Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος – Το ΔΝΤ εγκαταλείπει το «εξαιρετικά» μη βιώσιμο

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος – Το ΔΝΤ εγκαταλείπει το «εξαιρετικά» μη βιώσιμο
Το ΔΝΤ ουσιαστικά δέχεται ότι είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα κάτι που δεν υποστήριζε στο παρελθόν και μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα, διατηρεί την πάγια θέση του αλλά εγκαταλείπει το χαρακτήρα «εξαιρετικά» μη βιώσιμο.
Τελικά μπορεί η Ελλάδα να υπερπροβάλλει την συμφωνία για το ελληνικό χρέος με 10ετή επιμήκυνση και 10ετή περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων και να την χαρακτηρίζει ιστορική…ωστόσο το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ συνεχίζουν να το χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Στις 26 Ιουλίου η ΕΚΤ θα επικυρώσει την έκθεση βιωσιμότητας, για το ελληνικό χρέος και θα καταλήξει ότι μεσοπρόθεσμα είναι βιώσιμο, μακροπρόθεσμα όμως είναι μη βιώσιμο
Τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2018 θα δημοσιευθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με βασικό και δυσμενές σενάριο.
Το ελληνικό χρέος για το ΔΝΤ με όρους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους είναι βιώσιμο και μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο.
Το ΔΝΤ ουσιαστικά δέχεται ότι είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα κάτι που δεν υποστήριζε στο παρελθόν και μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα, διατηρεί την πάγια θέση του αλλά εγκαταλείπει το χαρακτήρα «εξαιρετικά» μη βιώσιμο.
Πρακτικά η περιβόητη συμφωνία για το χρέος της Ελλάδος δεν αλλάζει το προφίλ βιωσιμότητας καθώς μακροπρόθεσμα ΕΚΤ και ΔΝΤ συνεχίζουν να θεωρούν το χρέος μη βιώσιμο.
Δυστυχώς για την Ελλάδα οι επόμενες παρεμβάσεις για το χρέος…θα έρθουν το 2032 με 2033 δηλαδή χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Σήμερα 29 Ιουνίου 2018 το ΔΝΤ θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του ωστόσο η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος έχει γίνει βιώσιμο όταν στο παρελθόν ήταν βιώσιμο μόνο βραχυπρόθεσμα.
Μακροπρόθεσμα παραμένει μη βιώσιμο αυτό δεν έχει αλλάξει.

Στις 26 Ιουλίου η DSA της ΕΚΤ

Στις 26 Ιουλίου 2018 θα επικυρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει η ΕΚΤ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Η έκθεση βιωσιμότητας – ως συνηθίζεται – δεν θα ανακοινωθεί, ωστόσο θα εξεταστεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που θα συνεδριάσει στην Φρανκφούρτη.
Η ΕΚΤ θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας λαμβάνοντας υπόψη ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο και με βάση ορισμένες ενδείξεις θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος με όρους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους δηλαδή έως το 2033 είναι βιώσιμο αλλά μετά το 2033 μετατρέπεται σε μη βιώσιμο.
Η ΕΚΤ με αυτή την έκθεση βιωσιμότητας ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση δεν είναι βιώσιμο όπως θα υποστηρίξει και στην έκθεση βιωσιμότητας το ΔΝΤ.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες ΕΚΤ και ΔΝΤ συγκλίνουν στην άποψη ότι οι παρεμβάσεις της 21ης Ιουνίου 2018 αποτελούν ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα βιωσιμότητα στο ελληνικό χρέος.
Η έννοια μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξουν ΔΝΤ και ΕΚΤ τι σημαίνει;
Τα ελληνικά ομόλογα υποχρεωτικά θα εμπεριέχουν ένα premium risk κοινώς η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αποδόσεις στα ομόλογα όπως η Πορτογαλία που το χρέος της έχει χαρακτηριστεί βιώσιμο.
Εάν το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο είναι 1,8% το ελληνικό 10ετές δεν μπορεί να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα.
Η Ιταλία που εγείρονται σκιές γύρω από το χρέος της επίσης αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα.
Με βάση ενδείξεις η τρέχουσα διαφορά – spread του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο Ιταλικό είναι 1,20% ωστόσο οι 100 μονάδες βάσης φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν λογικό spread στην τρέχουσα συγκυρία μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στο benchmark 10ετές ομόλογο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης