχωρούν μπροστά, είπε ότι «η αιτία βρίσκεται στους δημαγωγούς που κυριάρχησαν σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και το σύστημα -μιντιακό, οικονομικό, συντεχνιακό- που τους ενίσχυσε», «η ιστορία είναι παλιά, αλλά σήμερα έχει βρει τη συνέχειά της στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι επαναλαμβάνουν τα λάθη, καθυστερούν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
«Η κυβέρνηση τσαλαβουτάει σε λασπόνερα που η ίδια δημιουργεί. Η πολιτική υπερχείλιση του κ. Καμμένου στο κυβερνητικό σχήμα, αναδύει μια δυσάρεστη οσμή στην κοινωνία. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντέχουν», είπε χαρακτηριστικά.
 Πρόσθεσε ότι το δημόσιο, η επιχειρηματικότητα, η παιδεία, η ασφάλεια των πολιτών  έχουν παραδοθεί σε ιδεοληπτικούς και κομματάρχες, αλλά και ότι «η ΝΔ μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη. Περιμένει την πτώση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς να δίνει καμία καθαρή εικόνα για τις κυβερνητικές της προτεραιότητες, και κυρίως για τα πρόσωπα της επόμενης διακυβέρνησης, εκτός αν συνεχίσουν με τους υπουργούς του παρελθόντος».
Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, είναι νέα μυαλά, που δεν θα είναι διαβρωμένα από τον παλιό τρόπο σκέψης, χωρίς εξαρτήσεις, με εμπειρία στην κανονική ζωή.
Όπως ανέφερε, «η λύση είναι μεγάλες αλλαγές παντού. Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος!
Αλλαγές και βελτιώσεις στο πολιτικό σύστημα,  στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση, στην Άμυνα, στο κράτος», καθώς «παντού κυριαρχεί ο παραλογισμός».
«Όσο η λειτουργία του δημόσιου τομέα δεν εκσυγχρονίζεται, η επιβάρυνση της οικονομίας θα αυξάνεται», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Επιπλέον, ανέφερε ότι « είμαστε υπέρ της λύσης του Μακεδονικού γιατί εκτός των άλλων δεν θέλουμε η γειτονική μας χώρα να γίνει προγεφύρωμα του Πούτιν και του Ερντογάν», αλλά και ότι «τασσόμαστε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την ασυλία των υπουργών, την κυριαρχία των κομματαρχών στη Δικαιοσύνη, το συγκεντρωτικό και κομματικό κράτος, την εμπλοκή της εκκλησίας στις πολιτικές υποθέσεις, την απουσία μη κρατικών πανεπιστημίων, τους λειψούς εκλογικούς κύκλους».

Η απόφαση της ΜΕΣΥΑ

Στο κείμενο, πάνω  στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων) και το οποίο έγινε αποδεκτό με 97 ναι, 16 όχι και 5 λευκά, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "το Κίνημα Αλλαγής, ένα σχήμα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κινήσεων του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου, κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε.
Αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο και όχι μετά από διάλογο στα πολιτικά όργανα.
Λάθη και αστοχίες στη διαμόρφωση της δομής του Κινήματος άφησαν ανοιχτό το πεδίο για λειτουργικές στρεβλώσεις και για πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία και την ενότητα του χώρου και οδηγούσαν με βεβαιότητα στην σημερινή κρίση.
Το Ποτάμι προσπάθησε να προβάλει τις θέσεις του και υπερασπίστηκε με συνέπεια τις αρχές του.
Οι διαφορετικές απόψεις όμως αντί να θεωρούνται πλούτος, έφθασαν να θεωρούνται βάρος.
H ενότητα όφειλε να έχει ως απαραίτητο και απαράβατο όρο το σεβασμό του πλουραλισμού και των διαχρονικών θέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, στα μείζονα θέματα της χώρας.
Η απαίτηση μονολιθικότητας είναι ασυμβίβαστη με ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κίνημα αξιών και προόδου.
Η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα γινόταν σαφές, διαρκώς και με όλους τους τρόπους ότι αποτελούσε πρόβλημα και για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που ήθελε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή ως η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου.
Τα στελέχη του Ποταμιού διαθέτουν ενωτικό πνεύμα, δεν είναι διατεθειμένα όμως να θυσιάσουν τις απόψεις τους στο βωμό εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε να σωπάσουν.
Θα συνεχίσουν να τις υπερασπίζουν ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν από την ίδρυση του Ποταμιού.
Αποφασίζουμε λοιπόν σήμερα την απεμπλοκή του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής
Η απεμπλοκή μας αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για το Ποτάμι.
Υπήρξαμε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είχε υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Ποταμιού όπως βέβαια και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Μεταρρυθμιστών, των Κινήσεων Πολιτών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.
Επίσης οι πάντες γνωρίζουν ότι τα μέλη και στελέχη του Ποταμιού προσέτρεξαν στην συνάντηση αυτή με ειλικρινή διάθεση υπέρβασης όσων επιφυλάξεων ενδεχομένως υπήρχαν από κάθε πλευρά.
Η στοιχειώδης υπεράσπιση καλών συναγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, με κάποιες από τις οποίες έχουμε συναντίληψη σε πολλά ζητήματα και η αποφυγή περαιτέρω διεύρυνσης της απόστασης μεταξύ μας, επιβάλλει σήμερα στο Ποτάμι να λάβει αυτή τη απόφαση.
Οι πολιτικοί χώροι με τους οποίους συναντηθήκαμε στην συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, παραμένουν πάντα συγγενικοί και η κοινή δράση του Ποταμιού με αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί εκεί που οι απόψεις μας συμπίπτουν.
Η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού λαμβάνει τη σημερινή απόφαση με σεβασμό στον κόσμο που πίστεψε στην ανάγκη ενός πραγματικά νέου Κινήματος και είδε τις ελπίδες του να διαψεύδονται.
Στη βάση αυτή ανακοινώνει συνέδριο το φθινόπωρο.
Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδρυτικές του αξίες και σε αυτό το δρόμο θα συναντηθεί με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα δίχως να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Η εισήγηση Θεοδωράκη

Την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής εισηγήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έναρξη της συνεδρίασης της 8ης Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) , βάζοντας στο μικρισκόπιο  τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ανοίγοντας νωρίτερα σήμερα (1/7) τη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του Ποταμιού εισηγήθηκε την αποχώρησή τους από το ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα, ο  κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για «Κίνημα Αλλαγής που θυμίζει πολύ ΠΑΣΟΚ» επισημαίνοντας ότι η λύση πρέπει να δοθεί με την αποσύνδεση του Ποταμιού από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Είναι καλύτερη η εν λόγω επιλογή, σημείωσε, από «αντάρτικο στο εσωτερικό καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν επιζημιο και για το Κίνημα Αλλαγής και για το Ποτάμι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι δεν επετεύχθη ο αρχικός του στόχος που ήταν να διευρυνθούν οι δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής και έτσι, θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να χωρίσουν οι δρόμοι με το Κίνημα Αλλαγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε για τις επιλογές του.
Ανέφερε κατά πληροφορίες, πως «είναι υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στη κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη ακολούθησαν οι τοποθετήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών του Ποταμιού, καθώς και δεκάδων στελεχών του Κινήματος.
Τη ΜΕΣΥΑ παρακολούθησαν και οι γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς τον Τοπικών Ομάδων, καθώς και οι Συντονιστές των Τομέων Πολιτικής.
Υπέρμαχος της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Μαυρωτάς.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αμυράς, υπογράμμισε ότι το Ποτάμι στις επόμενες ευρωεκλογές θα πρέπει να μην είναι με τους Σοσσαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Macron.
Την αυτοκριτική του έκανε ο Σπύρος Δανέλλης σημειώνοντας ότι υπερέβαλλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη  αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.
O Σπύρος Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα - εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής - που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο Αρχηγός και διευκρίνισε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι μεταρρυθμιστές για  να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι.

Κριτική στο Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ

Κριτική στο Ποτάμι για την απόφασή του να αποχωρήσει από το συμμαχικό εγχείρημα στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ασκεί το Κίνημα Αλλαγής.
«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας.
Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.  

Η ανακοίνωση:

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του.
Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο.
Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.
Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το κίνημα αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.
Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις.
Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό.
Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση.
Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας.
Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη.
Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης.
Κάθε δυσκολία μας ενώνει ακόμη περισσότερο.
Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την ισχυρή Κεντροαριστερά που θα εξασφαλίσει προοδευτικές λύσεις για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν.

Διάσπαση στο Ποτάμι - Αποχωρεί η πολιτική κίνηση «Μπροστά»

Η πολιτική κίνηση Μπροστά που για περίπου τρία χρόνια συνεργάστηκε με το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα όργανα του κόμματος.
Σε κείμενο της εξηγεί τους λόγους:
«Η σημερινή απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία θεωρούμε ουσιαστική προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, αλλά και βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας με το Ποτάμι από το 2015.
Στα χιλιάδες στελέχη του Ποταμιού, που ήρθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου, που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι λόγος ρήξης και πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούν να επιβιώσουν οι ιδέες τους, τα καλούμε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα.
Ευχαριστούμε το Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του, τους βουλευτές, τα πολιτικά στελέχη, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους εθελοντές του Ποταμιού για τη συνεργασία.
Ευχόμαστε στο Ποτάμι να συνεχίσει να υπάρχει χάριν της πολυφωνίας που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης