Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη το επενδυτικό ενδιαφέρον για junk ομόλογα

tags :
ΔΝΤ: Σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη το επενδυτικό ενδιαφέρον για junk ομόλογα
Λάθος η εκτίμηση των επενδυτών ότι «το πάρτι των αγορών δεν τελειώνει ποτέ», τονίζει το ΔΝΤ
Το κώδωνα κινδύνου για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών σε τοποθετήσεις σε junk ομόλογα, κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι είναι λάθος η άποψη που φαίνεται να έχουν ορισμένοι επενδυτές ότι «το πάρτι των αγορών δεν τελειώνει ποτέ».
Το Ταμείο εξετάζει την πορεία των junk ομολόγων και κυρίως τις συνέπειες που μπορούν να έχουν για την οικονομία, έχοντας εξετάσει αρκετές περιπτώσεις τόσο χωρών όσο και επιχειρήσεων.



Όπως αναφέρει το ΔΝΤ «όλοι έχουν ακούσει ότι υπάρχει καλή και κακή χοληστερόλη.
Πάρα πολλά από τα κακά πράγματα πιθανότατα όμως, δεν θα σας κάνουν κακό. Πολλά από τα κακά πράγματα μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.
Η ίδια ιδέα ισχύει για τις περιόδους έκρηξης των πιστωτικών προϊόντων, όταν το ύψος του δανεισμού και της χρηματοδότησης στην οικονομία αυξάνεται πολύ γρήγορα.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και η ύφεση μπορεί να οδηγήσει σε μία «κακή έκρηξη». Η αναφορά αυτών των δύο τύπων σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βάλουν τα φρένα σε μια κακή έκρηξη προτού είναι πολύ αργά.
Το Διάγραμμα της Εβδομάδας δείχνει τον αντίκτυπο ενός «κακού boom» στην οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Αλλά πριν εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, θα πρέπει να θέσουμε μια βασική ερώτηση: τι είναι αυτό που οδηγεί σε ένα «κακό boom»;
Η απάντηση: τροφοδοτείται από υπερβολική αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών.
Όταν η οικονομία λειτουργεί καλά και όλοι φαίνεται να κερδίζουν χρήματα, ορισμένοι επενδυτές υποθέτουν ότι οι καλές εποχές δεν θα τελειώνουν ποτέ.
Αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι λογικά αναμένουν να χειριστούν.
Λοιπόν, πώς μπορούμε να πούμε πότε η ανάληψη κινδύνων εξαντλείται;
Ένας τρόπος είναι να εξετάσουμε την επικινδυνότητα της κατανομής των πιστώσεων, το θέμα ενός πρόσφατου ιστολογίου που βασίζεται στην Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ΔΝΤ του Απριλίου 2018.
Η έρευνά μας έδειξε ότι όταν οι πιστώσεις αυξάνονται ραγδαία, οι επιχειρήσεις όπου το χρέος επεκτείνεται ταχύτερα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες σε σχέση με εκείνες με τις βραδύτερες επεκτάσεις του χρέους, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για την ανάπτυξη.



Μια άλλη μέθοδος είναι να κοιτάξουμε την αγορά ομολόγων για να δούμε πόσα από τα χρήματα δανεισμού προέρχονται από χρέη υψηλής απόδοσης, γνωστα και ως junk bonds.
Αυτά είναι τα ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης από τον δανειολήπτη.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία του χρέους υψηλής απόδοσης, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Για να βοηθήσουμε να προβλέψουμε πόσο κακό θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, εξετάσαμε τα στοιχεία για τα χρέη που εκδίδουν κυβερνήσεις και μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε 25 προηγμένες οικονομίες.
Καθορίσαμε μια έκρηξη ως μια περίοδο ταχύτερης από την κανονική αύξηση των πιστώσεων σε σχέση με το ΑΕΠ.
Στη συνέχεια, εξετάσαμε πόσο μεγάλο μέρος της πιστωτικής επέκτασης συνίστατο σε χρέη υψηλής απόδοσης.
Το συμπέρασμά μας: τα πιστωτικά όρια που σηματοδοτήθηκαν από την αύξηση του μεριδίου των ομολόγων junk ακολουθήθηκαν από τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.
Όταν το υψηλό μερίδιο απόδοσης του χρέους αυξάνεται κατά μία τυπική απόκλιση - ένα στατιστικό μέτρο για το πόσο ένας αριθμός διαφέρει από τον μέσο όρο σε ένα σύνολο αριθμών - η αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια είναι χαμηλότερη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι όταν η πίστωση αυξάνεται γρήγορα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο πόσο αυτή η ανάπτυξη διατίθεται σε πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις, όπως αυτές που εκδίδουν χρέη υψηλής απόδοσης.
Ενώ χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για το θέμα αυτό, τα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος ενδέχεται να περιλαμβάνουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης και τη συρρίκνωση των προτύπων δανεισμού ευρύτερα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης