Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Μαντζούνης δρομολογεί τη διαδοχή του - Στόχος είναι τέλος 2018 ο νέος CEO να προέρχεται από την Alpha Bank

Ο Μαντζούνης δρομολογεί τη διαδοχή του - Στόχος είναι τέλος 2018 ο νέος CEO να προέρχεται από την Alpha Bank
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος στην Alpha bank θα προέρχεται από το εσωτερικό της τράπεζας
Τη διαδοχή του στην Alpha Bank δρομολογεί ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαντζούνης, ο οποίος θα παραμείνει για κάποιους μήνες, με στόχο ο νέος CEO να προέρχεται από τους κόλπους της τράπεζας με ορίζοντα τέλη του 2018. 
«Το ζήτημα είναι τι τράπεζα θέλουμε να έχουμε.
Η απόφαση είναι δύσκολη, η διαδοχή είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση», τόνισε ο Δ. Μαντζούνης.
«Να εξετάσουμε τι ζητάμε χωρίς να βιαζόμαστε και να κάνουμε κινήσεις που θα μετανιώσουμε.
Στην Alpha Bank δεν επιτρέπονται λάθη.
Θα δρομολογήσουμε τις διαδικασίες με πνεύμα Alpha Bank», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο καλύτερος που θα επιλεγεί θα πρέπει να προέρχεται μέσα από τους κόλπους της τράπεζας.
Από τη νέα μου θέση θα συνεχίσω να υπηρετώ την Alpha Bank», πρόσθεσε ο κ. Μαντζούνης.
Τέλος για τον ΔΟΛ, τα δάνεια του ιδιοκτήτη είναι πλήρως καλυμμένα, με την ΤτΕ να διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν παρεκκλίσεις.

Σαφείς αιχμές για τις δικαστικές έρευνες

Οι δικαστικές έρευνες επηρεάζουν τη λειτουργία της τράπεζας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Όπως σημείωσε, η τραπεζική συνιστά ανάληψη ρίσκου.
Σχετικά με την υπόθεση Πήγασος, τόνισε ότι η ΤτΕ ανέφερε πως η μη ρευστοποίηση καλυμμένων δανείων, ήταν συμβατή με την πιστωτική πολιτική της τράπεζας.
Όσον αφορά την πώληση μετοχών από στελέχη της τράπεζας το 2008 για πληρωμή δανείων, ο κ. Μαντζούνης εξήγησε ότι έγινε σύσταση διακράτησης μετοχών, ήρθη η σύσταση διακράτησης, η τράπεζα προέβη σε μερική αποζημίωσης.
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ ΤτΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχουν εντοπίσει καμία παράβαση.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha bank σήμερα 29 Ιουνίου 2018…δεν θα υπάρξει καμία έκπληξη.
Ο Δημήτρης Μαντζούνης ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank θα λάβει καθολικά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης οπότε ο ίδιος θα παραμείνει στην διοίκηση της τράπεζας έως τον Ιούνιο του 2019 την επόμενη Γενική Συνέλευση, ωστόσο έχει δρομολογήσει την διαδοχή του. 
Ο Μαντζούνης θα πρέπει να τονιστεί ότι διοικεί με αντικειμενικά κριτήρια επιτυχώς την Alpha bank η οποία παραμένει πρώτη στον κλάδο με όρους κεφαλαιακής επάρκειας.
Αυτό πιστοποιήθηκε και στο τελευταίο stress tests στις 5 Μαΐου 2018.
Τα σενάρια που ήθελαν να αποχωρεί ή να σχεδιάζει την αποχώρηση του φαίνεται ότι μετατίθενται για το μέλλον καθώς τουλάχιστον όπως φαίνεται θα παραμείνει έως το καλοκαίρι του 2019.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν ασκείται – πλέον – καμία πίεση από κανένα μηχανισμό, ούτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 11%.
Ο Δημήτρης Μαντζούνης είναι ο μόνος CEO ελληνικής τράπεζας που ο ίδιος θα καθορίσει το πότε θα ξεκινήσει την διάδοχη κατάσταση, θα είναι μια απόφαση χωρίς καμία εξωτερική πίεση.
Το διοικητικό σχήμα της Alpha bank έτσι όπως είναι δομημένο είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό χωρίς καμία αμφιβολία.
Όμως όποτε αποφασίσει να αποχωρήσει ο Δήμος Μαντζούνης σε 6 μήνες ή σε 12 μήνες το ιδανικό διοικητικό σχήμα θα ήταν
Πρόεδρος Δημήτρης Μαντζούνης ή Βασίλης Ράπανος.
Διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Αρώνης
Αναπληρωτές CEO Φιλάρετος, Θεοδωρίδης, Ψάλτης.

Αναλυτικά η Ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Δημητρίου Π. Μαντζούνη

"Η χώρα μας ευρίσκεται σήμερα ενώπιον μίας νέας προκλήσεως: να επανέλθει σύντομα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και να συγκλίνει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας τον Αύγουστο 2018 αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος μίας μακράς περιόδου αβεβαιότητος.
Πρέπει να καταστεί η αφορμή για ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς η χώρα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της ως επενδυτικός προορισμός.
Η διοχέτευση κεφαλαίων σε παραγωγικές και εξωστρεφείς επενδύσεις θα προσδώσει την αναγκαία ώθηση για τη μεταβολή του παραγωγικού προτύπου της Ελληνικής Οικονομίας, ώστε εφεξής να στηρίζεται στα αγαθά και στις υπηρεσίες που είναι διεθνώς εμπορεύσιμα.
Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και την κάμψη των εμποδίων σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών.
Τέλος, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη αναπτύξεως μέσω μίας αποφασιστικής φορολογικής μεταρρυθμίσεως που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους συντελεστές, απλοποίηση του συστήματος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσεως και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Το τραπεζικό σύστημα θα είναι και πάλι αρωγός στην προσπάθεια ενισχύσεως της επιχειρηματικότητος και της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση μέσω της χρηματοδοτήσεως των αποδοτικότερων επενδυτικών σχεδίων.
Και τούτο, διότι η οργανική κερδοφορία των τραπεζών ανακάμπτει, ενώ παράλληλα διατηρείται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο η κεφαλαιακή τους επάρκεια και σταδιακά υποχωρεί το απόθεμα των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους τεθέντες στόχους.
Κατά το 2017, η Alpha Bank συνέχισε να υποστηρίζει ενεργώς τις επιχειρηματικές ιδέες που εμφανίζουν ευνοϊκές προοπτικές και ενισχύουν τις υποδομές και τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Oι εκταμιεύσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε Ευρώ 2,1 δισ.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό μας Σχέδιο, οι νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα Ευρώ 6,5 δισ. κατά την τριετία 2018-2020, σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή μας. Θα δοθεί δε, ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των βασικών υποδομών.
Τον Μάιο 2018, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ακόμη Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κεφαλαιακή του επάρκεια και την ανθεκτικότητα για την αντιμετώπιση μίας απροσδόκητης αρνητικής εξελίξεως στην πορεία της Ελληνικής Οικονομίας κατά την επόμενη τριετία.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εξαιρετική επίδοση της Alpha Bank.
Η επίδοση αυτή:
- πρώτον, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, το γεγονός ότι η Τράπεζα διαθέτει την υψηλότερη κεφαλαιακή βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών,  δεύτερον, της επιτρέπει να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους της, μέσω της εφαρμογής του σχεδίου για τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και
- τρίτον, σηματοδοτεί την ικανότητά της να συμβάλει στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας με την περαιτέρω ενίσχυση της αναπτύξεως των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με δύο υποθετικές εκδοχές εξελίξεως του μακροοικονομικού περιβάλλοντος με χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2018-2020), ήτοι μία βασική και μία δυσμενή εκδοχή.
Σημείο αναφοράς της ασκήσεως ήταν ο Ισολογισμός της 31 Δεκεμβρίου 2017 (static balance sheet approach), αναμορφωμένος για την επίδραση της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως (IFRS) 9.
Υπό τη βασική εκδοχή, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 διαμορφώθηκε σε 20,4% για το έτος 2020, ενισχυμένος κατά 212 μονάδες βάσεως, κυρίως ως αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας προ προβλέψεων σύμφωνα με τις παραδοχές της βασικής εκδοχής.
Υπό τη δυσμενή εκδοχή, ο ελάχιστος Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 διαμορφώθηκε σε 9,7% για το έτος 2020, μειωμένος κατά 856 μονάδες βάσεως, κυρίως ως αποτέλεσμα της αρνητικής επιπτώσεως επί του πιστωτικού κινδύνου που οφείλεται στις υποθέσεις σύμφωνα με την εφαρμοσθείσα μεθοδολογία για επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Το 2017 η Alpha Bank, εφαρμόζοντας το επιχειρησιακό της σχέδιο, βελτίωσε την αποδοτικότητά της και επέστρεψε σε κερδοφόρο πορεία ισχυροποιώντας τον ισολογισμό της.
Τα ετήσια αποτελέσματα παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση σε όλους τους τομείς.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν, η χρηματοδότησή της από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε, ενώ επετεύχθη περαιτέρω περιορισμός του κόστους.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση της Τραπέζης από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά Ευρώ 1,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο 2017 και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 10,2 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα της μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 0,9 δισ., μέσω πωλήσεων ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) καθώς και των εισροών καταθέσεων ύψους Ευρώ 0,9 δισ..
Συνεπεία των ανωτέρω εξελίξεων, η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε Ευρώ 7 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, μειωμένη κατά Ευρώ 6,2 δισ. σε ετήσια βάση και υπεχώρησε έτι περαιτέρω σε Ευρώ 4,8 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2018.
Στο πλαίσιο του συνολικού προϋπολογισμού των πηγών χρηματοδοτήσεώς της, η Alpha Bank συμμετείχε στο πρόγραμμα στοχευμένης μακροπρόθεσμης χρηματοδοτήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (=T-LTRO) προς τις Τράπεζες της Ευρωζώνης. Το συνολικό ποσό που μπορεί να αντλήσει η Τράπεζα διαμορφώθηκε σε Ευρώ 3,1 δισ. με αρνητικό επιτόκιο (-0,40%) για τέσσερα έτη συνολικά και της επιτρέπει να αξιοποιεί πλήρως την εν λόγω παροχή ρευστότητος, βάσει των ενεχύρων που έχει εκχωρήσει στην ΕΚΤ.
Η Τράπεζα συνέχισε την προσπάθεια ενισχύσεως της κερδοφορίας της και το 2017.
Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.942,6 εκατ. Παράλληλα, τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 323,5 εκατ., από Ευρώ 317,9 εκατ., κυρίως από αμοιβές και από προμήθειες χορηγήσεων λόγω της συμμετοχής της Τραπέζης σε χρηματοδότηση έργων (project financing) καθώς και από τη συνεισφορά εργασιών private banking και διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου.
Επιπλέον, οι υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού συνέβαλαν στην περαιτέρω αύξηση του καθαρού εσόδου προμηθειών από πιστωτικές κάρτες σε Ευρώ 65,3 εκατ.
Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 144,7 εκατ. έναντι Ευρώ 84,9 εκατ., επηρεασμένα θετικά από χρηματοοικονομικά κέρδη λόγω πωλήσεων ομολόγων, αλλά και της συμμετοχής της Τραπέζης στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Το 2017 συνεχίσθηκε, για ένα ακόμη έτος, η περιστολή του κόστους.
Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1.104 εκατ., επηρεασμένα από την αύξηση των εξόδων για τη διαχείριση καθυστερήσεων, η οποία αντιστάθμισε το όφελος από τη μείωση των Δαπανών Προσωπικού, με τον αντίστοιχο Δείκτη Εξόδων/Εσόδων να μειώνεται περαιτέρω σε 47,6% για το 2017 από 48,2% το 2016.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, οι Δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 473,6 εκατ., κυρίως λόγω της μειώσεως του αριθμού του Προσωπικού σε 11.727 Εργαζομένους.
Το Δίκτυο του Ομίλου αριθμούσε 670 Καταστήματα έναντι 721 Καταστημάτων στο τέλος του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα έχει ήδη επιτύχει τους στόχους του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως όσον αφορά τόσο στον αριθμό Εργαζομένων όσο και στον αριθμό Καταστημάτων.
Τα Γενικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 530,7 εκατ., αυξημένα κατά 4,1% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα αρνητικά από την αύξηση των εξόδων για τη διαχείριση καθυστερήσεων.
Μη λαμβανομένου υπ’ όψιν του κόστους διαχειρίσεως των καθυστερήσεων ύψους Ευρώ 88,2 εκατ., τα Γενικά Έξοδα διαμορφώνονται σε Ευρώ 442,5 εκατ.
Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 1 δισ. το τέταρτο τρίμηνο 2017, τάση η οποία συνεχίσθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2018, φθάνοντας στο τέλος Μαρτίου τα Ευρώ 35,9 δισ. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 29,3 δισ., κυρίως λόγω της αυξήσεως των καταθέσεων Ιδιωτών. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο και ανήλθαν σε Ευρώ 4,7 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου, κυρίως λόγω εισροών καταθέσεων προθεσμίας στην Alpha Bank Romania S.A.
Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 56,6 δισ., μειωμένες, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του σχεδίου για τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και της πωλήσεως χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετουμένων δανείων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.
Ως εκ τούτου, ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 124% στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 έναντι 129% το τρίτο τρίμηνο 2017, ενώ στην Ελλάδα περιορίσθηκε σε 128% από 132%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, ο στόχος για το 2018 στην Ελλάδα ετέθη στο 119%, ο οποίος και επετεύχθη ήδη εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Η αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων αποτελεί το κρισιμότερο ζήτημα που η Τράπεζα καλείται να αντιμετωπίσει.
Η απλούστευση του θεσμικού πλαισίου αδειοδοτήσεως των εταιριών διαχειρίσεως πιστωτικών απαιτήσεων και η πραγματοποίηση των πρώτων πωλήσεων δανειακών χαρτοφυλακίων συνιστούν σημαντικά βήματα εξομαλύνσεως.
Η Τράπεζα πολλαπλασιάζει τις ενέργειές της, διευρύνοντας τις λύσεις που προτείνει στους δανειολήπτες, προσφέροντας μία σειρά εναλλακτικών επιλογών όπως η μείωση επιτοκίου, η παράταση διαρκείας, ο διαχωρισμός οφειλής, η μερική διαγραφή οφειλής και η λειτουργική αναδιάρθρωση επιχειρήσεως.
Με σκοπό την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, η Τράπεζα προέβη σε σειρά αξιοσημείωτων πρωτοβουλιών, τις οποίες εφήρμοσε επιτυχώς.
Στη Ρουμανία ολοκληρώθηκε η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετουμένων δανείων άνω των Ευρώ 400 εκατ., ενώ στην Ελλάδα η Τράπεζα συνήψε οριστική συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετουμένων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων Λιανικής ύψους Ευρώ 3,7 δισ., με θετική επίπτωση επί των κεφαλαιακών δεικτών.
Ως εκ τούτου, το τέταρτο τρίμηνο 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό κατά Ευρώ 1,8 δισ. και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 25 δισ.
Η επίδοση αυτή αντανακλά τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο 2017, σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως οι εκκαθαρίσεις και οι εκποιήσεις επιλεγμένων μη εξυπηρετουμένων χαρτοφυλακίων καθώς και οι διαγραφές.
Τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν συνολικά κατά Ευρώ 3 δισ., με αποτέλεσμα στο τέλος Δεκεμβρίου ο Δείκτης Καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου να διαμορφωθεί σε 34,9% και ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων σε 67%. Ο συνολικός μάλιστα Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσωμάτων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 122%.
Στο τέλος Δεκεμβρίου, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον Όμιλο ανήλθε σε Ευρώ 13,3 δισ., ενώ ο Δείκτης Αποθέματος Προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 23,5%.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα για το 2017 μειώθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 267,5 εκατ., επηρεασμένα αρνητικά κυρίως λόγω μειώσεως του Καθαρού Εσόδου Τόκων, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων.
Το Δίκτυο Καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αριθμούσε 186 Καταστήματα.
Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στις Τράπεζες του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά και περιορίσθηκε σε 118% τον Δεκέμβριο έναντι 145% πέρυσι.
Την 25 Ιανουαρίου 2018, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση καλυμμένης ομολογίας ύψους Ευρώ 500 εκατ., ο σχεδιασμός της οποίας είχε ξεκινήσει από το 2017.
Η διάρκεια είναι πενταετής και η απόδοση στη λήξη 2,75%.
Η Έκδοση προσήλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς το Βιβλίο Προσφορών υπερκαλύφθηκε σχεδόν πέντε (5) φορές, με το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (93%).
Με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση της εξυπηρετήσεως των Πελατών μέσω συγχρόνων μέσων, κυρίως smartphones, εμπλουτίζουμε και ανανεώνουμε συνεχώς τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και της ηλεκτρονικής τραπεζικής, σε συνδυασμό βεβαίως με τις υπηρεσίες που παρέχει το Δίκτυο Καταστημάτων.
Το 2017 ήταν ένα έτος ορόσημο για την Alpha Bank στον τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Η Τράπεζα προέβη σε μία σειρά στρατηγικών ενεργειών όπως:
- η θέσπιση νέων οργανωτικών δομών (όπως του Chief Digital Officer και των Διευθύνσεων Ψηφιακής Τραπεζικής και Καινοτομίας και Customer Experience and Loyalty), για την προώθηση και για τον συντονισμό των απαιτουμένων ψηφιακών δράσεων και την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού σε καίριες θέσεις,
- η κατάρτιση τριετούς σχεδίου 2018-2020, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τραπέζης και
- η υλοποίηση επιλεγμένων ψηφιακών δράσεων εντός του 2017 όπως:
o η θέσπιση και η παρακολούθηση προγράμματος με σκοπό την αύξηση της χρήσεως ψηφιακών καναλιών αυτόνομης εξυπηρετήσεως από τους Πελάτες για τις καθημερινές συναλλακτικές τους ανάγκες με παράλληλη αποφόρτιση των Ταμείων των Καταστημάτων και
o ο Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας “Fintech Challenge ’17” στον οποίο συμμετείχαν 18 νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στη χώρα και η βράβευση των 3 καλύτερων ιδεών.
Η Alpha Bank έχει ενσωματώσει την κοινωνική ευθύνη στις αρχές και στις αξίες του Ομίλου.
Παράλληλα με την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η Τράπεζα επί σειρά ετών πρωτοπορεί και σχεδιάζει Προγράμματα για την υποστήριξη των τομέων της υγείας, της εκπαιδεύσεως, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας εν γένει.
Γνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχει επενδύσει σε πρωτοβουλίες εξοικονομήσεως ενέργειας, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών διαδικασιών που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις.
Παράλληλα, παρακολουθεί συστηματικά την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της και τις σχετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επιδιώκει τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Για τον σκοπό αυτό, προωθεί την ορθολογική χρήση των εγκαταστάσεων φωτισμού, θερμάνσεως και ψύξεως των Κτηρίων της, τη χρήση φιλικού προς το περιβάλλον εξοπλισμού, καθώς και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πραγματοποιεί ενέργειες για την αποδοτική χρήση πρώτων υλών και υλικών και εφαρμόζει την αρχή «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση» για τη διαχείριση των παραγομένων αποβλήτων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, η Alpha Bank ενίσχυσε Ιδρύματα, Συλλόγους και σχολεία σε όλη την Ελλάδα μέσω της αποστολής βιβλίων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και Πανεπιστήμια για τη χορήγηση υποτροφιών.
Μεγάλη και σημαντική ήταν, για ακόμη ένα έτος, η συμμετοχή των Εργαζομένων της Τραπέζης σε εθελοντικές εκδηλώσεις.
Ειδικότερα, 1.000 περίπου Εργαζόμενοι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις χώρες όπου έχει παρουσία ο Όμιλος.
Συνεχίσθηκε το Πρόγραμμα “Μαζί, με στόχο την υγεία”, το οποίο λαμβάνει χώρα ετησίως με σκοπό την αποστολή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και ιατρικών μηχανημάτων στα ιατρεία νήσων της Ελλάδος.
Έως σήμερα έχουν παραδοθεί περίπου 200.000 ιατρικά μηχανήματα και αναλώσιμα είδη σε ιατρεία 32 νήσων της Ελλάδος.
Το Πρόγραμμα συνεχίζεται και το 2018 με παραδόσεις ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε επιπλέον 10 νήσους της Ελλάδος.
Το Πρόγραμμα “Χέρι Βοηθείας”, κύριο μέλημα του οποίου είναι η υποστήριξη ευπαθών ομάδων (άποροι, πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι), συνεχίσθηκε και το 2017 σε συνεργασία με 10 Μητροπόλεις, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2012 που ξεκίνησε το Πρόγραμμα έως και σήμερα έχουν παραδοθεί 24.000 τροχήλατα σακίδια με τρόφιμα.
Επίσης, συνεχίσθηκε το πρόγραμμα “Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο”, στο πλαίσιο του οποίου 550 παιδιά που φιλοξενούνται σε 9 Ιδρύματα επισκέφθηκαν Μουσεία και παρακολούθησαν παραστάσεις.
Η Τράπεζα επί σειρά ετών συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου.
Με στόχο τη συντήρηση γλυπτών και ιστορικών μνημείων, συνεχίσθηκε το πρόγραμμα “Οι φθορές που πληγώνουν”.
Ειδικότερα, το 2017 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκαταστάσεως και συντηρήσεως του Ωδείου Αθηνών, του Βασιλικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος καθώς και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ συνεχίσθηκε η δράση “Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης”, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανατόλια, τη Χ.Α.Ν.Θ. και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Alpha Bank ανταποκρίνεται άμεσα στην ανάγκη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγέντες από πλημμύρες, σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές, προσφέροντας είδη ρουχισμού, τρόφιμα μακράς διαρκείας, αλλά και λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ρυθμίσεων για τη στήριξη των Πελατών της, Ιδιωτών και Επιχειρήσεων που διαμένουν ή εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές.
Το 2017, η Alpha Bank στάθηκε επίσης αρωγός στην προσπάθεια της Ενώσεως Μαστιχοπαραγωγών Χίου για αναφύτευση των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαϊά της 25 Ιουλίου 2016, στα Μαστιχοχώρια της Νοτίου Χίου, μέσω της δωρεάς 2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου.
Τέλος, η Τράπεζα πραγματοποίησε σειρά εκθέσεων, εκδόσεων και δράσεων, από τις οποίες οι σημαντικότερες ήταν:
- H έκθεση “ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα”, την οποία διοργάνωσαν από κοινού η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με θέμα τη χρήση του νομίσματος όχι μόνον ως μέσου συναλλαγής, αλλά και ως μέσου συμβολισμού.
Στην Έκθεση, την οποία επισκέφθηκαν 10.362 άτομα, παρουσιάσθηκαν 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank μαζί με 159 λοιπά αντικείμενα από 29 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, από δύο Μουσεία της Ιταλίας, από το Βρεταννικό Μουσείο και από το Μουσείο του Λούβρου.
Στο πλαίσιο της Εκθέσεως, εκδόθηκε ο σχετικός κατάλογος στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα που παρακολούθησαν 520 μαθητές από 23 σχολεία της Αττικής.
- Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Νόμος-Νομίζω-Νόμισμα”, το οποίο, μέσα σε μία ειδικά σχεδιασμένη βαλίτσα, επισκέπτεται σχολεία της ελληνικής επικράτειας.
Το Πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 3.273 μαθητές, από 63 Σχολεία σε 36 πόλεις της ελληνικής επικράτειας.
- Η ημερίδα με τίτλο “Τα Μουσεία της Κέρκυρας συνομιλούν: προκλήσεις και προοπτικές” που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από εννέα Μουσεία της νήσου.
- Η έκθεση “Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα” με έργα από τη Συλλογή της Τραπέζης, η οποία συνέχισε και το 2017 την περιοδεία της ανά την Ελλάδα. Κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, παρουσιάσθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.
Τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών της Τραπέζης για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στο στρατηγικό σχεδιασμό, όπου και επιβεβαιώθηκαν οι ακόλουθοι άξονες δράσεως:
- Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων
- η περαιτέρω μείωση των εξόδων
- η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδοτήσεως
- η εφαρμοστέα στρατηγική για τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου και
- η προτεραιοποίηση των βασικών επιχειρησιακών στόχων στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον, διατηρώντας τις διαχρονικές αρχές της Τραπέζης.
Έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου της απέναντι στις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, η Τράπεζα θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της διαχειρίσεως των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων και θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια περαιτέρω αναπτύξεως της Ελληνικής Οικονομίας.
Η Alpha Bank, με αισιοδοξία για το μέλλον, βασιζόμενη στην εργατικότητα και στην αφοσίωση του Προσωπικού, στο οποίο μεταφέρω τις ευχαριστίες της Διοικήσεως, ενδυναμώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Πελάτες και με τους Μετόχους της, όπως άλλωστε πράττει από ιδρύσεώς της”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης