Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 6 μηνών ο χρυσός - Πτώση 0,7% στα 1.259,90 δολ. ανά ουγγιά

Σε χαμηλό 6 μηνών ο χρυσός - Πτώση 0,7% στα 1.259,90 δολ. ανά ουγγιά
Με σημαντικές απώλειες 0,7% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας σε χαμηλά έξι μηνών
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα (26/6/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας σε χαμηλά έξι μηνών, καθώς δέχτηκε πιέσεις από το ισχυρό δολάριο.
Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε εν μέσω του βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος, μία ημέρα μετά το ισχυρό sell-off στις διεθνείς αγορές, που πυροδότησαν οι νέες εμπορικές εντάσεις και τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία των ΗΠΑ.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, διέψευσε τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι οι επικείμενοι περιορισμοί στις επενδύσεις δεν θα αφορούν συγκεκριμένα την Κίνα αλλά θα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία των ΗΠΑ.
Ο Peter Navarro, ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων εμπορίου του Trump, χαρακτήρισε αργά χθες «υπερβολική» την αντίδραση των αγορών, ενώ επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν στοχεύει συγκεκριμένες χώρες.
Από την πλευρά της Κίνας, ο πρόεδρος Xi Jinping τόνισε ότι το Πεκίνο θα ανταποδώσει σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν νέους δασμούς κατά κινέζικων προϊόντων.
«Στη Δύση συνηθίζετε να λέτε πως όταν κάποιος σε χαστουκίσει, γυρίζεις και το άλλο μάγουλο.
Στην κουλτούρα μας δεν το έχουμε αυτό.
Απαντάμε με γροθιά», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Xi σε συνομιλίες του με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είχε ζητήσει από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ να επεξεργαστεί μια ακόμα λίστα με κινέζικα προϊόντα, απειλώντας με την επιβολή δασμών ύψους 200 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε σήμερα πως ολοκληρώνεται η μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ.
«Ολοκληρώνουμε τη μελέτη μας για τους δασμούς στα αυτοκίνητα από την ΕΕ, που έχει εκμεταλλευτεί εδώ και καιρό τις ΗΠΑ μέσω εμπορικών φραγμών και δασμών.
Στο τέλος όλα θα εξομαλυνθούν - και δεν θα πάρει πολύ χρόνο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει την περασμένη Παρασκευή (22/6) ότι θα επιβάλει δασμό 20% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, έναν μήνα αφότου η κυβέρνησή του ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 9 δολ. ή 0,7% στα 1.259,90 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,164 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του γιεν, στα 110,2 γιεν.
Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου ICE U.S. Dollar Index, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχυόταν κατά 0,4% στις 94,70 μονάδες.
Ο δείκτης είναι σε τροχιά να καταγράψει κέρδη 4,9% για το β’ τρίμηνο του 2018, ενώ από την αρχή του έτους σημειώνει άνοδο 2,7%.
Σημειώνεται ότι το ισχυρό δολάριο είθισται να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης