Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Μακροπρόθεσμα υπάρχουν επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Αύριο 29/6 συνέντευξη τύπου, τέλη Ιουλίου η DSA

ΔΝΤ: Μακροπρόθεσμα υπάρχουν επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Αύριο 29/6 συνέντευξη τύπου, τέλη Ιουλίου η DSA
Τέλη Ιουλίου 2018 ή αρχές Αυγούστου 2018 η δημοσιοποίηση του Άρθρου 4 και της DSA για το χρέος
«Σφίγγα» για τις πραγματικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητα του, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Jerry Rice, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.
Τόνισε ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στις ομάδες εποπτείας της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, αν και οι δικές του ανακοινώσεις δεν θα είναι τριμηνιαίες, αλλά θα γίνονται μέσω του κλασσικού Άρθρου 4.
Ο κ. Rice εξήγησε ότι η ομάδα του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Peter Dolman, ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές της με Έλληνες αξιωματούχους και θα παραχωρήσει αύριο 29/6 συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία και φυσικά το χρέος.
Η ενδιάμεση έκθεση της ομάδας του ΔΝΤ υπό τον κ. Dolman θα κατατεθεί και στη διοίκηση του Ταμείου, η οποία αφού την εξετάσει, θα δώσει το πράσινο φως ώστε να υπάρξει σύνταξη του περίφημου Άρθρου 4, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος (DSA).
Ο κ. Rice δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και κυρίως για το ποια είναι η ακριβής θέση του Ταμείου για το ελληνικό χρέος και το τι ακριβώς εννοούσε η κυρία Lagarde με τον όρο «μεσοπρόθεσμα βιώσιμο» στις δηλώσεις της αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2018.
Όμως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ περιορίστηκε απλά να επαναλάβει τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου και ζήτησε απ’ όλους να… κάνουν υπομονή μέχρι αύριο, όπου θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του κ. Dolman.
Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup, μέσω της οποίας επιβραβεύεται η προσπάθεια της Ελλάδας και ταυτόχρονα το χρέος της χώρας καθίσταται βιώσιμο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις μακροπρόθεσμα ενώ η Αθήνα είναι, πλέον, έτοιμη να «βγει» στις αγορές.
«Για όσους δεν παρακολουθούν στενά την Ελλάδα θα πρέπει να τονίσω ότι πριν από μία εβδομάδα υπήρξε συνάντηση του Eurogroup όπου ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η κυρία Lagarde τόνισε ότι τα μέτρα καθιστούν βιώσιμο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος και ότι τα μέτρα είναι θετικά και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές.
Υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων του ΔΝΤ και Ελλήνων αξιωματικών στην Αθηνά.
Αναμένουμε αύριο να έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις και ο Peter Dolman ακολούθως θα υπάρξει συνέντευξη τύπου.
Θα υπάρξει η ενδιάμεση ανακοίνωση της αποστολής στην Ελλάδα, αυτή θα κατατεθεί στο διοικητικό συμβόλαιο και θα ακολουθήσει η πλήρης ανάλυση.
Η έκδοση του Άρθρου 4 για την Ελλάδα θα ανακοινωθεί προς τα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου».

Εποπτεία μετά το πρόγραμμα

Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν συμμετείχε ούτε πρόκειται να συμμετάσχει με παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς ούτως ή άλλως δεν υπήρξε χρόνος ώστε να γίνει αυτό, αλλά ότι παραμένει δεσμευμένο στην παροχή στήριξης προς τη χώρα.
«Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα της Ελλάδας, όπως είναι φυσικό καθώς ο χρόνος τελείωσε.
Όμως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Το Ταμείο θα συμμετάσχει στην ομάδα εποπτείας της Ελλάδας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, μία εποπτεία την οποία ο κ. Rice χαρακτήρισε ως φυσιολογική, καθώς αποτελεί πρακτική του ΔΝΤ για όλες τις χώρες που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα στήριξης.
«Θα υπάρξει η «εποπτεία μετά μνημονίου» στην οποία θα περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Πρόκειται για μία φυσιολογική λειτουργία του ΔΝΤ, το έχουμε κάνει τόσο στην Κύπρο όσο και στην Πορτογαλία και εν γένει σε όσες χώρες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα.
Επίσης το ΔΝΤ εκδίδει το Άρθρο 4 για κάθε κράτος – μέλος του και ως εκ τούτου το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα, όπου θα καταγράφουμε τις εκτιμήσεις μας για την οικονομία της χώρας.
Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πραγματοποιεί τριμηνιαίες ανακοινώσεις για την Ελλάδα, το δικό μας χρονοδιάγραμμα είναι πιο χαλαρό», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.  
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στις 16 Ιουλίου 2018 το Ταμείο θα δώσει στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη έκθεση World Economic Outlook.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης